FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

EM 2009 – insiderapport fra innledende runder for landslag

Klikk her for generell rapport fra konkurransen

Det var i forsiktig optimistisk stemning landslaget, som besto av Ole Martin Halck, Lars Heggland, Thomas Kolåsæter og Harald Aastorp, gjorde seg klar til kvalifiseringsrunden fredag kveld. I oppkjøringen til EM hadde laget riktignok ikke klart å dominere over sine treningsmotstandere, men vi hadde likevel en følelse av å ha vist bra samspill og lagprosess. Det som gjaldt nå var å komme blant de fire beste, slik at man nådde semifinalen og kampen om medaljene. I tillegg til storfavorittene England og Belgia ble Finland regnet som våre hovedrivaler, et lag Norge ikke hadde klart å slå i matchspill på tre år, og som nå også hadde fått med seg en fjerdemann på laget.

Taktikkmessig hadde vi fastlagt én ting på forhånd: Et svar skulle ned så fort som mulig der det var mulig, felter skulle ikke stå åpne bare fordi vi ikke var sikre. I løpet av et år med quizer med mild tidsstyring er det lett å glemme hvor lite tid vi får i et EM; når siste spørsmål i en runde er stilt er det bare sekunder igjen før svarene skal leveres. Vi satte oss derfor klare med penner og litt for lite kladdepapir, og håpet på flyt i starten.

Og startflyt fikk vi. Første spørsmål i årets EM dreide seg om et grunnstoff som har gitt navn til et amerikansk kommunikasjonsselskap kjent for telefoner; en av deres satellitter var involvert i den første uplanlagte romkollisjonen noensinne1. Flere spillere hadde det riktige svaret på blokka, og selv om man ikke kjente til alle detaljene i spørsmålet var dette sikkert nok til at svaret ble ført inn, i tråd med the gameplan. Neste spørsmål var greit nok, hvilken by i Malaysia som arrangerer Formel 1-løp2, og da Kolåsæter raskt satte spørsmål 3 om det nesten like navnet på henholdsvis godset i Hitchcocks Rebecca og Lars von Triers oppfølger til Dogville3 var vi godt i gang.

Første egentlige tvilstilfelle kom på spørsmål 5, om kunstneren bak neonkunst som Diagonal of Personal Ecstasy fra 1963:4

Halck var kvikt ute med forslaget Bruce Nauman, men Kolåsæter kontret med at Nauman vel stort sett formet sine neonrør til skrift heller enn minimalistiske figurer som dette. Thomas’ motforslag ble derfor antatt i stedet, og viste seg også å være riktig.

Først på spørsmål 8 av 12 gikk vi på en bom. Det ble spurt om det nåværende landet der sivilisasjonen Wari (eller Huari) blomstret fra ca år 500 til 9005. Heggland bemerket at stavetvetydigheten W/Hu var typisk for latinamerikanske land, og dermed ble søket innskrenket til det området. Det sto etterhvert mellom et par-tre alternativer, og hadde vi bare fått med oss at ordet «coastal» var med i spørsmålsteksten hadde vi nok ikke gått for feilsvaret Bolivia. Resten av omgangen gikk greit, bl.a. med fin dobbeldekning av Aastorp og Kolåsæter på symbolistdikteren som i 1876 skrev om en fauns omgang med en del nymfer6, og rundens resultat ble 11 poeng av 12 for Norge. Med det var vi likt med England på 2. plass; Belgia hadde fullt hus, mens Finland, Nederland og Wales allerede lå to poeng bak oss.

Laget var altså i fin flyt, og også omgang 2 startet bra for oss, og antakelig de andre norske lagene: Hva heter TV-serien basert på Henning Mankells romaner der Kenneth Branagh spiller tittelrollen7? Med Aastorp på laget er man ikke engstelige for sprinterspørsmål, heller ikke når det dreier seg om en angivelig «glemt» canadier som har OL-gull i stafett fra 1996 og som med tiden 9,84 fra 1999 er verdens femte raskeste mann8.

Men så møtte vi en liten vegg. På de neste ni spørsmålene ble det bare tre poeng. De fleste feilene var når sant skal sies utenfor rekkevidde, men ett spørsmål burde vi ha ihvertfall tatt: Hva heter platelabelen Madonna var med på å stifte i 1992, med et navn som deles av en amerikansk TV-serie fra femtitallet, samt en film basert på serien som ble nominert til Oscar for kostymedesign i 19949? Det eneste forslaget vi overhodet kom på (men ikke trodde noe videre på) var Pret-a-Porter, som i det minste kan ha med klær å gjøre. Ikke overraskende var dette feil, og særlig Halck og Kolåsæter gremmet seg da svaret kom; dette kunne man ha klart. Det buttet imot nå, men noe ble reddet på det siste spørsmålet da Thomas klarte å gjenkjenne Sam Sparro i den forvrengte støyen som kom ut av det elendige lydanlegget. Seks poeng ble fasit for runde 2, og nederlenderne tok oss dermed igjen, mens Finland og Wales fremdeles lå to poeng bak. England og Belgia var i tet med 20 poeng, tre foran Norge og Nederland.

Runde 3 var heller ikke helt på topp for nordmennene, med 7 poeng av 12. Mye av det vi tok ble likevel tatt på en bra måte, der ett lagmedlem kom opp med et forslag som så ble gransket og bekreftet av de øvrige. Et eksempel er spørsmålet om hvilken bystat som var Karthagos hovedfiende før de romerske punerkrigene, med slag som Himera (480 f.Kr.) og Agrigentum (400 f.Kr)10, der Heggland la frem det riktige svaret til allmenn nikking. Men denne runden inneholdt også quizens antakelig bitreste feil – her manglet det et lagmedlem til å komme på et forslag; hadde det skjedd ville det opplagt bli bifalt av alle: Hva er det tyske ordet for (naturlig) satellitt, et ord som ble innført som merkenavn i 1957 til ære for den sovjetiske Sputnik-oppskytningen11? «Det fins vel ikke noe tilsvarende ord på norsk?» var blant de helt gale tingene som ble sagt rundt bordet, og et spørsmål på helt greit pubquiznivå ble til en nuller. Tabellsituasjonen var nå England 30, Belgia 29, Nederland 25, Norge og Finland 24, og med Wales bare ett poeng bak oss begynte topp-fire-plasseringen å virke noe usikker.

Og bedre ble det ikke, virket det som – med 5 poeng av 12 fryktet vi det verste etter runde 4. Nå viste det seg at dette var quizens klart vanskeligste runde; snittscoren lå på ca 40%, mens ingen andre runder lå under 50%. Harald vant gjennom med sitt forslag på hvilket land som er regjerende olympiske mestere i rugby siden 192412, mens Ole Martin og Thomas brukte urimelig lang tid på å komme på designeren som utviklet den visuelle selskapsidentiteten til AEG, inkludert logoen13, et spørsmål begge selv har brukt i quizer. Om runden gikk dårlig gikk den likevel enda verre for Finland (4 poeng), og nå var vi i det minste alene på fjerdeplass, 9 bak Belgia og England, og 3 bak Nederland som gjorde en sterk innsats på hjemmebane.

Runde 5 skulle derimot preges av en rekke sterke prestasjoner. De fleste satt med spørsmålstegn i øynene da det ble spurt om en romantisk zombiekomedie fra 2004, første del i Pegg og Wrights Blood and Ice Cream Trilogy14 – men Heggland kom etterhvert med det som skulle vise seg å være det riktige svaret. Halck hadde et forslag til abbeden som var regent i Frankrike fra 1147 til 1149 og som introduserte den gotiske arkitekturen15, og Kolåsæter ga raskt bifall. På spørsmålet om de nyoppdagede ringene rundt Saturn, med samme navn som en gresk titan og en figur i en meget populær TV-serie rundt århundreskiftet16, var det Aastorp som gjorde jobben: Han ramset opp titanene en etter en, og da den riktige kom opp var det ikke lenger tvil. Med ni poeng vant Norge runden sammen med England og Belgia, tok igjen Nederland og parkerte Finland seks poeng bak.

De to siste rundene av kvalikquizen var på 20 spørsmål hver, og for Norge dreide det seg altså først og fremst om å holde Finland bak seg. Den norske prestasjonen i disse rundene kan vel karakteriseres som grei nok; noen fine poeng ble hentet inn (bl.a. Thomas’ svar om en av Moskvas peneste gater som forekommer i tittelen på en roman av Anatoly Rybakov17), mens et par andre gikk stang ut. Av de siste kan nevnes hvilken stat som er USAs største øst for Mississippi, som har sin største by som hovedstad og som i 1870 var den siste staten til å bli gjeninntatt i unionen, ni år etter at den forlot den18. Vi gikk dessverre for Virginia, med det riktige svaret som annetvalg.

Finland var tre poeng sterkere enn oss på disse siste 40 spørsmålene, men det var altså ikke nok for finnene. Belgia og England lå til slutt likt i tet med meget sterke 79 poeng av 100, og belgierne ble dømt foran på flere poeng i sisterunden. Dette passet det norske laget godt; vi endte på fjerdeplass med 61 poeng, ett bak hjemmelaget, og foretrakk å møte Belgia fremfor England i semifinalen.

Videre til semifinalen

Svar på omtalte spørsmål

1. Iridium
2. Sepang
3. Manderley/Manderlay
4. Dan Flavin
5. Peru
6. Stéphane Mallarmé
7. Wallander
8. Bruny Surin
9. Maverick
10. Syrakus
11. Trabant
12. USA
13. Peter Behrens
14. Shaun of the Dead
15. Suger
16. Phoebe
17. Arbat-gaten
18. Georgia

Neste: Individuell konkurranse