EM 2011: Rapport fra innledende runde, landslag
Landslaget 2011 består av Thomas Kolåsæter, Lars Heggland, Ole Martin Halck, og undetegnede, Tore Dahl. Alle fire har landslagsopptredener fra før, men dette er første gang akkurat disse fire er på lag, men samtlige er meritterte med bronsemedaljer, og har vært svært nære ved nå EM-finale tidligere.
Det har tatt lang tid å skrive referatene denne gangen, så kan like godt bruke litt plass. Dette er faktisk mitt 9. EM, like mange opptredener som Ole Martin. Vi er de to eneste nordmenn som har deltatt i samtlige mesterskap, og vi er still going som landslagsmateriale, selv om det på ingen måte er opplagt at vi blir tatt ut neste gang. Med Thomas og Christian Flermoe på laget har vi tidligere også vunnet den såkalte Aspiration Cup, som vel i quiz-sammenheng kan sammenlignes med Europa League i fotball, det er der andrelagene får konkurrere, og konkurransen om å vinne den har bare blitt hardere. B-lagene til Belgia og England er ikke akkurat svake lag. Ikke C-lagene heller, for den saks skyld.
Årets EM bringer oss tilbake til landet der det startet: Belgia. Denne gangen i Brugge, en vakker by med et sentrum oppført på verdensarvlisten. Og i år har landslaget et klart mål: revansjere 5.plassen fra 2010. For fjorårets kvalik i Derby endte i fiasko. Vi var nære, men quizzet ikke godt nok til å kippe ut Wales eller Finland for en topp-4 plassering, som altså gir semifinaleplass. Vi tok en del vrient, men surret også bort en del, havnet i tidsnød og havnet hhv 2 og 3 poeng bak Finland og Wales til slutt. Nære, men sigaren ble ikke tent. Og waliserne fulgte opp sin gode kvalik med å være et hårstrå fra å slå belgierne i sin semifinale, men tapte altså til slutt med sifrene 61-60. Et korrekt avgitt svar mer ville gitt seier, siden riktig svar gir 2 eller 3 poeng i lagdueller. Finland på sin side, ble knust 75-55 av England, og britene valset over Belgia i finalen også, med sifrene 97-74. Det er klar tale, britene er knallsterke. Når de i tillegg er forsterket av en ire med flere individuelle verdensmesterskap bak seg, så er det betydelig oppoverbakke før man kan legge dette laget bak seg.
Den gangen feilet vi altså i kvaliken, slått av Wales og Finland i kampen om. Vi gjorde likevel en okei figur senere i mesterskapet ved å slå Nederland i lagduell, men semifinaleplass er liksom målet i hvert EM. Når vi det målet, er alt annet som en ren bonus å regne.
Fredag ettermiddag braker det løs. Og det starter elendig. Ingen av oss vet hvem som er opphavet til uttrykket ‘éminence grise’ – den grå eminense, en geistlighet som levde på 1500-tallet. Da svaret ble avslørt var vi like blanke, François LECLERC var en ukjent fyr. Det fortsatte bedre. Spørsmålet om største øy foran Pemba var nærmest som planke regne (Zanzibar). Undertegnede og Lars husket firmaet NeXt til Steve Jobs. Men så, en tredimensjonal homogen figur hvor svaret var GÖMBÖC var nokså ukjent terreng, selv for matematikerne Heggland og Halck. Pulitzer pris-boka til Barbara Tuchman fra 1962 hadde undertegnede lest, men på norsk, og mente da at tittelen var August 1, 1914. Originaltittelen var Guns of August, så vi var lenge usikre på om vårt svar ville godkjennes. Det ble det, selv om den norske tittelen viste seg å være August, 1914. Derimot de to byene hvor Westfalerfreden ble inngått klarte vi ikke. Thomas/Ole Martin parerte fint Art Noveau-arkitekten Otto Wagner, og da La Roux ble spilt på spørsmål 12, hadde vi rasket sammen 7 eller 8 poeng. Vi endte med 8, og det lot til å være en bra score, selv om England og Belgia allerede nå så ut til å være i en klasse for seg, med hhv 12 og 10 poeng. Enda mer overraskende var det likevel at debutanten FRANKRIKE lå foran oss, på 9 poeng.
2. omgang: Spørsmål om Enola Gay og Roswell var grei skuring, men etter å ha sett alle episodene i tv-serien House var jeg ikke i stand til å huske PRINCETON-PLAINSBORO som the teaching hospital hvor han jobbet. Ikke de andre heller dessverre. Det ble en tøff runde, med spørsmål om rumenske historikere og franske skuespillere med onkel som hadde vunnet Monaco Grand Prix slet vi fælt, men vi klarte likevel å karre sammen 9 poeng, merkelig nok, og det samme som England. Her kan jeg bare prise mine utmerkede lagkamerater for iherdig innhenting av vriene svar!
3. omgang: Vi setter tidlig den indiske herskeren ASOKA og den spanske maleren SOROLLA, men arkipelaget LANGKAWI har ingen av oss hørt om.Ole Martin er nære ved å prikke Will Eisners A CONTRACT WITH GOD, men ordet kontrakt vil seg ikke helt. Vi deduserer oss til slutt frem til at det (selvsagt) er New Orleans som har minket med 30% i folketall de senere årene, men det tar litt tid, og her kunne vi ha bommet. Undertegnede har hørt om det italienske fascistiske ballspillet, det står i hjemmenotatene, men jeg er ikke i stand til å huske VOLATA nå dessverre. Ny tøff runde, bare 7 poeng men vi er fortsatt med i topp 4. Belgia er suverene med 10.
4.omgang: Vi setter stadig vekk noen vriene: LEGENDA AUREA. Malawi og Angostura, men komponisten Isaac ALBENIZ er heeeelt umulig. En ny tøff runde, vi blir filleristet av både Belgia og England som begge scorer 10, mens vi må ned på 6. Antatte verste konkurrent Finland sliter like mye, og dette er første runde de er foran oss, på 7. Frankrike måtte tåle 2 poeng i runde 3, og er hektet av nå. Det samme er fjorårets nemesis Wales, som fikk 3 i den samme runden. Vi ser ut til å ha god kontroll på semifinale ved ca halvspilt.
5. omgang: her gjør vi en bommert. Vi går for MYST i stedet for RIVEN, enda alle alarmklokker sier at Myst kom før 1997, som oppgis i spørsmålet. Hvorfor trår vi feil her? Mye av skylda må være på grunn av det høye tempoet. 12 spørsmål på ca 8 minutter, mange av dem svært vanskelige, det er ikke god tid til lange resonnementer. Likevel gjorde vi et solid feilvalg her, som fortjener en halvtime i analyseboksen. Bibelfiguren som også har løpt 110 meter hekk på under 13 sekunder er derimot grei skuring (NEHEMIAH). Vi har muligens litt flaks og setter ANOLE på reptilspørsmålet. Vel, flaks og flaks, helt ut av lufta er det jo ikke tatt. En del kunnskap ligger det jo bak. Kvalifisert gjetning i hvert fall. Meget kvalifisert! Ren og skjær dyktighet, vil jeg si! Vi visste det hele tiden! Anoler holder jo til i sentrum, rett ved den Spanske Rideskolen! Kom ikke her! -Men den høyeste sanddynen i Europa PYLA er imidlertid helt, heeelt ukjent. En klar bom. En ny 6-poengers runde gjør oss så smått litt nervøse, men Finland klarer ikke mer enn 7, og Wales og Frankrike er begge bak med 5.
6. omgang: Vi har nå 20 spørsmål i hver av de to siste rundene, for at det skal gå opp i 100. Hovedrolleinnehavere i filmen som omskrevet oppgis som 1596 timer er grei (ROURKE/BASINGER).Etter litt om og men bestemmer jeg meg for at Olaf STAPLEDON er korrekt svar på science fiction-spørsmålet. Heldigvis, for de andre ser på meg for spørsmål i den genren, så det er fint å kunne levere i blant. Vi husker også den ungarske svømmeren HAJOS fra OL i 1896, men har MYE trøbbel med tv-serien på spørsmål 6, en remake av den danske «Forbrydelsen». Det er flaut, for jeg har sett de 3-4 første episodene. Etter en del sparring, kommer likevel Thomas og jeg frem til at the KILLING høres svært så bra ut. Og det stemmer. Derimot klarer vi ikke identifisere FRANCO (diktatoren ja) som landskapsmaler. Hvor interessant det er som spørsmål i en seriøs konkurranse er jeg dog ikke overbevist om. Akk, man har hørt om det fiktive TRIGAN-riket, en britisk tegneserie fra 1960-tallet, men er sjanseløs på å komme på det navnet. Roberto BOLAÑO har vi derimot full styring på, alle fire. Maleren George STUBBS volder heller ingen problemer. Thomas pleier å være stø på polske harpsichordister, men jeg husker ikke i farta om han tok den (Wanda LANDOWSKA). Dog tror jeg ikke vi visste hvem som var egyptisk minister for antikviteter(!). Det finnes grenser. 12 av 20 mulige i denne runden er bra, likt med Finland, men en skikkelig landtunge bak England, som med 18 riktige imponerer.
7. omgang: Det ser bra ut nå, Nederland er sterkeste utfordrer etter Finland, men er hele 9 poeng bak foran siste runden, vi kan senke blikkene og heve skuldrene, eller hva det nå er som lønner seg i slike situasjoner. Spørsmålene er fortsatt tøffe dog: nok et slitespørsmål, dokumentarfilmen til Dziga Vertov. Thomas har den nesten, men ikke helt, men etter mye tenking og drodling via lignende ord kommer han frem til at MOVIE er det som mangler i tittelen MAN WITH A MOVIE CAMERA, og først da kan jeg bekrefte at det høres riktig ut! Vi har litt flaks når vi lander på DE GAULLE på dagens navn på plassen i Paris som før het Place de l’Étoile. Thomas prikker kattedyret MARGAY, og han tar også MANTEGNA og BELLINI, hvor vi måtte ha begge for poeng. Ole Martin er på pletten med BOSS HOGG fra the Dukes of Hazzard, men vi bommer på de kinesiske MOGAO-hulene. Det finnes flere slike huler, men vi burde likevel ha klart å sette akkurat disse. Spørsmålet om ANTIGEN dukker senere opp i Norway Open faktisk, uten at jeg eller Ingrid husker det antagelig. 14 i sisterunden er bra, 1 bak finnene, mens England presterer en ny 18-runde. De er likevel 1 bak Belgia totalt, og vi er 2 foran finnene. Det betyr at vi skal møte de regjerende Europamesterne til semifinale i EM 2011!