FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

NM 2006 individuelt – Analyse

1 Oppsummering/Trivia

 • To spørsmål ble besvart riktig av samtlige 30 deltakere, det var spørsmålene om Æsop og om fotosyntesen.
 • Alle spørsmål ble besvart riktig av minst én deltaker. Den eneste med et unikt svar var Jon som var alene om Johnsen som ny kirkerådsdirektør.
 • Trine og Christian var beste kombinasjon av to spillere. Disse to pluss Jon utgjorde potensielt beste trio, mens disse tre pluss Per Kristian dekket over riktige svar på samtlige 100 spørsmål.
 • Trine er den flest deltakere hadde hatt best nytte av å ha som partner.
 • Dag var best på de spørsmålene som flest klarte å svare på, mens Trine var best på de spørsmålene som færrest klarte å svare på.
 • I tillegg til norgesmesteren hadde sju deltakere æren av å lede NM, alene eller delt, i løpet av konkurransen. Etter ved hvilket spørsmål de sist var i tet var dette Atle (3), Britt (4), Jon (12), Knut (12), Truls (12), Thomas (18) og Trine (46).
 • I tillegg til norgesmesteren hadde tre deltakere æren av å lede NM alene. Jon var alene i tet fra og med spørsmål 5 til og med spørsmål 11. Trine var alene i tet fra og med spørsmål 35 til og med spørsmål 37. Dag ledet alene flere ganger, og fra spørsmål 47 var Dag alene i tet resten av konkurransen.
 • Quizzere bosatt i Oslo svarer generelt på alle spørsmål, mens bergensere i langt større grad velger å svare blankt fremfor å gjette.

2 Beste kombinasjoner av spillere

A) Beste kombinasjoner av to quizzere

Alle kombinasjoner som gir mer enn 90 poeng:

94

Trine og Christian

92

Dag og Christian

Trine og Jon

Christian og Marie

91

Dag og Trine

Dag og Karen

Dag og Knut

Trine og Knut

90

Dag og Jon

Dag og Harald

Trine og Marie

Trine og Harald

Trine og Thomas

Trine og Jone

Trine og Lars Andre

Christian og Per Kristian

Øvrige kombinasjoner av to spillere som ikke kom på pallen som fikk minst 88 poeng:

89

Knut og Stig

Knut og Per Kristian

Stig og Marie

88

Stig og Harald

Jon og Per Kristian

B) Min drømmepartner

Hvem utfyller en selvs svakheter best? Tabellen under viser at det er Trine som flest bør drømme om å få stille tomannslag sammen med. Dag og Christian er også ettertraktet, mens Marie og Knut var blant Stigs potensielt beste makkere.

Drømmepartner Poeng

Dag Christian 92

Trine Christian 94

Christian Trine 94

Knut Dag, Trine 91

Stig Trine, Knut, Marie 89

Jon Trine 92

Marie Christian 92

Harald Dag, Trine 90

Thomas Trine 90

Knut Dag 91

Roger Trine 89

Hans Martin Dag, Trine, Christian 88

Per Kristian Christian 90

Truls Dag, Trine 89

Mats Dag, Trine 89

Tarjei Dag, Trine 89

Jone Trine 90

Lars Andre Trine 90

Olav Christian 88

Tore Trine 86

Leif Trine 86

Sven Kåre Trine 84

Britt Dag 86

Pekka Dag, Trine 86

Fredrik Trine, Christian 86

Gro Christian 85

Ivar Dag, Trine 83

Atle Dag 83

Tor Magnus Trine 85

Per Erik Dag, Trine 82

C) Størst effekt av kombinasjon av to quizzere

 • Lars André og Leif dekker til sammen 78 poeng, noe som er 22 poeng mer enn det den beste av dem fikk.
 • Lars André utfyller generelt andre godt, da han også er med på de to nest beste effektene. Per Kristian og Lars Andre dekker til sammen 83 poeng, mens Jone og Lars André dekker til sammen 79 poeng, begge tilfeller 21 poeng mer enn den av dem som gjorde det best.
 • Ser man på prosentvis effekt ved kombinasjon av to spillere er Trine og Christian suverene, der de sammen tar 94 poeng og dekker inn 71 % av feilene til den av dem som fikk mest poeng.

D) Beste kombinasjoner av tre quizzere

98

Trine, Christian og Jon

97

Dag, Trine og Jon

Dag, Christian og Marie

Trine, Christian og Marie

Trine, Christian og Harald

Trine, Christian og Per Kristian

Trine, Christian og Truls

Trine, Christian og Lars Andre

Trine, Jon og Harald

E) Beste kombinasjoner av fire quizzere

100

Trine, Christian, Jon og Per Kristian

Til sammen 37 ulike kombinasjoner av 4 spillere gav 99 poeng. Av disse 37 var Dag eller Trine eller begge representert i 34 av dem.

Tre av firemannskombinasjonene med 99 poeng besto av spillere som ikke kom på pallen. 4. plassen var representert i en av dem, mens den siste besto av spillere som kom på plassene 5, 6, 8 og 13.

3 Hvem er best på hva?

I langrenn tjener noen «kraftløpere» på oppoverbakkene, mens andre drar fra på de lettere partiene der teknikken kommer til sin rett. Noen liker klisterføre, andre foretrekker ti minus i både luft og snø.

I quiz har man også sine favoritter. Selvfølgelig spiller kategorier inn, noen er best på geografi, mens andre foretrekker film eller naturvitenskap. I tillegg til kategorier vil vanskelighetsgraden spille inn. Noen er allroundere som kan en del om det meste, mens andre i større grad har dybdekunnskaper samtidig som de har noen svake punkter.

A) Vanskelighetsgrad

I oversiktene over beste kombinasjoner og drømmepartnere var Trine oftere en som utfylte konkurransene enn Dag, til tross for at Dag vant med to poeng. Dette kan forklares med at Dag var bedre på de relativt sett lette spørsmålene og at han dermed hadde få feil på de spørsmålene som mange andre også klarte. Trine var best på de relativt sett vanskeligste spørsmålene, men hadde oftere feil på spørsmål som mange av de øvrige deltakerne klarte.

Hvis vi ser på de tre medaljevinnerne og lager to tabeller basert på henholdsvis den halvparten av spørsmålene som flest klarte og den halvparten av spørsmålene som færrest klarte ser vi denne tendensen:

De 48 letteste spørsmålene:

Dag 47

Trine 44

Christian 44

De 52 vanskeligste spørsmålene:

Trine 35

Dag 34

Christian 33

Mer fremtredene er denne tendensen når vi ser på de 12 aller vanskeligste spørsmålene:

Trine 7

Christian 5

Dag 2

Hvis vi rangerer spørsmålene etter hvor mange som svarte riktig på dem og starter med det letteste spørsmålet og teller nedover til den første feilen ser vi at Dag svarte riktig på de 31 letteste spørsmålene, Trine på de 25 letteste spørsmålene og Christian på de 13 letteste spørsmålene.

Hittil har vi konsentrert oss om topptrioen. Men også av NMs øvrige deltakere ser vi at flere hadde stor forskjell i plassering i listene for de letteste og vanskeligste spørsmålene. Hvis vi kaller de som gjorde det relativt best på lette spørsmål for allroundere og de med motsatt tendens for eksperter har vi følgende:

NMs mest typiske allroundere:

Plassering 48 letteste Plassering 52 vanskeligste

Harald 2. 12.

Roger 5.-9. 15.-16.

Truls 10.-12. 18.-21.

Tarjei 13. 18.-21.

NMs mest typiske eksperter:

Plassering 52 vanskeligste Plassering 48 letteste

Trine 1. 5.-9.

Per Kristian 8.-10. 15.-16.

Mats 11. 17.-20.

Olav 13.-14. 22.-24.

Gro 22. 28.-29.

B) Kategorier

Jeg har ikke analysert hvordan deltakerne har gjort det etter tematisk kategorisering av spørsmålene, men det ville selvfølgelig også vært interessant. Og ikke minst ville en multivariant analyse der både vanskelighetsgrad og emne inngår ha vært snadder, selv om 100 spørsmål faktisk er litt lite for å trekke slutninger om slike forhold.

På bakgrunn av gjennomgangen av hvilke kombinasjoner som gav mest effekt vil jeg likevel anta at Lars André er en quizzer som typisk er sterk i enkelte kategorier.

4 NM i quiz som TV-sport?

Som liten var jeg altetende når det kom til sport på TV. Skiskyting og fotball var kanskje mest populært, men ett av mange høydepunkt var faktisk NRKs overføringer fra kongelaget under landsskytterstevnet. «Faktisk» fordi skyting var en sport jeg ikke hadde noe forhold til på noe som helst måte utover den årlige TV-overføringen fra landsskytterstevnet. Men spenningen med visningene av skive for skive bandt meg til skjermen.

På samme måte burde NM i quiz egne seg utmerket til TV (slik quiz som kjent allerede er stor TV-underholdning). Med oppdatert resultatliste etter hvert spørsmål ville spenningen være minst på nivå med kongelaget under landsskytterstevnet. Slik kunne årets NM vært på NRK:

Hver deltaker sitter på et bord med en glassplate. Et og et svar legges ned mot glassplatene slik at publikum kan følge deltakernes handlinger. Retting skjer fortløpende og poengsummene oppdateres jevnlig. Arne Scheie følger spenningen spørsmål for spørsmål sammen med ekspertkommentator Halck. Legendariske Knut Bjørnsen er hanket inn som quizmaster, mens de vanskeligste spørsmålene kanskje stilles av Dag Erik Pedersen mellom rundene: «Fortell om hvordan du resonnerte på spørsmål 4, Trine».

Allerede på første spørsmål starter dramatikken. Bare 4 av de 30 deltakere klarte å plassere Sigrid Bonde Tusvik i riktig TV-program. Espen Graff bryter inn fra studio med en teori om at intelligente mennesker ser mer på NRK enn på TV 2, men ekspertkommentatorene er mer interessert i hva det betyr at alle de heteste medaljekandidatene bommet på første spørsmål. Poengene ble plukket av outsiderne Truls Flatberg og Jon Strøm og de umeritterte Britt Johansen og Atle Nordheim. Firkløveret klarer seg gjennom de to relativt enkle spørsmålene om kommunevåpenet med skiløperen og navnet på ham med fablene. Men i fjerde spørsmål faller Flatberg og Nordheim av. Strøm og Johnsen går opp i ledelse etter å ha svart korrekt på spørsmålet om hvilken romferge som var på tur i juli. Både Trine Aalborg og Dag Fjeldstad bommet på sitt andre spørsmål og forhåndsfavorittene er med det to poeng bak teten. Arne Scheie forteller at det aldri har skjedd før at en som har ligget to poeng bak teten har blitt norgesmester og spør om vi nå værer en sensasjon. Men Halck tror at det likevel er grunn til å regne med at favorittene har gode sjanser til å ta inn 2 poeng på 96 spørsmål.

På spørsmål 5 får Johnsen sin første feil og Strøm går opp i teten alene for første gang. Strøm klarer også spørsmål 6, og nå er det kun Mats Bergstrøm som nesten holder følge.

Videre er det stadig forandringer i tetbildet:

Spørsmål 8

Jon svarer Big Brother i stedet for Gay Army og avleverer med det sin første feil. Men han er fremdeles alene i tet med 7 av 8.

Spørsmål 12

Jon får sin tredje smultring på spørsmålet om I Ching, og fem quizzere benytter anledningen til å komme ajour: Truls, Trine, Thomas, Knut og Dag.

Spørsmål 13

Spørsmålet om hvilket land som har flest innbyggere av Ekvatorial-Guinea, Guinea, Guinea-Bissau og Papua Ny-Guinea viser seg å være en nøtt. Tetklyngen halveres og består nå av Dag, Trine og Thomas.

Spørsmål 14

Thomas må slippe etter et spørsmål om nyheter fra 1980-tallet. Dag og Trine prikker inn Timisoara og er i tet med 11 poeng.

Spørsmål 15

Det noe hypotetiske spørsmålet om hvor mange dronninger en sjakkspiller kan ha på brettet samtidig fører til at også Trine må slippe. Dag svarer 9 og er alene i tet.

Spørsmål 18

Thomas henger på som en klegg. Med kunnskaper om TV-hypnotisører benytter han anledningen til å innta teten igjen etter en miss av Dag.

Spørsmål 19

Thomas svarer Peterskirken, mens Dag prikker inn det korrekte Pantheon. Dag er atter alene i tet, nå med 15 poeng.

Spørsmål 31

Dag har vært i tet lenge, men etter spørsmålet om porto på Norges første frimerke blir han tatt igjen av Trine. Tetduoen har 25 poeng.

Spørsmål 35

Trine er inne i en god periode og rister av seg Dag med riktig svar på hvem som spiller Grace i TV-serien Will og Grace.

Spørsmål 38

Sjakk igjen. Dag henter ledelsen til Trine. Tetduoen står nå med 31 poeng.

Spørsmål 47

Med Ben Kingsley som Schindlers bokholder rister Dag av seg Trine igjen. Denne gangen for godt.

5 Oversikt over spørsmål, fasit og feilsvar

Omgang 1, spørsmål 3: Hva het den frygiske slaven som levde på 500-tallet før Kristus, og som i dag fremdeles er kjent for sine fabler?

Svar: Æsop (Aisopos)

Alle klarte denne, for mange er nok «Æsop» det eneste de forbinder med fabler.

Omgang 1, spørsmål 20: Hva kalles prosessen der planter ved hjelp av sollys omdanner karbondioksid og vann til sukker og oksygen?

Svar: Fotosyntese

Alle klarte denne.

Omgang 2, spørsmål 9: Hva kalles en hunnrein?

Svar: Simle (godkjenner også reinkolle)

29 (97 %) av 30 fikk poeng. Kolje var eneste feilsvar. Ikke så mange bokstaver unna, men formodentlig mange høydemeter feil.

Omgang 3, spørsmål 4: Hvilken tittel brukte Vikingarna på de fleste albumene sine?

Svar: «Kramgoa låtar»

29 (97 %) svarte rett, sistemann svarte blankt.

Omgang 1, spørsmål 2: Hvilken norsk bykommune har dette kommunevåpenet? [Bilde]

Svar: Lillehammer

Poeng til 28 (93 %). Hamar og Morgedalen gav ikke poeng.

Omgang 1, spørsmål 9: Hvordan skrives 1009 med romertall?

Svar: MIX

28 (93 %) fikk poeng, feilsvarerne var inne på noe med CIX og MMIX.

Omgang 4, spørsmål 25: Hvilken saksofonist hører vi her? [lyd]

Svar: Jan Garbarek

28 (93 %) fikk poeng for å kjenne igjen Garbarek, evt. svare Garbarek fordi det er det eneste navnet de forbinder med saksofon. Goodman og Hofseth fikk et svar hver – begge solide jazznavn.

Omgang 2, spørsmål 11: Hvilken kunstner har malt dette selvportrettet?

Svar: Vincent van Gogh

27 (90 %) svarte rett, de 3 siste svarte Rembrandt, Hertervig og Munch.

Omgang 2, spørsmål 14: Hvem regisserte filmen Braveheart fra 1995?

Svar: Mel Gibson

27 (90 %) quizzere hadde rett svar. Feilsvarene var Soderbergh, Tylor og Eastwood.

Omgang 2, spørsmål 15: I hvilken avis sto Jostein Gaarders kontroversielle Israel-kronikk sist søndag?

Svar: Aftenposten

27 (90 %) riktige. Andre svar: To prøvde Dagbladet, den siste svarte VG.

Omgang 2, spørsmål 23: Hva heter den tyske kunstløpersken som tok OL-gull individuelt både i 1984 og 1988, for Øst-Tyskland?

Svar: Katarina Witt

27 (90 %) prikket inn den østtyske skjønnheten. En var i nærheten med «Monica Wittig», mens de to siste svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 23: Hvilken by arrangerte sommer-OL både i 1908 og i 1948?

Svar: London

27 (90 %) poeng ble delt ut her. De tre som ikke fikk poeng svarte Paris (som arrangerte sommer-OL i 1900 og 1924), Stockholm (som arrangerte sommer-OL i 1912) og St Moritz (som arrangerte vinter-OL i 1928 og 1948).

Omgang 4, spørsmål 9: Hvilket parti tilhører Wenche Frogn Sellæg?

Svar: Høyre

27 (90 %) svarte korrekt. To satset på Venstre, en forsøkte med Kristelig Folkeparti.

Omgang 2, spørsmål 4: Hvilket ord på fire bokstaver benyttes ofte om en hvitløksbåt i oppskrifter?

Svar: Fedd

26 (87 %) svarte rett. En svarte Alio, mens tre lot være å forsøke seg på firebokstavers ord og svarte blankt.

Omgang 2, spørsmål 20: Dette fjellet utgjør angivelig det høyeste stedet i verden som har mobiltelefondekning. Fjellet er det høyeste på sitt kontinent, og er en inaktiv vulkan. Første gang det ble besteget av ikke-lokale skjedde i 1889 av en tysker og en østerriker, og det regnes ikke som spesielt vanskelig å bestige. Lokale myndigheter betegner det som verdens høyeste frittstående fjell. Hva heter det?

Svar: Kilimanjaro, godtar også Uhuru Peak

26 (87 %) fikk poeng. Aconcagua, Mont Blanc og Ben Nevis ble avlevert uten at det resulterte i poeng, mens en svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 2: Hvilket år ble OL for første gang arrangert sør for ekvator?

Svar: 1956

Poeng til 26 quizzere (87 %). En forsøkte seg med «Melbourne»; rett by, men det var året det ble spurt om. De tre øvrige feilsvarene var 1960, 1968 og 1988.

Omgang 3, spørsmål 18: Hva er det norske navnet på kamtsjatka-krabbe?

Svar: Kongekrabbe

26 (87 %) riktige. To svarte Russerkrabbe, en svarte Trollkrabbe og en svarte Kjempekrabbe.

Omgang 1, spørsmål 7: Hvem var ett hundredels sekund fra seieren på 15 km langrenn for menn i OL 1980?

Svar: Juha Mieto

25 (83 %) prikket inn riktig løper. To svarte mannen som slo Mieto, nemlig Wassberg. De tre øvrige feilsvarene var knyttet til to andre løpere som to år senere ble kjent for å kjempe om hundredeler: Brå (2) og Savjalov.

Omgang 1, spørsmål 11: Hvilket land har størst areal av Nord-Korea og Sør-Korea?

Svar: Nord-Korea

25 (83 %) knyttet riktig himmelretning til Korea.

Omgang 2, spørsmål 8: Hvilken farge er det som først og fremst forbindes med islam?

Svar: Grønn

25 (83 %) hadde riktig farge. Tre svarte Hvit, mens Rød og Svart fikk et svar hver.

Omgang 3, spørsmål 3: Hva er den eneste løsningen til ligningen: x minus kvadratroten av x = 90

Svar: 100

25 (83 %) fikk poeng. Andre svar: 180, 810 og 1000. To svarte blankt.

Omgang 2, spørsmål 7: Hvilket grunnstoff, som er et metall, tilsettes tannkrem for å forhindre dårlig ånde?

Svar: Sink

24 (80 %) fant frem til riktig grunnstoff. Andre svar: Brom, Kadmium, Aluminium, Bauxilt, Magnesium og Jern.

Omgang 2, spørsmål 12: Hvilken kjent operakomponists navn blir direkte oversatt til «Josef Grønne»?

Svar: Giuseppe Verdi

24 (80 %) klarte denne. En tok utgangspunkt i fargen og forsøkte seg med Green, mens fire svarte kompinstnavn: Strauss (2), Dvorak og Puccini. En svarte blankt.

Omgang 2, spørsmål 17: Hvem ser vi bilde av her? [bilde]

Svar: Orson Welles (Poeng til 24 quizzere, 80 %)

Andre svar: Skouen, Borr, Stalin, Rebrot, Hemingway Castro og Leone.

Omgang 4, spørsmål 6: Hva kalles stilretningen innen rock som ble populær tidlig på 90-tallet med Seattle-baserte band som Nirvana?

Svar: Grunge

24 (80 %) riktige. For øvrig Glam-rock, Prog Rock, Retro-Rock og tre blanke.

Omgang 1, spørsmål 15: Hvor mange dronninger er det teoretisk mulig at én spiller kan ha på brettet samtidig i sjakk?

Svar: 9

23 (77 %) fant frem til korrekt ytre ramme for bigami på sjakkbrettet. To satset på monogami med 1 dronning, like mange svarte 3 dronninger, mens 2, 8 og 16 fikk en stemme hver.

Omgang 1, spørsmål 16: Hvor mange funksjonstaster, med F etterfulgt av et tall, er det på et vanlig datatastatur?

Svar: 12

23 (77 %) riktige også på dette tallspørsmålet. Andre svar: 6, 9 (2), 10, 14, 15 og 16.

Omgang 3, spørsmål 16: Hvilket ord kan både være et jentenavn, et sted på Toten, og en elv i Russland?

Svar: Lena

23 (77 %) fikk poeng. Seks av de øvrige avga en fin blanding av jentenavn, stedsnavn og navn som kan minne om russiske elver: Olga (2), Lina, Rena, Dokka, Anna. En svarte blankt.

Omgang 2, spørsmål 18: KFK-gasser, eller klorfluorkarboner, er kjent for sin skadelige virkning på ozonlaget. Hvilket navn på fem bokstaver (egentlig et varemerke) gikk disse gjerne under før?

Svar: Freon

22 (73 %) fikk poeng. Fembokstaversordene Halon, Fluor og Union ble forsøkt, mens den som svarte Carbider nok hadde glemt spørsmålsfornuleringen da det ble tid for å gjette. Fire svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 22: Til hvilket land hører Peter den førstes øy, som ligger utenfor kysten av Antarktis?

Svar: Norge

22 (73 %) svarte riktig. De andre svarte Russland (5), Argentina, Danmark og Italia.

Omgang 4, spørsmål 5: Hvilken hovedstad i et selvstendig land er også ordet for en bokstav i det fonetiske alfabetet?

Svar: Lima

22 (73 %) hadde riktig svar. «Victoria» (2), «Paris» og «Quito» er hovedsteder som ikke er med i det fonetiske alfabetet. Men Victoria er nær, da V-en i det fonetiske alfabetet er Victor. «Bravo» er i det fonetiske alfabetet uten å være hovedstad og svaret «Sierra/Leone» har en fonetisk bokstav (Sierra), men mangler hovedstad. To svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 24: Hva står forkortelsen AI for i dataverdenen?

Svar: Artificial Intelligence (kunstig intelligens)

22 (73 %) fikk poeng, de andre hadde svart American Index, Australia og Audio In. Fem svarte blankt.

Omgang 1, spørsmål 17: Hva slags dyr er dette? [bilde]

Svar: Tapir

21 (70 %) avga riktge svar. De andre svarte Maursluker (5), Vortesvin, Wombat, Nebbdyr og Trøffelsvin.

Omgang 1, spørsmål 24: Et grisespørsmål: er det galten eller rånen som er kastrert?

Svar: Galten

21 (70 %) klarte denne Fifty-fifty-oppgaven.

Omgang 2, spørsmål 2: Skriv navnet på én av de to som representerer delstaten Massachusetts i senatet i USA.

Svar: Edward Kennedy eller John Kerry

De 21 (70 %) som svarte riktig fordelte seg med 15 på Kennedy og 6 på Kerry. De som ikke fikk poeng svarte Clinton (4), Joseph, Bush, Dole, Gore og Lieberman.

Omgang 2, spørsmål 13: Hva har José Raúl Capablanca, Max Euwe, Mikhail Botvinnik og Mikhail Tal alle vært verdensmestre i?

Svar: Sjakk

21 (70 %) poeng ble delt ut. Feilsvar: Sykling (2), Formel 1 (2), Vektløfting, Boksing, Håndball og Poker. En svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 7: Hva er navnet på bokstaven L i det greske alfabetet, som er den 11.bokstaven?

Svar: Lambda

21 (70 %) avga korrekt svar. De andre hadde forsøkt Lima (3), Logos, Luna, Leda, Linea, Lido og Theta.

Omgang 3, spørsmål 9: Under hvilket navn er William H. Bonney bedre kjent?

Svar: Billy the kid

21 (70 %) fant frem til riktig mann. Fornavnet var trolig et viktig spo for dem som prøvde Buffalo Bill (3), Bill Gates og Wilhelm Tell. Sonny Bond og Elton John fikk ett svar hver, mens to svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 13: I hvilket tv-program møter vi Paul Shaffer og Alan Kalter?

Svar: The Letterman show

21 (70 %) fikk poeng. Feilsvar: 60 minuites, Politiagentane, Top Gear, X-files og Smith & Jones. Fire svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 11: Hvilket sted i Østfold har et navn som kan bety «herske»?

Svar: Råde

21 (70 %) fikk poeng. Fem avga østfoldnavn: «Rygge» (3), «Ørje» og «Halden». En prøvde med herskeordet «Rå», som ikke er et sted i Østfold, men er en variant av ordet vi skulle frem til! Tre svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 22: Hva heter denne knuten? [bilde]

Svar: Båtmannsknop

21 (70 %) kunne enten gamle speiderkunnskaper eller gjettet korrekt. Andre svar: Halvstikk (4), Dobbelt halvstikk (2), Spleis (2) og Flaggstikk.

Omgang 1, spørsmål 23: Hvilket land er det eneste som grenser til Gambia?

Svar: Senegal

20 (67 %) fant frem til riktig land. Store deler av afrikakartet var ellers i bruk: Marokko, Nigeria, Guinea-Bissau, Mali, Sør-Afrika, Kongo, Elfenbenskysten, Guinea, Niger og Ghana.

Omgang 3, spørsmål 21: Hvilket navn, som henspiller på et annet dyr, ble tidligere brukt om hunderasen dachs eller dachshund?

Svar: Grevlinghund (Poeng til 20 quizzere, 67 %)

Andre svar: Fårehund (2), Harehund, Hot dog, Grand Danois, Pølsehund, Fox, Slangehund, Ormehund og Fuglehund.

Omgang 2, spørsmål 21: Hvilken bykommune med ca 17 000 innbyggere var uten fast veiforbindelse til riksveinettet frem til 1992?

Svar: Kristiansund

19 (53 %) prikket inn riktig by. Hammerfest (9000 innbyggere, landfast fra 1977) ble svart av tre, mens Vardø (2400 innbyggere, landfast fra 1982) ble svart av to. De øvrige seks fordelte seg slik: Florø, Kautokeino, Askøy, Harstad, Ålesund og Volda.

Omgang 2, spørsmål 25: Hvilken gruppe hører vi her i en hit fra 2000? [lyd]

Svar: Destiny’s Child

19 (63 %) riktige. Feilsvar: Sugarbabes (5), Bi, Beyond og Dixie Chicks. Tre svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 8: Hvem spilte Mary i filmen «There’s Something About Mary»?

Svar: Cameron Diaz

19 (63 %) svarte riktig her. Streep (3), Bardot, McDowell, Witherspoon, Monroe og Patrol gav ikke poeng. Tre svarte blankt.

Omgang 1, spørsmål 21: Hva het den britiske sagnkongen Arthurs borg?

Svar: Camelot

17 (54 %) fikk poeng. Avalon (3), Tintagel (2), Windsor Castle, Xanadu, Lancelot og Wiltshire ble også avlevert, mens fire svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 22: I hvilket land var Vicente Fox president per 1.1.2006?

Svar: Mexico

17 (57 %) fant frem til Mexico. Liberia (2), Haiti (2), Uruguay, Chile, Venezuela, Argentina, Peru, New Zealand, Lichtenstein og Brasil gav ikke poeng. En unnlot å gjette på et land.

Omgang 1, spørsmål 25: I hvilken idrett tok Nikolai Andrianov fra Sovjetunionen 15 olympiske medaljer i perioden 1972-1980?

Svar: Turn

16 (53 %) visste eller gjettet riktig idrettsgren. I søken etter idretter det er mulig å vinne mange medaljer i samme mesterskap falt ikke overraskende relativt mange ned på Svømming (8). De andre svarte. Vektløfting, Kunstløp, Skyting, Skøyter, Spydkast og Bryting.

Omgang 2, spørsmål 3: Dere skal frem til en modell og skuespiller, hun er 1.60 meter høy, og heter Tara Leigh Patrick, men er kjent under et annet navn. Etter å ha vært avbildet i Playboy i 1996 skjøt karrieren fart, og hun fikk roller i blant annet Baywatch. Navn?

Svar: Carmen Electra

16 (53 %) klarte denne. Baywatch-sporet førte 11 frem til Anderson, mens Banks og Moss fikk ett svar hver. En svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 1: Maleren av dette bildet hadde et tøft liv, med blant annet et opphold på Gaustad sinnssykeasyl. Han døde ensom og glemt på fattighuset i Stavanger i 1902, men hans verker er siden blitt trukket frem igjen. Hvem?

Svar: Lars Hertervig

16 (53 %) viste at Hertervig ikke lenger er glemt. Dahl (5), Solberg (2), Gude, Lars Ervik, Kittelsen, Astrup og Stedje gav ikke poeng. To svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 12: Hva heter tegneseriefiguren til fornavn? Norsk eller engelsk svar ok. [bilde]

Svar: Espen (Linus)

Poeng til 16 tegneseriekjennere, 53 %. Andre svar: Baltus (5), Charlie (2), Beethoven, Brown, Charles, Blankt, Charly Parker og Småen. En svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 13: Hva kalles bukten i Barentshavet som har sin munning mellom Kolahalvøya og Kaninhalvøya?

Svar: Kvitsjøen eller Kvitehavet

16 fikk poeng, 53 %. Murmanskbukta (5), Barentsbukta (2), Arkhangelsk-bukta, Karahavet, Novaja Semlja og Kolabukten var feilsvarene, mens tre svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 12: Bashful, Doc, Dopey, Grumpy, Happy, og Sneezy. Hvem mangler?

Svar: Sleepy (Poeng til 16 quizzere, 53 %)

Andre svar: Tiny (2), Humpy (2), Shorty, Lazy, Lucky, Brille og Dewey. Fem svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 14: På hvilken øy i Middelhavet ligger de britiske baseområdene Akrotiri og Dhekelia?

Svar: Kypros

16 traff riktig øy, 53 %. Malta (8), Kreta (4) og Rhodos var bom. En unnlot å gjette på en middelhavsøy.

Omgang 4, spørsmål 18: Hva er firmaet Victorinox særlig kjent for å produsere?

Svar: Kniver (bl.a. de sveitsiske armeknivene)

16 fikk poeng, 53 %. Noen var i nærheten med Våpen (2) og Verktøy. Resten var lenger unna med Medisin (3), Forkjølelsesmidler, Legemidler, Hostedempende midler, Nesespray, Nervegass, Smertestillende tabletter, Vin og Viagra.

Omgang 4, spørsmål 20: Hvor mange av USAs delstater har et navn som begynner med «New»?

Svar: 4 (Poeng til 16 quizzere, 53 %)

Andre svar: Elleve svarte 3, to svarte 2 mens en svarte 5.

Omgang 4, spørsmål 23: Hva heter den amerikanske språkforskeren født 1928, som har gjort seg bemerket som en sterk kritiker av amerikansk utenrikspolitikk? Han har også selv blitt sterkt kritisert, og blant annet blitt kalt «Ayatollah of Anti-American Hate»?

Svar: Noam Chomsky (Poeng til 16 quizzere, 53 %)

Andre svar: Moore, Fielding, Zinn, Minsky, Pilger, Irving og Bradley. Sju svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 5: Hva heter delstaten? [bilde]

Svar: Nevada

Halvparten prikket inn riktig delstat. Store deler av USA ble prøvd: Arizona (3), Idaho, Montana, South Dakota, Nebraska, New Jersey, Wyoming, Arkansas, North Dakota, Kansas og New Hampshire. En svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 19: I hvilket land ble Néstor Carlos Kirchner valgt til president i 2003?

Svar: Argentina

Halvparten traff på Kirchner. De fleste som svarte feil holdt seg i Sør-Amerika: Paraguay (4), Chile (2), Peru, Venezuela, Guatemala, Ecuador, Brasil, Haiti og Angola. To svarte blankt.

Omgang 1, spørsmål 5: Hva heter kunstneren som har laget dette, og som har et etternavn som er nesten helt likt navnet på et land i verden? (Det er en ørliten staveforskjell.)

Svar: Roy Lichtenstein (Poeng til 14 quizzere, 47 %)

Slike spørsmål er det alltid morsomt å rette. Forsøkene var som følger: Holland (2), Damark, Basil, Kingo, Canda, Alban, Butan, Peru og Molta. Seks deltakere lot være å prøve å konstruere et land-lignende navn.

Omgang 1, spørsmål 6: Hva heter stålullmerket som produseres av Lilleborg og selges i gule esker?

Svar: Svint

På forhånd hadde vi anslått vanskelighetsgraden, og dette hadde vi regnet som en av de letteste spørsmålene, faktisk rangert som lettere enn fotosyntese-spørsmålet som alle klarte. Men det viste seg å være en liten nøtt. 14 svarte riktig, 47 %. De som ikke fikk poeng hadde svart Swift (5), Skrubb (3), Gullstål, Renofin, Troll, Klix, Kraft, Swix og Gråull, mens en svarte blankt.

Omgang 1, spørsmål 14: Starten på opprøret som etterhvert førte til Nikolae Ceausescus fall forbindes oftest med en annen rumensk by enn Bucuresti. Hvilken?

Svar: Timisoara (Poeng til 14 quizzere, 47 %)

Andre svar: Dacia, Torij, Krim, Comaneci, Roda, Constanca, Plotsi, Tibilisi, Dasja, Samonaroia og Iasi. Fem svarte blankt.

Omgang 2, spørsmål 1: Hva heter den amerikansk-kinesiske forfatteren som skrev «The Joy Luck Club», norsk tittel «Lykke og glede», samt «Kjøkkengudens kone»?

Svar: Amy Tan (Poeng til 14 quizzere, 47 %)

Andre svar: Chang (6), Ang Lee (3), Kim, Jung, Zinn. Fire svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 20: I hvilken by bor Karlsson på taket?

Svar: Stockholm

14 visste eller gjettet på hovedstaden, 47 %. De øvrige svarte Göteborg (5), Malmö (3), Vimmerby (2), Växjö, Jönköping, Lund, Karlstad, Nyköping og Halmstad.

Omgang 4, spørsmål 1: Bare ett land utenom USA har en hovedstad oppkalt etter en amerikansk president. Hvilket land og hvilken president?

Svar: Liberia og James Monroe

14 klarte denne, 47 %. Tre mente «New Zealand/Wellington» var verdt et forsøk, og han som svarte «Monroe/Monrovia» var definitivt inne på noe. Andre forsøk var «Bermuda/Lincoln», «Samoa/Lincoln», «Kongo/Hoover», «Bahamas/Jefferson», «Zambia/Johnson», «Guyana/Washington», «Jamaica/Washington», mens en nøyde seg med «London». Fire avga blanke svar.

Omgang 4, spørsmål 3: I hvilken publikasjon er Rino Rådahl redaktør?

Svar: Her og Nå

14 poeng ble delt ut. 47 %. Vi menn (5), Mann (2), Flåklypa Tidende (2), Klassekampen, Adresseavisen, Morgenbladet, -Oslo (formodentlig med tanke på =Oslo) og Gateavisa gav ikke poeng, mens to svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 4: Hva heter det babylonske helteeposet om en konge som var 2/3 gud og 1/3 menneske, og som etter vennen Enkidus død oppsøker den eneste overlevende fra den store urfloden, for selv å vinne evig liv? Verket regnes som en av verdenslitteraturens klassikere.

Svar: Gilgamesj

14 riktige svar, 47 %. Illiaden (4), Magharata, Bahagarad Gita, Nebukanesar, Odysseen, Decamerunen og Brahma var feilsvar. En var nok litt usikker på spørsmålsnummereringen og svarte «Her og Nå» både på spørsmål 3 og 4 i denne omgangen. Fem svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 15: Hva er navnet på kunsthandleren som ble dømt for det såkalte Drammensranet i 1982?

Svar: Martin Pedersen

14 fikk poeng, 47 %. Fire forband Enger med kunst og ran, mens Blomquist, Johnsen, Tonne, Ulving, Øye, Benny Bankboks og Karoli heller ikke gav poeng. Fem svarte blankt.

Omgang 1, spørsmål 18: Hva heter hypnotisøren i «Hypnosens makt» på TVNorge?

Svar: Paul McKenna (Poeng til 13 quizzere, 43 %)

Holte (2), Mandrake, Haugen, Crenna, Peter, Hanssen, Karlsen, Monsen, Dale, Eggen, Copperfield, Sundlid og Thorsen var feilsvarene. Tre svarte blankt.

Omgang 2, spørsmål 19: Hva er kallenavnet til briten Michael Edwards, som ble født i 1963?

Svar: Eddie the Eagle (Poeng til 13 quizzere, 43 %)

Forsøkene var George Michael, Mad Mike, Michael Stipe, Seal, Grey Fox, «UNA-Bomber», Jonny Depp, Monisey, Flash, Prince og 50 cent. Seks svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 15: Hva kalles med et ord fra engelsk en forkortelse eller kode som brukes for å identifisere en aksje på en børs?

Svar: Ticker(kode) (Poeng til 13 quizzere, 43 %)

Andre svar: Index (3), Stock (3), Band(s), Tag, Stack, Pip og Pot. En var antakeligvis i villrede om spørsmålsnummereringen og skrev like godt Lena både her og på linjen under (der Lena gav poeng). Fem svarte blankt.

Omgang 3, spørsmål 17: I årene før Google tok over fullstendig, var det en annen søkemotor som var ledende på nettet. Det var i forbindelse med dette nettstedet at oversettertjenesten Babel Fish ble utviklet. Hva er navnet på søkestedet?

Svar: AltaVista (Poeng til 13 quizzere, 43 %)

Fire dataselskaper ble forsøkt: Yahoo (10), Kvasir (3), Lycos (2) og Netscape. En svarte blankt.

Omgang 2, spørsmål 5: Jaktgudinnen i romersk mytologi heter Diana. Hva er navnet på den tilsvarende greske gudinnen?

Svar: Artemis (Poeng til 12 quizzere, 40 %)

Andre svar: Hera (3), Blankt (3), Athene (2), Bellona, Hebe, Agamemne, Pan, Pandora, Ares, Minerva, Persefone, Luna og Demeter.

Omgang 4, spørsmål 2: Hvilket ord på N brukes om håndarbeidstypen vi ser avbildet her? [bilde]

Svar: Nupereller (Poeng til 12 quizzere, 40 %)

De øvrige forsøkte ulike N-ord: Nipling (5), Nåtling (4), Nibbling, Nesting, Nup, Nøkling, Nålesøm, Nøftesøm, Nikling, Nåtleri og Nestesting.

Omgang 1, spørsmål 10: Hvilken forfatter, født 1944, har skrevet romanen «Den frosne kvinnen»?

Svar: Jon Michelet (Poeng til 11 quizzere, 37 %)

Andre svar: Faldbakken (4), Fossum (2), Staalesen (2), Lindell (2), Mankell (2), Nygaardshaug, Jakobsen, Ambjørnsen, James, Småge og Kjærstad. To svarte blankt.

Omgang 1, spørsmål 22: Hvilken film med Alicia Silverstone i hovedrollen har senere blitt en tv-serie, som bl.a. går på TVNorge?

Svar: Clueless (Poeng til 11 quizzere, 37 %)

Andre svar: Legally Blonde (2), Buffy the vampireslayer (2), Supermann (2), Tilbake til fremtiden, Charmed, Kvinner og kjærlighet, CSI, Akutten, Six feet under, Smallville, Species og Crazy. Fire svarte blankt.

Omgang 1, spørsmål 4: Hvilken romferge var det som tok en tur på ca to uker forrige måned? Den er forøvrig den eldste av de tre som er i drift.

Svar: Discovery (Poeng til 10 quizzere, 33 %)

Andre svar: Columbia (6), Challenger (6), Atlantis (2), Endeavour (2), Voyager, Apollo 10, Challenger 9 og Freedom.

Omgang 4, spørsmål 17: I hvilken bok møter vi dragen Smaug?

Svar: Hobbiten/The Hobbit (Poeng til 10 quizzere, 33 %)

Andre svar: Ringenes herre (6), Ridderne fra Dor, Brødrene Løvehjerte, Hulebjørnens klan, Ronja Røverdatter, Reisen til Narnia, Harry Potter, Edda, Den uendelige historien, Mio min Mio. Fem svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 21: Hvilket lands flagg er dette? [bilde]

Svar: Algerie (Poeng til 10 quizzere, 33 %)

Andre svar: Tyrkia (4), Oman (3), Marokko (2), Pakistan (2), Saudi-Arabia (2), Malaysia, Nigeria, Libya, Syria, Montenegro, Nord-Korea og Jemen.

Omgang 1, spørsmål 12: Hva heter den kinesiske orakelboken som også er kjent som «Forvandlingenes bok»? Den omhandler 64 såkalte heksagrammer, som vi ser en del eksempler på her. [bilde]

Svar: I Ching (Poeng til 9 quizzere, 30 %)

Andre svar: Heksagrammene, Maos lille røde, Lao Tal, Den store kloke boken, Tai Chi, Kungfu-tse, Tu-Fu, Yin og Yang, Kin Drakelbok, Kama Sutra, Ta Chi, Feng Shui. En svarte med kinesiske tegn – i fall det var riktig på orginalspråket ble det dømt ut av dommerne! Ni svarte blankt.

Omgang 1, spørsmål 13: Hvilket land har flest innbyggere av Ekvatorial-Guinea, Guinea, Guinea-Bissau og Papua Ny-Guinea?

Svar: Guinea (Poeng til 9 quizzere, 30 %)

Andre svar: Papua Ny-Guinea var mest populært og fikk 15 svar. Ekvatorial-Guinea fikk 4, mens Guinea-Bissau fikk 2.

Omgang 2, spørsmål 16: Hva kalles første stadium på vei mot helgenkåring eller kanonisering, etter at kandidaten har blitt erklært heroisk rettroende og har utført minst to mirakler? Dette er første stadium etter kandidatens død.

Svar: Saligkåring, beatifisering (Poeng til 9 quizzere, 30 %)

Andre svar: Glorifisering (4), Kanonisere, Imago, Purifisering, Advent, Skjærsilden, Salving, Benediksjon, Presanktifisering, Presanctus og Balsamering. Sju svarte blankt.

Omgang 2, spørsmål 22: Hvem spilte Oscar Schindlers bokholder Itzhak Stern i filmen Schindlers liste?

Svar: Ben Kingsley (Poeng til 9 quizzere, 30 %)

Andre svar: Neeson (2), Skargård (2), Garcia, Spacey, Stiller, Williams, Wolf, De Niro, Hanks, Allen, Harris, Murray og Stahl. Seks svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 16: Hva heter geriljaen i Colombia som kontrollerer opp mot 40 % av landets territorium? Vi skal ha en firebokstavsforkortelse.

Svar: FARC (Poeng til 9 quizzere, 30 %)

Andre svar: Mange fine kombinasjoner, hvorav de sju første i det minste har en C for Colombia: FNLC, LCHP, RVAC, ULCF, UPAC, DFLC, UMCK, NLPA, SPLA, TRSA, FETA, PHUK, PDFL, UPLA, KPLA og LFPA. Fem lot være å bruke energi på å sette sammen fire bokstaver.

Omgang 1, spørsmål 19: Hvilken verdenskjent bygning ligger på Piazza della Rotonda i Roma?

Svar: Pantheon (Poeng til 8 quizzere, 27 %)

Andre svar: Collossuem (12), Peterskirken (7), Sixtinske kapell og Capitol.

Omgang 3, spørsmål 10: Hva kalles den karakteristiske munkefrisyren der toppen av hodet er barbert?

Svar: Tonsur (Poeng til 8 quizzere, 27 %)

Andre svar: Kalott (4), Pottefrisyre, Frappa, Tournedot, Circum, Skalk, Krans, Capusineo, Ringklipp, Boldus, Barbis, Månefrisyre, Måne og Monté. Fem avga blankt svar.

Omgang 3, spørsmål 25: Med et slingringsmonn på tre hundredeler: Hva er den personlige rekorden til Geir Moen på 100 meter?

Svar: 10.08, poeng fra 10.05 til 10.11. (8 fikk poeng, 27 %, av dem svarte 4 helt presis)

Svarene fordelte seg som følger: 9.01, 10.00, 10.03, 10.05, 10.06, 10.08 (4), 10.09, 10.11, 10.12, 10.14, 10.16 (2), 10.17 (6), 10.20, 10.21 (2), 10.24, 10.27, 10.55, 10.57 og 20.20 (som faktisk er innenfor tre hundredeler fra Moens pers på 200 m (20.17)). En lot være å tippe en tid.

Omgang 2, spørsmål 24: Hvis man i USA sier at en whisky er 100% proof, hvor mange prosent alkohol inneholder den da?

Svar: 50 % (Poeng til 7 quizzere, 23 %)

Andre svar: 36 %, 37,5 %, 40 % (4), 43 % (2), 44 % (4), 45 % (4), 48 %, 60 % (3), 66 % (2) og 96 %.

Omgang 3, spørsmål 6: Hvem ble toppscorer i eliteserien i fotball for menn i både 1997 og 1998?

Svar: Sigurd Rushfeldt (Poeng til 7 quizzere, 23 %)

Andre svar: Brattbakk (15), Belsvik (2), Jacobsen, Løken, Helstad, Riisnes, Mjelde og Flo. En svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 10: Hva kalles bitmap-bildeformatet som ble lansert i 1987, som er svært populært for å lagre bilder med opptil 256 farger, og som derfor er veldig komprimerte? Her er det en 3-bokstavs forkortelse vi er ute etter.

Svar: GIF (Poeng til 7 quizzere, 23 %)

Andre svar: JPG (13), BMP (4), PDF (2), BMG, IMG og PIX. En svarte blankt.

Omgang 1, spørsmål 8: William («Wilma»), Lars og Runar («Bøtta Pedersen»/»The Mother») var norske deltakere i hvilken realityserie?

Svar: Gay Army (Poeng til 6 quizzere, 20 %)

Andre svar: Big Brother (10), Robinson (3), Farmen (2), Villa Medusa, Søppelkongen, Internatet, Baren, 71 grader nord, The bachelorette, Charterfeber, Håndballaget Rabalder og Slankekrigen.

Omgang 3, spørsmål 14: Nasjonalt kvinnemuseum ligger i Dagny Juels barndomshjem – i hvilken by?

Svar: Kongsvinger (Poeng til 6 quizzere, 20 %)

Andre svar: Hamar (3), Trondheim (3), Drammen (3), Bergen (2), Halden (2), Arendal (2), Stavanger (2), Tønsberg (2), Oslo, Lillehammer, Sarpsborg, Horten og Lillestrøm.

Omgang 4, spørsmål 7:Hva slags dyr er en cornish rex?

Svar: En (krøllete) katt (Poeng til 6 quizzere, 20 %)

Andre svar: Hund (8), Hest (3), Sau (2), Fe (2), Dinosaur (2), Kanin, Høns, Hane, Enhjørning, Rev, Okse og Kongepuddel.

Omgang 2, spørsmål 10: Hvem spiller Grace i tv-serien «Will og Grace»?

Svar: Debra Messing (Poeng til 5 quizzere, 17 %)

Andre svar: Smith (2), Holly Hunter, Welding, Winger, Williams, Singer, Fox, Laura Pupp, Straus, Simpson, Allen, Reed, Jinney, Aniston, Manning. Ni svarte blankt.

Omgang 4, spørsmål 8: Hvor mange felter eller hull er det på et kinasjakkbrett?

Svar: 121 (Poeng til 5 quizzere, 17 %)

Andre svar: 60, 72, 80, 90 (2), 96, 100 (2), 104, 112, 115, 120 (2), 141, 156, 164, 180, 184, 200 (2), 210, 270, 320 og 600. En lot være å gjette et tall.

Omgang 1, spørsmål 1: I hvilket ukentlig TV2-program var Sigrid Bonde Tusvik reporter våren 2006?

Svar: Rikets Røst (Poeng til 4 quizzere, 13 %)

Andre svar: TV2 hjelper deg (9), God kveld, Norge (3), Magasinet (2), Absolutt underholdning (2), Skal vi danse? (2), Endelig fredag, God fredag, Fredag, Søndagsåpent og Idol. Tre startet NM med å avgi blankt svar.

Omgang 2, spørsmål 6: Hva var pålydende beløp på Norges første frimerke?

Svar: 4 skilling (Poeng til 4 quizzere, 13 %)

Andre svar: 1 skilling (9), 1 øre (5), 2 skilling (5), 2 øre (3), 50 øre, ¼ skilling, 10 øre og 2 spesidaler.

Omgang 3, spørsmål 19: I hvilket land var Eufemia av Ruppin dronning?

Svar: Norge [gift med Håkon 5 Magnusson] (Poeng til 2 quizzere, 7 %)

Andre svar: Sverige (6), Nederland (3), Hellas (3), Egypt (2), Etiopia (2), Romania (2), Frankrike, Østerrike, Babylon, Polen, Mesopotamia, Tyskland, Makedonske rike, Persia, Russland og Østerrike-Ungarn.

Omgang 4, spørsmål 13: Hvem ble ny direktør i Kirkerådet i mars 2006?

Svar: Jens-Petter Johnsen (Poeng til 1 quizzer, 3 %)

Andre svar: Haugland (8), Stålsett (5), Bore (2), Bakkevig (2), Lahnstein, Lilletun, Hansen, Pedersen, Lønning og Laila. Seks svarte blankt.