FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

NM 2009 – Forhåndstips

Årets Norgesmesterskap arrangeres som kjent i Bergen, og også i år bringer vi noen høyst subjektive tips om hvordan det vil gå. Først og fremst i singel, da det foreligger fler detaljer omkring hvem som faktisk kommer til å være med, og med tanke på det nylig arrangerte og høyst uoffisielle prøve-NM, som fant sted i Oslo for kort tid siden. Her følger et knippe av de største favorittene til å ta hjem plaketten. De omtalte her vil være quizzere som deltar i og omkring Oslo, beklageligvis foreligger det ikke mye data om spillere i Bergen og andre deler av landet.
Sist oppdatert: 10.september kl 22.50

Kandidater

Trine Aalborg

Trine har vært Norges suverent beste kvinnelige quizer de siste årene, og bare Dag Fjeldstad har stått i veien for at hun ville vært Norges beste i NM også. Årets sesong har vært litt variabel, og Trines innsats i VM i forhold til de andre norske vitner om at det nå blir hardere kamp om medaljene enn noengang. Rutinen, styrken og jevnheten tilsier at Trine igjen vil kjempe i toppen også i år, og Finalebord bør kunne være et sikkert tips. Det er imidlertid ikke bare å hente en medalje, så skal sølvet forsvares, eller enda bedre, gullet kapres for første gang, så må det være en Trine i toppform som stiller til start. I det uoffisielle prøve-NM holdt hun følge med Dag helt inn, men det gjorde også et knippe andre spillere, så kanskje begge to har litt til gode i forhold til å prikke toppformen om halvannen uke?
Styrker: Har alltid vært suveren på dyr og planter, og svært sterk allrounder.
Svakheter: Har kanskje ikke rukket å trene nok foran mesterskapet?
NM 2006: 2. plass
NM 2007: 2. plass
NM 2008: 2. plass

Harald Aastorp

Det har lenge vært en del tvil om Harald kunne stille i NM eller ei, men nå er det offisielt, landslagsmannen stiller til start, i samtlige konkurranser! Harald foretrekker etter eget utsagn lagspill fremfor individuelt, men presterer jevnt over høyt også i slike konkurranser, og var poengmessig fjerde beste nordmann i årets VM uten strykninger. Harald vil antagelig være fornøyd med Finalebord i år med tanke på tidligere resultater, men er også i stand til å ta medalje på en god dag. Hvis det skal skje i år er det avhengig av god dagsform, og vi tror det kan bli tøft nok å klare topp 6. Spesielt ettersom flere og flere blir tippet som kandidater til topp 6, for hver dag som går!
Styrker: Svært god i historie og sport, svært god allrounder med få hull.
Svakheter: I den grad hull finnes, er de muligens plassert omkring populærkultur.
NM 2005: 10.plass
NM 2006: deltok ikke
NM 2007: 6. plass
NM 2008: 9. plass

Knut Heggland

Knut har muligens størst forhåpninger til årets lagmesterskap, men har prestert så solid i tidligere NM at han vil kunne være med og kjempe om plass ved Finalebordet i år også. Har da også bedre resultater i de siste Norgesmesterskapene enn både sin bror og andre spillere som man på papiret kanskje skulle tippet høyere. Det nytter imidlertid ikke å diskutere med resultater, og Knut var så nær Finalebord i fjor (og ville vært det i forfjor også hvis ordningen var innført) at man ikke kan utelukke at han klarer det i år. Medalje blir antagelig for tøft, men det sa vi om Truls Flatberg i fjor også, så hvem vet!
Styrker: Meget god i populærkultur
Svakheter: Ligger stort sett noen prosent bak toppen i Elitequizer. Dog ikke så mye.
NM 2005: deltok ikke
NM 2006: 4.plass
NM 2007: 7. plass
NM 2008: 8. plass

Jon Strøm

Jon overrasket positivt i 2008, ved å kjempe seg frem til en plass ved «Final Table», altså en av de seks beste etter innledende runder som fikk gjøre opp om medaljene og plassene 4-6. Den gang endte det med 6.plass, med 2 poeng opp til 5. plass. Noe særlig høyere enn dette er antagelig ikke realistisk i år i dette feltet, og Jon vil antagelig være godt fornøyd med å gjenta fjorårs-innsatsen. Likevel, umulig er det ikke, og kommer man først til Finalebordet er man god nok til å ta medalje også.
Styrker: Jon er meget sterk i sport, og som regel godt oppdatert på norsk samfunnsliv, og ikke minst: Trash!
Svakheter: Er direkte dårlig i vitenskap, noe scoren 2 av 30 i VM bekrefter, selv om Jon nok droppet hele kategorien da for å spare tid. Den taktikken nytter nok ikke i NM!
NM 2005: 13.plass
NM 2006: 6.plass
NM 2007: 13. plass
NM 2008: 6.plass
Tips 2009: Statistikken fra tidligere år tilsier jo 13.plass i år, men vi tror Jon plasserer seg omkring 6-10.plass

Lars Heggland

Lars Heggland skuffet en del i fjor i forhold til forhåndstipset om finalebord da han endte nede på en 17.plass. Det er derfor med en viss reservasjon vi forsøker oss med et lignende tips igjen. Det er imidlertid ikke uten grunn, Lars debuterer på landslaget i år, og ble nylig nummer 2 i prøve-NM. Det var riktignok svært jevnt mellom ham og en del av de andre i den konkurransen, men flyt er flyt, og Lars revansjerte den noe labre plasseringen individuelt i 2008 med en fin seier i par-NM, sammen med Thomas Kolåsæter, da også med knappest mulig margin, en fin egenskap å ha. Manglende resultat i tidligere NM gjør imidlertid at vi tror det først og fremst står om en plass ved Finalebordet, og at det kan bli tøft å kapre en medalje. Dog slett ikke umulig!
Styrker: Råsterk i historie og geografi, solid i vitenskap.
Svakheter: Noe dårligere enn de beste i sport, men langt fra i blank på området.
NM 2005: deltok ikke
NM 2006: deltok ikke
NM 2007: 10. plass
NM 2008: 17.plass

Truls Flatberg

Truls var ikke en gang tippet til å nå finalebordet i fjor, men klarte ikke bare det, han gikk like godt hen og kapret bronsemedaljen i mesterskapet! Og ikke nok med det, han var en hårsbredd fra sølv etter en svært jevn duell med Trine Aalborg, som han til slutt tapte kun etter playoff. I årets VM vant han dessuten kategorien Vitenskap alene, ikke bare i Norge, men i hele VM, altså foran hele kobbelet av tidligere og nåværende verdens- og europamestere. Disse resultatene gjør at vi ikke kommer utenom Truls som favoritt til Finalebord denne gangen. Men kan han gå helt til topps? Ja, det kan han faktisk. Det skal en del til, og det kan også ende utenfor Finalebord i et så sterkt felt, men vi har tro på at Truls kan hevde seg i toppen også i år.
Styrker: Vitenskap. Solid allrounder.
Svakheter: Har flyttet til Trondheim!
NM 2005: 5.plass
NM 2006: 14.plass
NM 2007: 12. plass
NM 2008: 3.plass

Stig Sanner

Stig holder til på Eidsvold, men deltar likevel jevnlig både i Hamar og Oslo på pubquiz, og har hatt jevn stigning de siste par årene. Etter bronsen i 2007 var det mange som trodde han ville kjempe om seier også i 2008, og Stig skuffet ikke, selv om han ble skjøvet en plass ned i forhold til bestenoteringen. Han har i alle fall ikke blitt noe dårligere siden i fjor, og var kun et par poeng bak regjerende Norgesmester Dag Fjeldstad i VM. Stig klarer Finalebord i år igjen, noe annet vil være en skuffelse, men kan han gå helt til topps? Ja, det kan han. I 2007 ledet han frem til siste runde, og det er ikke umulig at vi får en reprise på akkurat den situasjonen.
Styrker: Veldig sterk på litteratur, ellers en typisk allrounder.
Svakheter: Får ikke deltatt på Elitequizene i Oslo så ofte, men kompenserer med hyppig pubquizaktivitet.
NM 2005: .plass
NM 2006: .plass
NM 2007: 3.plass
NM 2008: 4.plass

Christian Flermoe

Christian deltar ikke så ofte på elitequizer, men hevder seg likevel helt i toppen, både i NM og VM. Kurven peker imidlertid jevnt nedover i NM, og hvis vi skal tolke de siste årenes resultater blir det 6.plass i år. Det er imidlertid langt fra noe sikkert tips, og Christian er så solid at han garantert vil være med i kampen om plass ved Finalebordet. Var jevngod med Lars Heggland i prøve-NM nylig, men har langt bedre resultater i NM, så vil være knapp favoritt i akkurat den duellen. I finalerunden i fjor var han da også nest best scoremessig, og gjorde også et bra VM nå i år. Var i grunnen hektet av allerede i første omgang i 2009, men kjempet seg tilbake og kapret den siste finaleplassen foran ingen ringere enn Thomas Kolåsæter. Kan ta medalje, men det spørs nok om det blir gull.
Styrker: Svært sterk i sport, bunnsolid allrounder.
Svakheter: Mangler kanskje noe spisskompetanse for å ta den siste håndfullen poeng som kan være avgjørende.
NM 2005: .plass
NM 2006: 3. plass
NM 2007: 4. plass
NM 2008: 5.plass

Thomas Kolåsæter

En av de to største favorittene til årets NM-tittel, må sies å være Thomas i år. Ikke på bakgrunn av tidligere NM-resultater, som i single slett ikke er spesielt gode, men på bakgrunn av serien sterke resultater de siste 18 månedene. Inne på topp 10 i verden snart, nummer 5 i Europa i 2008, og klar vinner av de aller fleste single-konkurransene han har stilt opp i den siste tiden, ikke så merkelig da at de fleste vil tippe Thomas som favoritt også i NM. Og det er han, men når han likevel ikke er soleklar favoritt, skyldes det to grunner: Fjorårets resultat som må kunne sies å være en skuffelse i forhold til hva man trodde på forhånd, og den andre grunnen er Dag Fjeldstad. Så vil det samme kunne skje i år, ikke medalje og ikke finalebord? Nei, det tror vi ikke. Fjorårets resultat var ikke en fiasko, Thomas hadde tross alt bare én middels omgang, men det var nok til å hekte ham tidlig av, og på tross av sterkere innsats i de resterende omgangene, holdt det ikke helt mot Christian Flermoe, som startet nøyaktig like dårlig, men som avsluttet ett poeng bedre totalt, og dermed knep den siste finaleplassen. Vi tror Thomas er revansjesugen, og blir ikke overrasket om han denne gangen tar ledelsen fra start, og holder den helt inn. Finalebord våger vi påstå er bankers denne gangen.
Styrker: Thomas er nesten like god på alle felt. Har jobbet med årets utgave av Hvem Hva Hvor siden i vår, som neppe er noen ulempe i NM-sammenheng.
Svakheter: Hvis noen, så kanskje påtatt seg i overkant mye arbeid den senere tiden. Har det gått utover forberedelsene?
NM 2006: 9. plass
NM 2007: 5. plass
NM 2008: 7.plass

Dag Fjeldstad

Man skulle tro, at når man stiller som regjerende Norgesmester og er trippel mester, så stiller man som soleklar favoritt for nok en tittel. Og uten tvil er Dag en stor favoritt til å gjøre nettopp dette. Men som han er det fremste hinderet for Thomas Kolåsæter, så gjelder også det samme andre veien. Dag har ikke vært like suveren blant de norske i VM og EM-sammenheng, og ble klart slått av Thomas i prøve-NM. Det betyr ikke nødvendigvis all verden, for prøve-NM er nok ganske annerledes sammensatt enn NM, og ikke minst, de to som hadde hovedansvaret for spørsmålene i fjorårets mesterskap, er de samme to som har ansvaret også i år. Nemlig undertegnede og Ole Martin Halck. Og det er nå en gang slik at noens quizer passer enkelte bedre enn andre, og kanskje passer en Halck-Dahl quiz bedre for Dag enn for Thomas? Nå er det i år to andre som også lager spørsmål,nemlig Bjørn Revil og Lisbeth Ramstad og ingen av dem har laget for NM tidligere, og også dette vil kunne innvirke. I alle fall, noe annet enn medalje på Dag vil være, om ikke en sensasjon, så ganske overraskende. Som Thomas selv uttalte etter etter prøve-NM: Uansett hvordan man vrir og vender på det, så har Dag Fjeldstad vunnet NM tre ganger på rad.
Og – man gjør ikke det uten å være god. VELDIG god.
Styrker: Gjør aldri en dårlig konkurranse, bunnsolid i alle kategorier.
Svakheter: Får ikke deltatt i Elitequizer så ofte, mangler noe kamptrening individuelt.
Resultat NM 2006: 1. plass
Resultat NM 2007: 1. plass
Resultat NM 2008: 1. plass

Dark Horses

Av de som ikke allerede er nevnt, og som kan blande seg inn i topp 10 og endog utfordre finalebordet (husk at både Truls Flatberg og Jon Strøm var tippet utenfor i fjor), har vi følgende: Lasse Midttun og Eivind Moskvil
Om disse to i det hele tatt befinner seg i Bergen på det aktuelle tidspunkt vites ikke, men hvis de gjør og stiller individuelt, så vil de begge være klare kandidater til å kapre en plass ved Finalebordet. Eivind har få deltagelser individuelt bak seg, men når han først stiller, er han med og kniver i toppen. Og Lasse er, og merk det, den eneste andre i Norge utenom Dag Fjeldstad som ha vunnet NM individuelt! Det skjedde i 2005, og siden har ikke Lasse deltatt i single dessverre. Hvis han gjør comeback i år, så kan vi se frem til en forrykende finale!

Vel møtt til NM – og husk at mesterskapet hele tiden vil bli oppdatert live på egen side!