FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

Referat fra norgesmesterskapet i quiz 2014

For første gang ble Norgesmesterskapet i quiz arrangert i Trondheim, og det var en spent arrangørkomité fra laget Fyrbøterlogen som gledet seg til å ta imot landets quizelite til trønderhovedstaden.

Fredag kveld – NM i parquiz og juniorlag

Årets mesterskap fulgte samme format som tidligere, noe som betydde parquiz og juniorlagkonkurranse fredag kveld. Som tidligere startet hver omgang med et lydkutt, og det var en del oppgitte sukk fra deltakerne da de fikk høre at svaret på NMs aller første spørsmål var (George) Jones. Ellers var det vanskeligste spørsmålet i første omgang spørsmålet om den jødiske organisasjonen som stod bak mordet på Folke Bernadotte, hvor seks par sanket poeng. Da de 25 spørsmålene var unnagjort hadde vi to par i delt ledelse: Kolåsæter/Heggland og Aadnevik/Fjeldstad, begge med 22 riktige. Bak dem fulgte et kobbel på 21 poeng, bestående av Endresen/Kristiansen, Dahl/Strøm, Halck/Skjånes og Heggland/Aalborg. De regjerende norgesmesterne, Sanner/Aastorp, startet (som så ofte før) litt rufsete med en 19-runde.

Pallen i parkonkurransen: Harald Aastorp & Stig Sanner, Lars Heggland & Thomas Kolåsæter og Øystein Aadnevik & Dag Fjeldstad

Pallen i parkonkurransen: Harald Aastorp & Stig Sanner, Lars Heggland & Thomas Kolåsæter og Øystein Aadnevik & Dag Fjeldstad

Da første omgang var over hadde det blitt såpass mørkt at taklyset måtte slås på, men det viste seg at bare halvparten av lyspærene virket, noe som førte til forsinkelse i tillegg til at lysforholdene ikke var tilfredsstillende. Arrangør Fyrbøterlogen beklager at kommunikasjonen med Statens Hus ikke hadde vært god nok på dette punktet, men håper at det ikke ble et altfor stort problem. Da omgangen kom i gang kom quizens vanskeligste spørsmål. At det var John Pointdexter, som måtte gå av som sjef for NSC etter Iran-Contras-skandalen var det kun trioen Forseth/Lyng, Dahl/Strøm og Aadnevik/Fjeldstad som husket. Etter denne omgangen hadde parene Kolåsæter/Heggland og Aadnevik/Fjeldstad fått økt forspranget til to poeng til nærmeste utfordrer.

Omgang tre inneholdt kanskje ikke de verste nøttene, men fotballkortprodusenten Panini var det bare sju par som kjente til. Omgangen førte til en avklaring i toppen, for mens Kolåsæter/Heggland imponerte med 22 poeng, falt Aadnevik/Fjeldstad ned til 19, og lå dermed likt med Heggland/Aalborg og kun poenget foran Sanner/Aastorp, som nå virkelig hadde fått opp dampen.

Norgesmestere i juniorlag: David Tørre Asprusten og Per Kristian Husøy

Norgesmestere i juniorlag: David Tørre Asprusten og Per Kristian Husøy

I siste omgang var det først og fremst spørsmålet om landformen strandflate som voldte problemer for deltakerne. Her var det bare Mosaker/Kjørstad, Arntzen/Johannessen, Kibsgård/Rustad og Midttun/Gundersen som fikk poeng. At ni par greide spørsmålet om den kartagiske sjøfareren Hanno, lot arrangøren seg imponere av. Kolåsæter/Heggland holdt stilen og sikret seg nok en NM-tittel i par etter en solid sisteomgang med 21 riktige. Sanner/Aastorp slo, sammen med paret Kibsgård/Rustad, til med quizens beste omgang: 23 poeng. De endte dermed i tiebreak med Aadnevik/Fjeldstad om sølvet, en kamp som sistnevnte duo avgjorde på det sjuende spørsmålet.

I juniorklassen var det to deltakende lag; det lokale studentlaget Zebrafisk og laget Underbevisstløsheten, bestående av duoen Asprusten/Husøy. Den duellen avgjorde Asprusten/Husøy til sin fordel, og de hevdet seg også bra i parkonkurransen, hvor de også deltok – en meget sterk prestasjon av de to lovende quizzerne.

Lørdag formiddag – NM individuelt

Lørdag formiddag var det klart for den individuelle konkurransen og det var knyttet spenning til den forventede duellen mellom Thomas Kolåsæter og regjerende mester Stig Sanner. Sistnevnte hadde i forkant av NM vist fryktinngytende form i den nyopprettede Norgescupen i quiz. I tillegg deltok også Dag Fjeldstad og Trine Aalborg, noe som betydde at alle norgesmestere siden 2006 var med; et skikkelig mestermøte altså.

Allerede på første spørsmål var det flere «store navn» som gikk i baret. Musikkstykket som ble spilt («Hail to the Chief») har nok de aller fleste hørt, men hvilken prominent person er det stykket forbindes med? Her var det flere interessante svar, men knapt halvparten hadde USAs president. Ellers var det flere spennende forslag til idretten hvor Real Madrid og FC Barcelona møttes i Euroleague-semifinale; vi nevner ishockey, kvinnefotball (som tydeligvis er en annen idrett enn (herre)fotball) og ikke minst døvefotball(!).

Under NM er det mulighet til å levere protester dersom man mener å ha blitt feilrettet, og på spørsmålet om hvilken gresk bokstav det er som deler navn med infinitivsformen til et verb vi kan finne i alle norske ordbøker, ble mange slike protestlapper levert inn. For det første viste det seg at arrangøren hadde oversett verbet beta, som dermed også måtte godtas. Problemet oppstod imidlertid når enkelte deltakere mente at eta og ro (rho) burde gi poeng. Her vil arrangøren Fyrbøterlogen ta selvkritikk på hvordan dette ble løst, men det fikk ingen innvirkning på de i toppen. Spørsmålene om baufil og fiske(beins)flette gjorde også at juryen måtte samtale om hva som skulle godkjennes, men disse avgjørelsene var enklere å ta. Da runden var ferdig viste det seg at Tore Dahl og Lars Heggland hadde inntatt teten, med 22 riktige. Bak dem var det som ventet svært jevnt, men vi merket oss at de to forhåndsfavorittene, Thomas Kolåsæter (19 p) og Stig Sanner (18 p), begge havnet litt bakpå fra start. Sanner viste i parkonkurransen at han kan komme tilbake etter en dårlig start, men ville han greie det igjen? Og hvordan ville tryslingen Kolåsæter takle situasjonen?

Svaret på sistnevnte spørsmål må være «meget bra», for norgesmesteren fra 2011 og 2012, slo til med 22 riktige svar i andre omgang, best av alle. I denne runden var det særlig spørsmålet om begrepet sentralmaktene, brukt om den politiske og militære alliansen mellom Tyskland, Østerrike-Ungarn, Det osmanske riket og Bulgaria under første verdenskrig, som skilte seg ut på vanskelighetsskalaen. I denne omgangen fikk vi også flere spenstige forslag til hva et «Glasgow kiss» er for noe. Da omgangen var over, ledet Geir H. Kristiansen NM med totalt 42 poeng. Poenget bak ham fulgte et kobbel på sju deltakere.

Geir fikk imidlertid trøbbel i «den vanskelige tredjerunden», for å bruke skøyteterminologien. 16 poeng her gjorde at han ble passert av fem mann, inkludert Thomas Kolåsæter, som etter nok en 22-runde skaffet seg to poengs forsprang ned til Trine Aalborg på andreplass. Begge disse to var blant de åtte som kjente igjen planten fuksia. Et annet hardt spørsmål i tredje omgang, var spørsmålet om Barbizon-skolen, og det ble påpekt av en av toppquizzerne at skolen ikke var blant de «50 Art Movements You Should Now», som er tittelen på en av bøkene som lå på premiebordet. Bak Trine fulgte deltakerne på rekke og rad, og det var ikke mer enn fem poeng ned til Andreas B. Schei og Stig Sanner på 14. plass. I juniorklassen lå det an til en thriller med David Tørre Asprusten og Per Kristian Husøy helt likt før siste omgang.

Også i tredje omgang kom det noen spenstige forslag til svar på et sportsspørsmål. Spørsmål 23 lød «Siden det første VM ble arrangert i denne lagsporten i 1996 har Sverige vunnet 7 av 9 ganger for herrer og 6 av 9 ganger for damer. Hvilken sport er dette som spilles innendørs i kamper på 3 omganger av 20 minutter?». Her kan vi nevne bordhockey, bowling, IKEA-montering(!), ishockey for funksjonshemmede, kanonball, rinkbandy, rullestolhockey, softball, squash og undervannsrugby som svar fra ulike deltakere. Ellers var det flere som ønsket poeng for svaret snelle på spørsmålet om juksahjul, men at ei snelle er en type hjul, er ukjent for oss i arrangementskomiteen, og klagen(e) ble ikke tatt til følge.

Premievinnere i NM individuelt: Thomas Kolåsæter, Dag Fjeldstad, Ole Martin Halck, Trine Aalborg, Espen Kibsgård og Lars Heggland

Premievinnere i NM individuelt: Thomas Kolåsæter, Dag Fjeldstad, Ole Martin Halck, Trine Aalborg, Espen Kibsgård og Lars Heggland

Den siste runden var quizens tøffeste, og gjennomsnittsscoren her var over to poeng lavere enn i tredje omgang, som var nest vanskeligst. En som tydeligvis ikke brydde seg om økt vanskelighetsgrad, var Thomas Kolåsæter. Han slo til med sin tredje strake 22-er, to poeng bedre enn nest bestemann, Ole Martin Halck. Ole Martin karret seg dermed til finalebordet da han endte på en firedelt fjerdeplass, sammen med Lars Heggland, Geir H. Kristiansen og Trine Aalborg. Ett poeng foran dem lå Espen Kibsgård mens Dag Fjeldstad var ett poeng foran ham igjen. Thomas var imidlertid i egen klasse, hele sju poeng foran Dag! Dette kunne han da ikke rote bort. Eller?

Nei, han kunne ikke det. Thomas beviste også i finalen sin overlegenhet med å være best også der. Ni av de ti første spørsmålene ble korrekt besvart, før han muligens slappet litt av, med to av de fem siste. Dag trygget sølvet med ni riktige svar i finalen, noe som var nest best. Tredjeplassen ble det derimot skikkelig kamp om. Før de siste fem spørsmålene lå Espen, Lars og Ole Martin likt, og mens de to førstnevnte måtte nøye seg med ett poeng på de fem harde spørsmålene, hadde Ole Martin to rette. Bakfra kom imidlertid Trine, og det var først etter tiebreak at tidligere NQF-president Halck kunne juble for sin første individuelle NM-medalje. Det vanskeligste spørsmålet for finalistene var spørsmålet om den amerikanske tresteghopperen Will Claye, som i 2012 ble den første siden 1936 til å ta medalje i både lengde og tresteg i et Sommer-OL. Dette var det ingen av de sju finalistene som visste.

Seierspallen i juniorklassen: David Tørre Asprusten, Per Kristian Husøy og Anlaug Frydenlund

Seierspallen i juniorklassen: David Tørre Asprusten, Per Kristian Husøy og Anlaug Frydenlund

I forkant av den individuelle finalen ble det holdt tiebreak i juniorklassen der regjerende mester David Tørre Asprusten møtte Per Kristian Husøy til duell. Parallelt med denne var det tiebreak om prisen for beste debutant. Her måtte Morten Haave til slutt gi tapt for Geir Nese. David forsvarte sin juniortittel mens Per Kristian måtte nøye seg med sølv og Anlaug Frydenlund tok bronse. I tillegg kan det nevnes at Frode Myhra ble beste klatrer.

Til slutt tar vi med de forskjellige svarene fikk på et av spørsmålene i den individuelle konkurransen. Klarer du å gjette hva spørsmålet var?* Dette er de ulike svarene: barnemat, bleier, bomull, frokostblanding, godteri, is, knekkebrød, kondomer, krydder, lakris, lakrispiper, musefeller, pølsebrød, pølser, sigarer, sild, sjokolade, skråtobakk, snop, snus, såpe, tegneserier, tobakk, tørkepapir, vaskemiddel, yoghurt, øl.

Lørdag kveld – NM for lag

Høydepunktet i Norgesmesterskapet i quiz er utvilsomt lagkonkurransen. Arrangøren var på forhånd spent på hvor mange lokale lag som kom til å stille opp. Det ble nok ikke så mange som ønsket, men totalt 33 lag befant seg i kantina til Statens Hus da quizen startet opp i femtida lørdag ettermiddag. Folk så ut til å kose seg og det var god stemning kvelden gjennom.

I første omgang fikk lagene bryne seg på alt fra barnebokillustratører og franske pantomimeartister til arabiske tegn. På spørsmålet om rammekonstruksjonen takstol måtte juryen nok en gang tre sammen for å finne ut om svaret taksperre kunne godkjennes, noe det kunne. Ellers forløp omgangen uten noen form for dramatikk, men et humoristisk innslag fikk vi da bildet av den svenske trekkspilleren Roland Cedermark under fasitgjennomgangen dukket opp som svar på spørsmålet om hvem som hadde blitt skytterkonge i 1959 og verdensmester i skiskyting i 1966. Vi håper Jon Istad ikke ble fornærmet pga. denne forvekslingen. En av forhåndsfavorittene, Lille Planet, gikk opp i ledelsen med 22 poeng, ett foran El diablo en el ojo og tromsølaget Folkeaksjonen. Sistnevnte lag manglet blant annet kaptein Dag Bergheim, noe som muligens kan forklare hvorfor de falt av etter den sterke åpningen.

Andre omgang forløp uten særlig dramatikk, men da fasiten kom, var det visst et par deltakere som nærmest fikk hjertestans da quizmaster Truls Flatberg påstod at det er fire, og ikke fem norske fylker som ikke har nasjonalpark. Dette ble raskt rettet opp, og lagene som svarte fem fikk sitt velfortjente poeng. Av spørsmål som deltakerne fikk bryne seg på i denne runden, kan vi nevne sikkerhetshullet Heartbleed, det namibiske juvet Fish River Canyon og den britiske billedhuggeren Antony Gormley. Lille Planet måtte nøye seg med 20 riktige og både El diablo en el ojo og Nerder av stål benyttet sjansen til å gå forbi; begge etter 23 poeng.

Den tredje omgangen var quizens tøffeste. Om du ikke vet hvem som komponerte operaen «Genoveva», trenger du ikke skamme deg, for bare seks av lagene i Quiz-NM visste dette. Spørsmålene om det canadiske fjellet Mount Thor, bandet Queensrÿche, hva som fjernes operasjonen kolectystektomi, slaget ved Farsalos og fredsprisvinneren som ledet Den interparlamentariske union fra 1909 til 1933 var heller ikke akkurat «planker». Aller vanskeligst var imidlertid spørsmålet om motedesigneren Anna Sui. Det var svært mange lag som forståelig nok foreslo Vera Wang, men kun El diablo en el ojo og Skogfrisk prikket inn riktig designer. Førstnevnte lag konsoliderte ledelsen etter 20 riktige svar, noe bare Lille Planet matchet. Nerder av stål falt ned til tredjeplass mens de regjerende mesterne Tryggve Grans skiskole ble hektet av for godt, etter 16 poeng.

Fjerde runde passet tydeligvis Lille Planet godt, for med 22 poeng tok de igjen El diablo en el ojo. Nerder av stål tapte ytterligere ett poeng til teten og var dermed i realiteten hektet av i kampen om norgesmesterskapet, men hadde god kontroll på bronsen. Den indiske iskremen kulfi, porselenmerket Rosenthal, musikkskalasystemet solmisasjon og musikalen «Spring Awakening» var blant de vanskeligste spørsmålene i denne omgangen. Spørsmål 23 var det aller vanskeligste og lød «Oppkalt etter den nederlandske oftalmologen som utviklet den i 1862, hva kalles et slikt oppsett av bokstaver som brukes for å teste en persons visus (synsskarphet)?».** Quizmaster Flatberg fikk folk til å trekke på smilebåndet da han repliserte «Er det noen som trenger et større bilde, kanskje?». Ellers var det nok en gang noe tull med fasiten slik at «Lillestrøm» (fasit på et annet spørsmål) dukket opp som svar på spørsmålet dette spørsmålet, og det ble fra arrangøren litt humoristisk sagt at «hvis noen av lagene faktisk har svart Lillestrøm, skal de jammen få poeng!».

Vinnere av NM i lagquiz 2014, El diablo en el ojo: Aldona Szczepanska, Jim Isaksen, Thomas Kolåsæter, Eirik Bäcklund og Lars André Gundersen

Vinnere av NM i lagquiz 2014, El diablo en el ojo: Aldona Szczepanska, Jim Isaksen, Thomas Kolåsæter, Eirik Bäcklund og Lars André Gundersen

Også i siste omgang var det noen nøtter å bryne seg på, f.eks. den amerikanske borgerrettighetsforkjemperen Susan B. Anthony, hodeplagget zucchetto, wrestleren Brock Lesnar, figuren Atalanta fra gresk mytologi, halvbjørnarten olinguito og den østafrikanske matretten ugali. Da poengene var telt opp, hadde Nerder av stål tatt bronse med 99 poeng, fire poeng foran Tryggve Grans skiskole, som nok var litt skuffet over ikke å ta medalje. Spenningen var knyttet til seierskampen og de to tetlagene skuffet ikke. Lille Planet slo til med imponerende 23 poeng, deres beste omgang. Likevel holdt det ikke, for El diablo en el ojo bommet bare på ett spørsmål (spørsmålet om landet hvor det lever viltlevende undulater) og tok dermed tittelen med minste mulige margin. Lagkaptein Thomas Kolåsæter kopierte med det Stig Sanners prestasjon i fjorårets NM ved å vinne alle tre konkurranser.

*Spørsmålet var «Hvis du i en dagligvarebutikk kjøper produktene Lille høvding eller Store høvding, hva har du kjøpt da?».
**Snellen-tavle

Referat: Jon Inge Kolden
Bilder: Truls Flatberg