FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

NM 2010: prediksjoner

NM er bare et par uker ennå, og det de tungt involverte spør seg om nå, er: Hvem blir spådd som finalebord-deltager i år? I år har jeg Tore Dahl ikke kjennskap til spørsmålene og det er på en måte en fordel i forhold til forhåndstipsene, jeg trenger ikke la meg farge av om jeg tror en enkelt deltager klare visse spørsmål eller ei. Imidlertid vil jeg heller ikke spå en nøyaktig rekkefølge i toppen med hvem jeg tror vinner gullet, da dette vil kunne sette et utilbørlig press på den navngitte spilleren. Noe press må man derimot tåle, og ikke minst siden deltagerne selv (i alle fall noen) ønsker å få disse tipsene, så vil jeg tippe blant noen antatte medaljekandidater, de fremste utfordrere til disse, og kandidater til finalebord. I skrivende stund vites ikke om dette vil bestå av 6 eller 8 deltagere, men flere enn dette vil det neppe bli. 10% av deltagermassen bør kanskje være en slags øvre grense for hvor mange som skal til finalen, og i så måte kan det se ut som 6 er tallet.

I år er det mer åpent enn på en stund, ikke minst fordi regjerende norgemester, Trine Aalborg, ikke er påmeldt ennå. Hva skyldes denne trenering? Ikke evne, nevnte Aalborg er allerede innmeldt i NM for par, Redsel for å tape? Neppe, Trine er en fair og sterk utøver. Hun misliker sterkt å tape, elsker å vinne, men har allerede bevist allverden hva hun kan, så det er ikke det det står på. Kan hun være mett? På tide å la andre slippe til? Det burde ikke kunne være noen grunn. Sykdom og andre misforhold til side, det er litt plikt for en Norgesmesters å forsøke å forsvare tittelen. Okei, man kan forstå en Magnus Carlsen, klar nummer 1 i verden, at NM er ikke all verden. Men vi andre dødelige er ikke helt på det nivået ennå, så la oss håpe og tro at Trine stiller opp, og med nebb og klør forsøker å stå i mot den som vil ta fra henne tittelen. Uansett, om Trine får somlet seg til å melde seg på, så er hun selvsagt klar kandidat til ikke bare medalje, men også til å forsvare gullet. Av en sittende Norgesmester kan man ikke spå noe dårligere. Og siden ovenstående ble skrevet i går, har Trine meldt sin ankomst i det gode selskap, og er nå påmeldt i single! Og med det har kampen om gullmedaljen hardnet til ytterligere. Siste års gullvinner har ikke vært dårligere enn sølv siste fem år! Derfor er Trine favoritt til å forsvare gullet, det er naturlig for en regjerende mester, så fremt det ikke var en overraskelse da vedkommende vant, og det var det selvsagt ikke i fjor. Men kampen var så jevn og så hard at det ikke er nok å møte opp på finalebordet og gløtte litt på svararket og på den måten cruise inn til seier! Nei, det blir hardt nok å erverve billetten til finalebordet, og dernest blir det å svare med begge hender og med konsentrasjonen skrudd opp til Überkonzentriert og den skarpeste brennvidden hentet ned fra biblioteket! Myelinlaget for begge hjernehalvdeler må være foret med fet fisk med ekstra fosfor, og alle synapser må være linet opp og utstyrt med hårnåls-trigger, klar til å fyre løs i alle kanaler. Vi ser for oss akkurat det bikkjeslagsmålet man som ivrig publikummer kan håpe på; deltagerne hater det, et feilskjær og man ligger og kaver som en snudd hamster på ytre bane. Og selv favoritter kan klinke til med en tre-fire innersvinger på rad hvis presset blir for stort. Her er det bare å tinge plass foran pc’n, og håpe at liveoverføringen fra årets NM er mulig å tune inn. Velkommen, alle sammen!

Utfordrerne:

Dag Fjeldstad: Den tidligere norgesmester ble uten medalje i fjor, etter tre strake gull, noe som sikkert var en liten skuffelse. Men det skal huskes at dette var YTTERST hårfint at han misset pallen, bare ett enkelt feilsvar fra å nå det som ble en playoff i medaljekampen. Hadde han nådd dit, kan ingen si at det ikke var ham som hadde stått øverst på pallen til slutt, så jevnt var det, at tilfeldighetene til dels spilte inn. Dag ville være en soleklar bookmaker-kandidat til medalje også i år, men rekker det helt til topps? Herom hersker noe usikkerhet. Hvor har han fått trent? Hvordan er dagsformen? En relokalisering til Østfold er neppe gunstigst for den allmenne quiz-formen, men Dag har hevdet seg med bravur i toppen tidligere, uten å delta i de såkalte elitequizene som jevnlig arrangeres i Olso. Veldig få vet, men å overse Dag i medaljekampen vil være en dristig avgjørelse. Tips: Medaljekandidat, finalebord bør gå greit.

Harald Aastorp: Har i tidligere år ikke vist seg helt som noen soleklar medaljekandidat. I år er det annerledes, og jeg vil si at Harald er en ikke alt for dark horse i medaljekampen. Han har blitt tatt ut på landslaget 4 av de siste 5 årene, og denne solide posisjonen har i grunnen bare blitt styrket siste tre år. I år han han levert en 3. plass i Nordisk mesterskap, og bare tilfeldigheter forhindret sølv, og han var klart foran Norges bestemann internasjonalt de siste årene, Thomas Kolåsæter, i dette mesterskapet. I VM ble han nest beste nordmann, denne gangen bak nevnte Thomas, og var blant topp 20 i verden. Kumulativt tilsier dette en mulig medaljefangst i NM i år! Bronse? Sølv? Heller ikke gull er umulig, men ikke mitt fremste tips i så måte. Dette fordi NM tross alt ER annerledes, og selv om de beste i Norge er i toppen både i NM-sammenheng og internasjonalt, så er ikke rekkefølgen alltid den samme, tvert i mot pleier det være relativt markante skiller fra helnorske spørsmål, til de internasjonale. Finalebord bør kunne gå greit for Harald. Overraskelser har skjedd før,sikkert er det ikke, men Harald har vist mye større stabilitet enn noen gang tidligere, så mitt tips er topp 6, med brukbart gode medaljesjanser.

Stig Sanner: Stig var et skarve spørsmål unna NM-gull i fjor, og tapet var kanskje like mye uflaks som noe annet. Stig og Trine fulgte hverandre poengmessig til langt på overtid, og ingenting å si på om Stig er med i et slikt race i år igjen. Stig har hatt en litt nedadgående kurve siden i våres, en under pari innsats i Nordisk kunne tolkes som en liten formsvikt, og Stig stilte dessverre ikke opp i VM. Kapasiteten er det imidlertid ingenting å si på, så hvis Stig har maktet å reise kjerringa igjen til NM-helgen igjen, er det ingen som bør bli overrasket om han går helt til topps i år. Det er han helt udiskutabelt i stand til, og det er kun den tilsynelatende formsvikten som hindrer meg i å peke i hans retning når gullet skal utdeles. Men at Stig vil være helt der oppe og kjempe om medaljene, det anser jeg som helt sannsynlig. Mitt tips: Medaljekandidat, og tilfeldighetene kan igjen avgjøre om det blir gull eller sølv. Eller bronse, for den saks skyld. Men man skal være god for å skyve ham utenfor pallen.

Christian Flermoe: Christian har ikke hatt den beste oppladningen i år, og måtte melde forfall underveis til en turnering i Bergen og ta til takke med et sykehusopphold der i stedet for å quizze. Pasienten har imidlertid vist sterk rekonvalens og er å se på the circuit i igjen, og med nye kybernetiske evner igjen en kandidat til finalebord og medaljer. Vi skal ikke forvente for mye av Christian i single i år, det satset nok mest på å forsvare lagtittelen, men på en god dag er han på finalebord i år igjen. En allrounder av rang, som i årets VM ble åttende og siste nordmann med tresifret poengsum. Og i NM-sammenheng er han enda sterkere. Tips: Finalebord, dårligst topp 10. Tror ikke det holder til medalje, i alle fall ikke bedre enn bronse, men trenger ikke være så langt bak heller.

Thomas Kolåsæter: På tross av et under pari resultat i Nordisk mesterskap, i VM var Thomas tilbake på topp, og var ikke langt unna den absolutte verdenstoppen heller, så at han vil være i toppen også i NM er temmelig sikkert, noe annet vil være en gedigen overraskelse. Det er flere (norske) utfordrer i NM enn i VM, men Thomas er så solid at han må være blant de aller fremste kandidatene uansett konkurranse og motstand. Det är STABILT! Arbeidet som redaktør for Hvem Hva Hvor har nok vært krevende, men det er neppe negativ ressursbruk i forhold til et NM. Tvert i mot, de færreste av utfordrene kan dra like stor veksel på jobben sin i forhold til relevant utvidelse av quiz-kunnskapsbasen som med en slik oppgave. Thomas vil nok ha oss til å gå med på at han har hatt mindre tid til NM-forberedelser enn ønskelig, men denne subjektive oppfattelse er kanskje ikke …. helt objektiv. :D Det er ikke min heller, det skal sies, men mitt fremste tips i NM lyder uansett: Gull, sølv eller bronsevinneren i NM heter med stor sannsynlighet Thomas Kolåsæter.

Andreas B. Schei: Andreas er et nokså ubeskrevet blad for de fleste i forbundskretser, men markerte seg som en sterk utøver allerede i 2005, der han faktisk tok bronse! I samme mesterskap ble f.eks Thomas Kolåsæter nummer 7, så ting har endret seg siden den gang, men Andreas viste tidligere i år at han har mye på lager fortsatt, og VM-debuterte i år som syvende beste nordmann, plassen foran Christian Flermoe. I NM får man tro han ikke vil være mye dårligere, og dermed kan det være duket for finalebord for herr Schei. Det blir uansett et spennende comeback, vi ønsker Andreas velkommen tilbake på toppnivå.

Knut Heggland: Knut har vist fremgang jevnt og trutt de senere år, og presterer stadig gode resultater både hjemlig og internasjonalt. En 9. plass i Nordisk var plassen bak Thomas Kolåsæter, og plassen foran Ole Martin Halck, begge to uttatt på årets quizlandslag. Knut ble 6. beste nordmann i VM, poengmessig et stykke bak kvintetten foran, men likevel et solid resultat. Tradisjonelt med sin forse i populærkultur, mye tyder på at kunnskapsbasen er bygget ut suksessivt i de andre hovedkategoriene også. Medalje blir det neppe i år, men finalebord kan det fort bli. Men på tross av jevnt gode resultater internasjonalt, Knut ble bare nummer 13 i fjor, og har noe å revansjere i NM i så måte. Skal også kjempe med bror Lars om familiehegemoniet i NM-sammenheng. Den kampen kan bli jevn.

Lars Heggland: to blad Heggland altså i år igjen, og med hver sine styrker, men det er yngstemann som har hatt de beste resultatene siste par år. 5. plass og finalebord i Nordisk, 5. beste nordmann i VM tilsier kanskje finalebord i NM, men det ble 8.plass i fjor, så noen garanti er det ikke for Lars heller. Skal det bli 5. plass også her? Det vil i så fall være STABILT, og jeg tror det er en reell mulighet for at akkurat det kan skje. Det betyr i så fall finalebord på Lars. Medaljer, tror ikke helt på det i år, men det vil heller ikke være noen som ville velte ut av stolen hvis akkurat det skjedde. Til det er Lars for god, og helt på høyden quizmessig med alle de fremste i Norge, men det er dette med NM da, historien tilsier topp 10, men ikke topp 3. Så får vi se hvem av brødrene som presterer sterkest.

Karen Skjånes: Skammelig nok ikke forhåndsomtalt en gang i fjor, og da ble hun nummer 7! Hun misset den gang så vidt finalebordet altså, men var ikke påfallende skuffet over å gå glipp av akkurat det. Men utelatelsen i forhåndsomtalen den gang skyldtes nok til stor del 19.plassen fra 2008, men vi tar uansett ikke sjansen i år på å avskrive Karen denne gangen, og det er det ingen grunn til heller. Finalebord er en reell mulighet for en regjerende Norgmester for lag, som også har vært hårfint unna å bli mester for par også. Det vil kunne være svært små marginer om å gjøre for at så skal kunne skje. Hvis det innføres en egen kvinneklasse noen gang, vil Karen uten tvil være i toppen, med vi tror ikke det blir medalje i åpen klasse i år. Tips: topp 10.

Andre utfordrere til å komme inn blant topp 10: Jon Strøm, har prestert topp 10 før, og var faktisk på finalebord så sent som i 2008. John Ivar Østby, sterk allroundspiller med sin forse i Norges-relaterte spørsmål, ingen ulempe i NM. Bjørn Revil, har etablert seg som quizzernes quizmaster, og det er ikke usannsynlig at han har dratt nytte av dette utmerkede arbeidet. Petter Kjær, ble nummer 9 i fjor, kan gjøre det samme igjen. Asbjørn Arntzen, nummer 16 i fjor, men har potensiale til å klatre. Ingrid Sande Larsen, nykommer som har gjort gode prestasjoner på elitequizer på vårparten, og en klar kandidat til å ta debutantprisen. Øystein Aadnevik svært solid allroundspiller, som har stort potensiale til å nå høyere opp enn tidligere. Ivar Areklett , har opparbeidet seg til å bli noe av et fenomen i geografikunnskap, men mangler foreløpig nok bredde til å nå helt opp. Truls Flatberg , har tatt bronse så sent som 2008, men ble mer eller mindre detronisert i fjor. Har fint potensiale til å klatre igjen. Sigve Sørland , har antagelig noen huller i enkelte kategorier, men er så sterk i store kategorier som kultur (fin og populær), geografi og historie, at han kan blande seg inn i topp 15 eller bedre. Vegard Eikemo Sande , debutant, god spiller som skal være med og kjempe om den prisen! Eivind Moskvil, i skrivende stund ikke å se på listen, men rykter sier at han skal være meldt. I så fall vil det kommer mer om Moskvil siden.

Enkelte har ment at jeg også må omtale meg selv, ettersom jeg i år skal delta i NM for første gang. At så er tilfelle skyldes i hovedsak at man har vært forhidret å delta tidligere, ettersom man har vært tungt involvert på arrangørsiden. I år skal jeg bare bidra som arrangør i parturneringen, og det er dermed duket for deltagelse individuelt. Hva forhåndssjanser angår, så har 2010 vært ganske bra for min del så langt, med sølv i Nordisk mesterskap, og en tredjeplass blant de norske i VM og da topp 25 i verden. Med slike resultater er man med naturlig nok med i diskusjonen om topplasseringer også i nasjonale turneringer. Men NM er altså noe ganske annet, som gjentatt til kjedsommelighet. I NM-sammenheng må man forvente en god porsjon norske spørsmål, og der er jeg, om ikke direkte ubrukelig, så ikke på noen som helst måte på samme nivå som de andre forhåndsomtalte deltagerne. Det tilsier at alt snakk om medaljer er så godt som utelukket. Finalebord er lite sannsynlig, men ikke umulig. Topp 10-12 derimot, er mer aktuelt, og jeg kan også sannsynligvis kunne by Ingrid kamp om debutantprisen (andre debutanter får ha meg unnskyldt, da jeg ikke kjenner alle sammen godt nok til å uttale meg).

Vendela Kirsebom: Er uten medaljesjanser også i år.

Det var forhåndsomtalene. Hvis andre finalebord–kandidater skulle melde seg på før fristen går ut, skal vi omtale disse også.