FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

Norgesmesterskapet i quiz 2013 – referat

Stig Sanner fra Eidsvoll tok storeslem i årets mesterskap, med førsteplass i alle tre konkurranser – par, lag og individuelt.

Stig Sanner under finalerunden i den individuelle konkurransen.

Stig Sanner og Harald Aastorp vant parkonkurransen på fredag kveld med knappest mulig margin, på lørdag tok Sanner sin første individuelle norgesmestertittel, mens Sanners quizlag Tryggve Grans skiskole tok en klar seier i lagkonkurransen.

Sivilforsvar, kodkod og Vikander

Par- og juniorlagskonkurransene: ResultaterAnalyse

Fredagen startet som den ofte pleier, med startnerver og tilhørende sukk og stønn og lettere hoderysting. Og førsteomgangen bød på noen nøtter: det internasjonale symbolet for sivilforsvar, kattedyret kodkod og det franske magasinet som publiserte toppløsbilder av Kate Middleton. Parkonstellasjonen Røsand & Berg tok en fin ledelse etter første omgang med 21 poeng, to poeng foran neste på listen – fire par hadde 19 poeng, blant annet forhåndsfavorittene Sanner & Aastorp.

Sanner & Aastorp brukte litt tid på å komme i gang og landet på 16 poeng i andreomgangen, litt under pari til dem å være – og da benyttet andre anledningen til å overta ledelsen. Dahl & Strøm, som hvert år kniver i toppen, leverte 20 rette i denne omgangen og tok ledelsen sammen med Flatberg & Skjånes. Lederduoen fra første runde, Røsand & Berg, greide ikke helt å følge opp den gode åpningen og endte på 13 rette, og mistet kontakten med tetgruppen. I denne omgangen gjaldt det blant annet å kjenne til den amerikanske kunstneren Robert Motherwell. Juryen fikk også noe å tygge på i denne omgangen og måtte ta en upopulær avgjørelse – spørsmålet om luksustoget Blue Train ble strøket på grunn av feil årstall i spørsmålsformuleringen.

Til tross for en 15-poenger i andre omgang, meldte Aalborg & Midttun seg for fullt på i matchen i tredje omgang med en sterk 22-runde. Sanner & Aastorp fulgte like bak med 21 og Dahl & Strøm med 20. Dahl & Strøm holdt imidlertid fortsatt ledelsen sammenlagt.

Og fjerde omgang skulle bli helt avgjørende. Runden startet med en låt av jazz fusion-bandet Weather Report – et spørsmål som komiteen forventet at skulle bli en nøtt – men hele 21 par plukket denne. Syklisten Oskar Svendsen bød på større problemer – bare ni par husket navnet på dette talentet. Og strikkeforkortelsen bfg. var det bare fire par som fant ut av. Tre par viste at de følger med på ny film – ingen andre enn konstellasjonene Blakkisrud & Jakobsen, Lobben & Erland og Røng & Seljedal kjente til skuespilleren Alicia Vikander. Andre vriompeiser i denne runden var Canadas første statsminister, fossen i Flåmselvi i Aurland, og ikke minst spørsmålet om USAs første gullrush i 1799, hvor vi fikk konkurransens eneste solopoeng – bare Sanner & Aastorp visste at dette fant sted i North Carolina.

Og Sanner & Aastorp hadde stått distansen bra. Med 17 poeng i siste omgang, henholdsvis to og tre mer enn rivalene Aalborg & Midttun og Dahl & Strøm, endte Sanner & Aastorp på 73 poeng totalt og kunne juble for nok en seier i parkonkurransen i NM i quiz. Dahl & Strøm tok sølv med 72 poeng, Aalborg & Midttun slo Flatberg & Skjånes i duell om tredjeplassen, mens Arntzen & Johannessen tok femteplassen i duell med Aadnevik & Fjeldstad.

The Joe Fucking Kinnears vant juniorkonkurransen, som sedvanlig foregikk parallelt med parkonkurransen.

Stig Sanner og Harald Aastorp, vinnere av parkonkurransen.

Sanners første individuelle tittel

Individuelle konkurranser: ResultaterAnalyse

Lørdag formiddag var det klart for den individuelle konkurransen – og dette skulle bli en «rysare». Det var nemlig stor dramatikk i finalerunden.

Deltagerne fikk noe å bryne seg på allerede fra starten av. Vi spilte en eldre jazzlåt og spurte: Hvilken jazzsangerinne, som hadde kallenavnene «Sailor», «Sassy» og «The Divine One», hører vi her? Bare elleve quizzere prikket inn det rette svaret Sarah Vaughan på denne. Utover i omgangen letnet det litt, men også spørsmålet om industriulykken i Seveso og det norske navnet på frukten pitahaya gjorde utslag i denne omgangen. Lars Heggland tok ledelsen med 22 rette.

Atskillig flere kjente til musikken som åpnet runde 2, nemlig visesangeren Tønes, vinner av Spellemannprisen 2012. Færre husket navnet på hovedkarakteren i NRK-serien «Julekongen», mens overraskende mange hadde hørt om nobelprisvinneren Daniel Kahnemann. Tredobbelt norgesmester Dag Fjeldstad viste styrke i denne omgangen og samlet sammen hele 23 poeng, hele fire poeng mer enn nestemann. Dag hadde på dette tidspunktet 44 poeng totalt.

I tredje runde økte vanskelighetsgraden, og da var det om å gjøre å kjenne igjen symbolet for stjernetegnet Jomfruen, kjenne til slaget ved Trasimene i 218 f. Kr. og filmen «Alphaville» fra 1965. Dag var neppe fornøyd med 16 rette i denne runden, hvor både Stig Sanner, Trine Aalborg og Dag Bergheim sikret seg 19 poeng – men Dag beholdt ledelsen, ett poeng foran Stig Sanner. Hvem ville takle den vriene fjerderunden best?

Fjeldstad leverte bunnsolide 18 poeng i siste omgang – og sikret seg dermed en trepoengs ledelse før finalerunden, foran Trine Aalborg, som endte på 75 poeng totalt. Stig Sanner datt ned på 15 poeng i siste omgang og la seg på tredjeplass med 74 poeng. De andre som entret finalebordet, var Geir H. Kristiansen, Lars Heggland og Tore Dahl. I fjerdeomgangen ble deltagerne blant annet spurt om komponisten Pergolesi, dataspillkarakteren Chun-Li og den lydiske kongen Krøsus. Ingen greide spørsmålet om designprisen Nåløyet – mens Geir H. Kristansen og Øystein Guneriussen sikret seg et bra duopoeng gjennom å kunne navnet på den hinduistiske tidsalderen Kali Yuga.

I finalerunden stilles det 15 spørsmål med til dels svært høy vanskelighetsgrad. Og selv om en trepoengsledelse er solid, med såpass få spørsmål, er det ikke gitt at det holder helt inn. Og det skulle vi få se i årets konkurranse. Stig Sanner greide åtte av de 15 spørsmålene, mens Dag sikret seg kun fire poeng. Dermed var det duket for omkamp mellom Dag og Stig. Lars Heggland ble finalerundens beste, med hele ti rette og gikk ut i omkamp med Trine Aalborg om tredjeplassen. Stig og Lars gikk seirende ut av disse duellene, og dermed kunne Stig Sanner juble for sitt første individuelle NM-gull i quiz. Lars Heggland vant sin første individuelle medalje da han tok tredjeplassen i årets mesterskap.

Beste debutant ble Dag Rønning, beste junior ble David Tørre Asprusten, mens beste klatrer ble Carl Magnus Skutle.

Stig Sanner, norgesmester individuelt 2013.

Flere overraskelser

Lagkonkurransen: ResultaterAnalyse

Lagkonkurransen bød på flere overraskelser. Tryggve Grans skiskole og Lille planet tok en oppskriftsmessig ledelse med 21 poeng, men fjorårets mestere, I dårligste laget, åpnet med 17 rette og kom bakpå allerede fra start – en trend som for øvrig skulle fortsette gjennom hele konkurransen for IDL, laget med fem NM-titler fra tidligere. Nor-Å-Ne og Born Again Quiztians lå på delt tredje etter første omgang, med 20 poeng.

I denne omgangen bød det blant annet på problemer å kjenne igjen hesten haflinger, bare fem lag greide dette. Og spørsmålet om sesamben var det bare to lag som klarte, Tempo Corvette og Trivialterapeutene.

I andre omgang slapp lederlagene seg litt ned, og Nerder av stål benyttet anledningen til å knipe innpå. Denne runden inneholdt blant annet spørsmål om sykkelmodellen Apache og helgenen St. Ambrosius. Laget Gråtto tok et fint solopoeng på spørsmålet om Lene Aanes’ to VM-titler i sumobryting. Mount Rushmore, sett fra en litt annen vinkel enn vanlig, fikk løsnet på smilebåndet hos mange av deltagerne. Og spørsmålet om bjørnejegeren Hermann Sotkajärvi skapte også begeistring – i alle fall hos de lagene som klarte dette. Ingen kjente imidlertid til dalen Pal-ul-don fra Tarzan-bladene.

Spørsmålene om designen Lotus og lenken Gleipnir i norrøn mytologi var de vanskeligste spørsmålene i tredje omgang. Og ikke minst spørsmålet om den kristne duoen Kjell og Odd. Ingen greide dette, til tross for mange kreative og gode forslag.

Og etter tre runder ledet Tryggve Grans skiskole med 59 poeng. Nerder av stål og Lille planet delte andreplassen med 57 poeng. Flere mindre meritterte lag var høyt oppe og snuste på en fin plassering, blant annet Hardyguttene, Evil Caprinö og Tøyen Torsk & Tennis.

I fjerde omgang fikk vi konkurransen andre solopoeng – bare Nerder av stål greide spørsmålet om den italienske kunstneren Maurizio Cattelan og hans skulptur av paven som blir truffet av en meteor. Besserwissers og Skogfrisk var de eneste to lagene som kjente til hodeplagget Fascinator. For Nerder av stål skulle det imidlertid ikke holde med 18 poeng i denne runden, Tryggve Grans skiskole greide 19 poeng. Lille Planet gikk på en skrell i fjerdeomgangen og fikk bare 14 poeng – og seieren var dermed i realiteten utenfor rekkevidde.

Nerder av stål hadde fortsatt en teoretisk sjanse til å vinne, men trengte full klaff i den vanskelige sisterunden. Her kom det spørsmål om blant annet borgerrettighetsforkjemperen Medgar Evers, motedesigneren Paloma Picasso, treningsappen Endomondo og fekteangrepet fléche – det siste greide bare Fyrbøterlogen og Tempo Corvette. Nerder av stål datt ned på 16 poeng i denne omgangen, mens Tryggve Grans skiskole endte på solide 21 poeng – og lagets andre norgesmestertittel var dermed i boks. Lille Planet tok tredjeplassen, mens Definite Maybes tok fjerdeplassen. Nor-Å-Ne sikret seg femteplassen etter utslagsspørsmål mot Hovedstyret av 1914.

Tryggve Grans skiskole jubler etter seier i lagkonkurransen.

Norgesmesterskapet i quiz 2013 ble arrangert av laget El diablo en el ojo.
Referat: Thomas Kolåsæter
Bilder: Aldona Szczepanska