FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

Quiz-NM 2008 – Profiler

6.september – siste forhåndstips

Det har vært et par konkurranser siste uke som kan gi en indikasjon på hvordan oppgjøret i NM vil arte seg. Den ene var litt overraskende kvalik-runden for Oslo-lag som fant sted forrige lørdag. Konkurransen er interessant for single-NM fordi det var flere deltagere der som tok quizen individuelt – som ledd i egne interne laguttak. Vi skal ikke offentliggjøre scorene her nå, bare fortelle at det var så godt som dødt løp mellom forhåndsfavorittene Christian Flermoe og Thomas Kolåsæter. Trine Aalborg havnet litt lenger bak, men redusert av sykdom og med halvparten av tiden de andre fikk til rådighet, skal man ikke legge for mye vekt på dette. Disse tre er blant de største favorittene til å ta hjem tittelen. Onsdag var det «prøve-NM», 240 spørsmål individuelt hvor en av de beskrevne outsiderne i tidligere analyser ikke akkurat gjorde forhåndstipsene om hans økning i spillestyrke til skamme. Lars Heggland gjorde en strålende innsats og ledet stort sett fra start til mål, men ble likevel så vidt innhentet i den siste av i alt 6 omganger – av Thomas Kolåsæter. Av de andre forhåndsfavorittene var igjen Christian Flermoe helt i toppen, en liten håndfull poeng bak disse to. Det er absolutt grunn til å tro at han vil nå finalebordet i NM sammen med disse to.

Imidlertid er den nevnte lagkvalik-runden av ekstra interesse, og kanskje mer relevant enn prøve-NM var. Det er fordi en del av spørsmålene i denne konkurransen ble laget av de samme som lager spørsmålene til NM. Og denne kvaliken ble for øvrig vunnet av laget Abel Tasman, som med 4 andre lag blir å se i NM for lag. Kaptein på dette laget er ingen ringere enn nylig landslagsuttatte Harald Aastorp, som dermed også viser en styrke på NM-nivå spørsmål. Aastorp var også deltager i prøve-NM, hvor det gikk bra, men likevel solid bak duoen Heggland og Kolåsæter. Av dette kan vi tolke det som Aastorp selv også mener, at han er en bedre lagspiller enn single-spiller. Dermed ikke sagt at han er sjanseløs i single, finalebordet at kan fortsatt nås.
Etter å ha fått en del kritikk på å ha forhåndstippet betydelig flere enn 6 spillere blant topp 6 i NM skal jeg i stedet forsøke å tippe hvem som vil nå finalebordet, nyvinningen i årets NM i single. Men jeg kan jo si at grunnen til at jeg tippet så mange så høyt er at det ventelig vil bli tett og jevnt, og at flere godt kan havne på samme poengsum. Å møte opp og se de siste finalespørsmålene blir et must, og her skal vi også forsøke oss på «live-overføring», så langt det lar seg gjøre, og få ut resultater på internett så fort som mulig.

FORHÅNDSTIPS FINALEBORD (alfabetisk rekkefølge):
Dag Fjeldstad
Christian Haugen-Flermoe
Lars Heggland
Thomas Kolåsæter
Stig Sanner
Trine Aalborg

Siste to års mester Dag Fjeldstad bør klare finaleplass. Han har både internasjonal styrke og bunnsolide norskunnskaper. Christian Flermoe har et par bronser fra tidligere, og har vist sterk form. Lars Heggland ble nummer 10 i prøve-NM i fjor og vant nå, og er på klar opptur. Thomas Kolåsæter er vår sterkeste internasjonale spiller og har dessuten prioritert Norgesrelatert trening de siste ukene, og klar finalebordkandidat etter min vurdering. Stig Sanner er den vi har minst data på de siste månedene, men er nylig uttatt til B-landslaget og ligger neppe på latsiden foran NM, jeg tror også han klarer plassen. Trine Aalborg må alltid regnes med i slike sammenhenger, og vil symptomfri helt sikkert vise hvorfor hun har tatt medaljer i samtlige NM hun har deltatt i. Hun tror jeg også vil være å se i finalen.

Av de som kan regnes blant de sterkeste utfordrerne til å vippe en eller flere av disse ut av finalen nevner vi Lasse Midttun. Den tidligere Norgesmesteren har ikke deltatt aktivt i single-sammenheng de siste par årene og straffes for det nå. Grunnkunnskapene er likevel så solide at med dedikert trening den siste uken før mesterskapet kan være nok til å klemme seg inn og foran en av de seks nevnte. Og på de siste 15 spørsmålene kan alt skje. Harald Aastorp, Karen Skjånes, Jon Strøm, Knut Heggland, Marie Haavik og Øystein Aadnevik er blant de som har vist best form av de som antagelig kommer til å kjempe om 8.plassen. Når en av dem finalebordet hvis de alle 7 tidligere nevnte opp stiller så vil det være en liten overraskelse, men på plassene 7-10 vil det bli hard kamp. Vi skal heller ikke forglemme deltagere med base utenfor Oslo, men så lenge vi ikke har noe data å forholde oss til, er det liten vits i å spekulere på hvem som eventuelt skulle bryte seg inn i topp 10. Men det vil være positivt for mesterskapet hvis så skjer! Og det skal også legges til at selv om 5 av de 6 som er tippet til å nå finalebordet har base i Oslo, så er ingen av dem faktisk fra byen! Midttun og Aastorp er vel de eneste to lokale deltagerne, så noe Oslo-oppgjør er det vel ikke helt korrekt å kalle dette.
Siste arrangement før NM som kan påvirke forhåndstipsene er 500-spørsmåls maratonen førstkommende onsdag.

NM i quiz individuelt blir i år en hard batalje, og det hele skal avgjøres med en finale hvor de 6 beste etter innledende runder skal møte hverandre i en finale til slutt. Poengene fra innledende beholdes, og ytterligere 15 spørsmål besvares før vinneren kåres. Finalen vil bli arrangert rett før starten på lagmesterskapet, foran et forhåpentligvis tallrikt publikum.

Tore Dahl har vurdert feltet, og presenterer her alle deltagerne som havnet blant de 10 beste i fjor.

Lars Heggland: Lars har gjort store fremskritt siden fjorårets NM hvor han havnet på en 10. plass, og har i flere single-turneringer i Oslo vært på topp 4, med mange av de antatt sterkeste quizerne til stede.
Styrker: Han er en av de absolutt sterkeste i historie, har også vesentlig styrke i vitenskap, og har stor bredde jevnt over.
Svakheter: Ingen spesielle, noe variabel i sport.
Resultat NM 2006: –
Resultat NM 2007: 10. plass
Forhåndstips NM 2008: Topp 6 (finalebord)

Trond Brastad: Trond har i mange år vært en av de beste allmennquizerne i Oslo, med over 10 års fartstid på byens pubquizer. Han er imidlertid ikke like aktiv som tidligere år, og vil derfor kunne få problemer med å henge med helt til finalebordet.
Styrker: Trond er en racer i geografi, og sterk i amerikansk film.
Svakheter: Ingen spesielle, men mangler nok noe kamptrening.
Resultat NM 2006: –
Resultat NM 2007: 9. plass
Forhåndstips NM 2008: Topp 10

Karen Skjånes: Karen er Norgesmester for lag fra 2006, og sulten på revansj etter sølvet i 2007. Var kun ett poeng unna sjetteplassen i fjor, noe som vil gi finaleplass i år. Det kan godt skje i år med litt gli, og Karen er sterkere i forhold til en del av konkurrentene i nasjonale konkurranser sammenlignet med i internasjonale.
Styrker: Fenomenal på hunder og katter og dyr generelt, samt på norsk samfunnsliv og lifestyle.
Svakheter: Kan trøble litt i vitenskap.
Resultat NM 2006: 10. plass
Resultat NM 2007: 8. plass
Forhåndstips NM 2008: Topp 10

Knut Heggland: Knut har i likhet med broder Lars hatt jevn fremgang de siste par årene, og disse to er sterke kandidater til å vinne parturneringen, årets nyvinning i NM. Fjorårets 7. plass kan imidlertid bli hard å forsvare hvis alle de beste stiller opp. Likevel vil Knut kunne blande seg inn helt i tetstriden på en god dag.
Styrker: Knut er en typisk allrounder, men er blant annet fenomenal på science fiction, film og tv.
Svakheter: Sport kan bli en akilleshæl.
Resultat NM 2006: 4. plass
Resultat NM 2007: 7. plass
Forhåndstips NM 2008: Topp 10

Harald Aastorp: Denne bronsevinneren for Norges landslag i EM 2006 har hatt litt variabel form de siste par årene, men er i år tilbake i toppen og ble fjerde best av nordmennene i VM 2008. Mer av en lagspiller enn individuell, men absolutt i stand til å blande seg inn i toppen på en god dag.
Styrker: Matcher alle de beste i historie og sport, og sterk allrounder.
Svakheter: Veldig avhengig av dagsform, og kan dabbe litt av hvis det butter i mot tidlig.
Resultat NM 2006: –
Resultat NM 2007: 6. plass
Forhåndstips NM 2008: Topp 6 med dagsformen inne

Thomas Kolåsæter: Bronsevinner for landslag i EM 2007 og Norges beste i VM 2008 med en 22. plass. Selvskreven medaljekandidat hvis det bare hadde vært internasjonale spørsmål, men kan få problemer med en del av de norgesrelaterte. Er imidlertid ikke blank der heller, og vil helt klart kunne kjempe om tittelen.
Styrker: Thomas har spisskompetanse i nær sagt alle kategorier, og har det siste året spisset formen særlig i historie og geografi.
Svakheter: Det som eventuelt vil hindre ham i å ta medalje eller til og med å gå helt til topps vil være hvordan han klarer seg på den norske delen.
Resultat NM 2006: 9. plass
Resultat NM 2007: 5. plass
Forhåndstips NM 2008: Topp 6 (finalebord)

Christian Flermoe: Kapteinen på I Dårligste Laget ble nummer 3 i NM 2006, og ble slått i playoff for samme plassering i fjor. Mangler i år litt kamptrening, men må alltid regnes med.
Styrker: Stor bredde, men særlig god i sport og Norges fugler. Bommer så godt som aldri på de lettere spørsmålene.
Svakheter: Deltok ikke i VM, og kan ha blitt forbigått på flere felter i forhold til i fjor.
Resultat NM 2006: 3. plass
Resultat NM 2007: 4. plass
Forhåndstips NM 2008: Topp 6 (finalebord)

Stig Sanner: Stig ledet NM foran siste omgang i fjor, men måtte nøye seg med bronse til slutt, etter å ha vunnet playoff mot Christian Flermoe. Ble femtemann blant de norske i VM, og er en sterk kandidat til å bli norgesmester individuelt denne gangen.
Styrker: Som de fleste medaljekandidatene, stor bredde. Tok flest poeng av alle på de vanskeligste spørsmålene i fjorårets NM.
Svakheter: Ingen spesielle, men feiler litt oftere enn de andre i toppen på de enklere spørsmålene. Vil han tåle presset ved å lede foran siste runde hvis det skjer denne gangen?
Resultat NM 2006: 5. plass
Resultat NM 2007: 3. plass
Forhåndstips NM 2008: Topp 3

Trine Aalborg: Trine har blitt nummer 2 i tre NM på rad, og var nærmest i fjor, da hun ble slått etter playoff. Bare tilfeldigheter gjør at Norges sterkeste kvinnelige quizer, med to landslagsbronse på merittlisten, ikke også har blitt kåret til den beste av begge kjønn. Hadde et VM noe under pari, men gjorde et sterkt nordisk mesterskap noen uker før og er ventelig med å kjempe om gullet i NM også denne gangen.
Styrker: Alt som har med dyr og natur å gjøre, og har tidligere vist at hun er blant de aller beste i verden i lifestyle. Enorm bredde, og i likhet med lagkamerat Christian nærmest feilfri i grunnkunnskap.
Svakheter: Kan være litt variabel i sport og vitenskap.
Resultat NM 2006: 2. plass
Resultat NM 2007: 2. plass
Forhåndstips NM 2008: Topp 3

Dag Fjeldstad: Dag kom som en kanon fra intet inn på den norske quizarenaen i 2006 og ble beste nordmann i VM, og vant senere også NM individuelt og tok landslagsbronse i EM. Norgesmestertittelen forsvarte han i 2007, etter en voldsom opphenting i siste runden, der han spiste hele 7 poeng på Stig Sanner som ledet. En syvendeplass blant de norske i VM 2008 kan tyde på at han ikke har beholdt formen, men som dobbelt norgesmester er han soleklar kandidat til nok en gang å gå helt til topps.
Styrker: Enorm bredde, særlig god på populærkultur
Svakheter: Har blitt forbigått av mange norske i internasjonale konkurranser, kan det samme ha skjedd på hjemmebane?
Resultat NM 2006: 1. plass
Resultat NM 2007: 1. plass
Forhåndstips NM 2008: Topp 3

I tillegg presenterer vi nok en quizer, som forhåpentlig stiller opp i år, etter to års pause:

Lasse Midttun: Lasse vant Norgesmesterskapet i 2005 med klar margin, men har ikke forsvart tittelen siden det. Er imidlertid aktiv i pubquiz-sammenheng, og må regnes som en med tittelsjanser også i år.
Styrker: Selvsagt også enorm bredde, men enestående på skøyter og første verdenskrig.
Svakheter: Ingen store mangler, men har ikke stilt opp i individuelle turneringer de siste par årene.
Resultat NM 2006: –
Resultat NM 2007: –
Forhåndstips NM 2008: Dark horse, kan havne på alle plasser fra 1 til 6.

The Best of the Rest!

Det er flere enn de som havnet på topp 10 i fjor som kan klatre på listene i år selvsagt, og her tar vi for oss noen av disse. Denne analysen må begrense seg til de deltagerne jeg kjenner til, så utenbys spillere får ha meg unnskyldt.

Marie Haavik: Marie er tidligere landslagsspiller med bronse fra EM i 2006! Dette i seg selv burde være nok til å gjøre henne til kandidat til å blande seg inn i selskapet høyt oppe på tabellen, og hadde det bare vært kultur og underholdningsspørsmål i quizen skulle det blitt tøft å slå henne. Nå vil det kunne bli en del sport og en andre spørsmål som kanskje ikke Marie er like stødig på, men muligheten for at hun kan kopiere 7. plassen i NM fra 2006 er absolutt til stede. Finalebord er jo dermed rett rundt hjørnet, men tipper at det skal holde hardt.

Truls Flatberg: SINTEFs Trivelige Trønder er Norgemester for lag i 2006, og har også vært Norges bestemann individuelt i EM! Truls har doktorgrad i matematikk, og er selvsagt stø på dette feltet, samt vitenskap generelt. Han er også veldig sterk i sin spillkunnskap og har generelt stor bredde. Han kan blande seg inn i topp 10, men klarer neppe finalebordet i år på grunn av enkelte kunnskapshuller i forhold til de antatt beste.

Jon Strøm: Jon er en av de ivrigste quizzerne i byen, og har de siste par årene jevnlig vært høyt oppe blant de som ligger rett under landslagsnivå. Han har en 6. plass fra NM 2006 hvor han slo Marie Haavik på tie-break, og var blant annet 1 poeng foran Thomas Kolåsæter. Det gikk litt tråere med 13. plassen i fjor, men Jon er nok sugen på revansje, og ikke minst på å beholde posisjonen som best på eget lag (Lag A). Jon er svært sterk på USA-kunnskap, og har som regel stålkontroll på Europas kongehus.

Bjørn Revil: Bjørn trener etter eget sigende mye for tiden, og det blir spennende å se i årets NM om det gir resultater. Det er få i Norge som vet mer om fjell enn ham, men denne spesialkunnskapen er dessverre ikke verdt mer enn 1 poeng eller 2 på en 100-poengs quiz. 16. plassen fra i fjor kan nok forbedres i år, men neppe mer enn et par plasser hvis alle de beste stiller. Med mindre han har tränat mycket.

Harald Sommerseth: Blant favorittene til Norgesmestertittelen for lag, og i grunnen en bunnsolid spiller uten mange svakheter. Stilte ikke opp i fjor, men ble nummer 8 for to år siden, og har potensiale til å klare noe slikt igjen. Hvis man likevel skal si noe om eventuelle mangler, må det være at han kanskje sliter litt mer når vanskelighetsgraden skrus ekstra til. Det betyr at det skal holde hardt å nå finalebordet, men bør ikke undervurderes i forhold til å havne blant topp 10.

Oddbjørn Sørøy: Oddbjørn har bodd flere år i Afrika, og det syns! Eller, det gjør det vel kanskje ikke, men hans Afrika-kunnskaper er ikke desto mindre helt ypperlige, og han er en svært solid allrounder som nok mangler litt internasjonalt tilsnitt, noe som trengs for å klatre på tabellen. Topp 10 skal holde hardt, men å havne inne blant de 15 kan Oddbjørn makte.

Øystein Aadnevik: Øystein var rett bak Bjørn Revil og Karen Skjånes i VM og var likt med Jon Strøm i fjorårets NM. Stiller jevnlig opp på individuelle quizer i Oslo, og denne treningen kan bidra til forbedret prestasjon i årets NM. Sterk i gresk mytologi og hvass på miljørelaterte temaer. Må prestere på topp for å komme høyere enn 15. plass, men det er slett ikke umulig.

Sigve Sørland: Sigve har kulturkunnskap på høyde med Thomas Kolåsæter og Marie Haavik, men det spørs om ikke vitenskap og lifestyle kan bli akilleshælen for hans vedkommende. Antagelig vesentlig sterkere på internasjonale spørsmål enn når det er snakk om nasjonale. Likevel, 24. plassen fra i fjor bør kunne forbedres.

Roger Eldegard: Roger er en toppspiller innen populærkultur, men litt for variabel i de andre kategoriene til å kunne kopiere eller forbedre 11.plassen fra 2006. 18. plassen fra i fjor vitner også om det, men internasjonalt er ikke Roger langt bak spillere som Skjånes, Revil og Aadnevik. Må likevel heve spillet sitt vesentlig for å klare topp 20 i år, men så jevnt som det antagelig blir vil han på en god dag kunne klatre enda flere plasser.

Forhåpentligvis blir det en rekke utenbys spillere som stiller individuelt i år, og de som til nå er presentert er de man må måle seg i mot. Håper disse analysene bidrar til lysten på å stille!