FORUM

ARRANGEMENTER

Quizkalenderen 2020 Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker Dette bør du kunne

MESTERSKAP

EM VM NM Nordisk Norway Open Rankinglister Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

Triviahjørnet

Thai mat! Kjempers fødemat! Topp for for den som liker at det flyter litt! For la oss bare erkjenne det, thai mat innebærer SAUS! Men fra et kulinarisk quizmessig ståsted, hva kan man si om Thailands kjøkken? Først litt om ingrediensene: Citrus hystrix har du kanskje ikke hørt om, men dens menneskelige navn,

kaffir-lime

Kaffir lime, har du kanskje vært borte i. Det er som navnet antyder, en liten grønn lime-frukt. Men det er ikke den, men bladene som særlig benyttes i thaimat, men også skallet.

galangal

Galangal, en plante i ingefærfamilien er også essensiell, og det brukes også koriander og tamarind.

tamarind

Tamarindfrukten er søtsur, og man kan få kjøpt den most på plastflasker. Rør den inn i sausen din for best effekt.

lemon grass
Sitrongress, som heter det fordi stengelen skal knuses før den brukes, og når man gjør det gir den fra seg en sitronaktig duft.

Vi skal ikke ta for oss hele thai-kjøkkenet i dag, bare nevne noen ikoniske retter.

Curryen du kanskje ikke har hørt om, men som i en kåring for noen år siden gikk helt til topps i en verdensomspennende kåring av beste såkalte «street foods», mat man kan få kjøpt i boder på gata. Det er massaman curry’en, som er ganske så forskjellig fra den røde, grønne eller gule curryen du kanskje har spist. Massaman er BRUN.

masaman

Og den kan bestå av alle de overnevnte ingrediensene, i tillegg til kokos, og potet. Potet og kokos er kanskje ikke en klassiker for oss i Norge, men vi synes jo kjøtt, kål og potet kokt med helpepper er genialt, så vi er kanskje ikke de mest vågale heller. Det skal også være et protein til, og biff, kylling, scampi, and, til og med laks og tofu tilbys. Og chili så klart, ingen curry uten. For dette er fortsatt en curry.

massaman-curry

Massaman, som visstnok skal ha sin opprinnelse fra ordet musselman, gammelt ord for muslim, og således med sine røtter i islamsk kjøkken. Og kanskje derfor er det også ingredienser som ikke er så vanlige i andre thairetter, som koriander, kanel(!), stjerneanis, muskat, kryddernellik og mye annet, som gir det hele en karakteristisk smak. Prøv den, helst på en anerkjent restaurant, neste gang du er i nærheten av en. Man skal være forsiktig med å gi tips, men en helt uovertruffen Massaman kan du oppleve på Som Tam Thai på Torshov i Oslo. Tror du må le hele veien til Bangkok for å få noe bedre. Visste du forresten at Bangkoks fulle navn er Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit? Det gir 1 678 546 poeng i Thailandsk Scrabble. Lykke til!