FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

EM 2009 – innsiderapport fra semifinalen

Tilbake til innledende runde

Landslagsmedlemmene tok en forholdsvis rolig fredagskveld ettersom semifinalen mot Belgia skulle starte ganske tidlig lørdag morgen. Den generelle stemningen blant EM-deltakerne var nok at våre motstandere var klare favoritter, men halve laget hadde også møtt Belgia i en tidligere semifinale i EM; det skjedde i 2007, og da var vi bare ett uheldig kategorivalg fra sensasjonen. Mer om det senere. Begge lag innfant seg i tide, og kastet seg over de utdelte kategorioversiktene for å prøve å finne en plan for kampen:

Amazon
Armenia
Balkans
Centenarians
Elvis
European Newspapers
Female Firsts
Football
Fossil Bounty
Geographical Pop
Greece and South-Eastwards
Italian
Keeping It in the Family
Linked with an Animal
Man on the Moon
North African Cities
Out of Production
Philosophical Connection
Red Sea
Unusual Deaths

Belgia vant myntkastet, og valgte å begynne selv. Første kategori som ble plukket var North African Cities, en av mange kategorier som så geografirettet ut, og semifinalens første spørsmål var om navnet på en by grunnlagt i 1859 med tanke på Suez-kanalen, oppkalt etter herskeren som ga tillatelse til kanalbyggingen(1). Belgierne hadde ingen problemer med den, og plukket også de to øvrige spørsmålene i kategorien.

1. North African Cities: BEL 6 – 0 NOR / Totalt: BEL 6 – 0 NOR

Dermed var det vår tur til å velge vår første kategori, og vi gikk for Geographical Pop, ut fra en ide om at vi var brukbare i begge de to tilsynelatende bestanddelene. Men det første spørsmålet ga trøbbel. Spørsmålet dreide seg om et amerikansk folk-band som hadde sin største hit i 1959 med sangen «Tom Dooley», som også ble avspilt(2). Vi skjønte at vi skulle frem til et geografisk navn, men måtte melde pass, i motsetning til belgierne. Ingen direkte god start. Spørsmål to var derimot velkjent – det kontroversielle slovenske bandet med albumet Opus Dei (1987) og coverversjoner av bl.a. Opus’ «Live Is Life»(3). Kolåsæter satte i tillegg spørsmål 3, et band fra Tucson, Arizona, stiftet av Joey Burns og John Convertino, med album som Feast of Wire, Garden Ruin og Garden Dust(4). Vi var på poengblokka, i det minste!

2. Geographical Pop: BEL 2 – 4 NOR / Totalt: BEL 8 – 4 NOR

Fotball er et stort tema, men man kan ikke engste seg for mye over potensielle vanskeligheter ved en slik anledning når man ellers tror man kan en del om emnet, så Football ble det – et lykkelig valg, der vi satte vår første trippel, bl.a. på spørsmålet om hvilket lag i amerikansk Major League Soccer som ble stiftet på 126-årsdagen for «The Great Fire of 1871»(5).

3. Football: BEL 0 – 6 NOR / Totalt: BEL 8 – 10 NOR

Belgia fulgte sterkt opp, med 10 poeng av 12 mulige på sine to neste valgte kategorier.

4. Italian: BEL 4 – 0 NOR / Totalt: BEL 12 – 10 NOR
5. European Newspapers: BEL 6 – 0 NOR / Totalt: BEL 18 – 10 NOR

Vår tur igjen til å velge kategori; vi begynte så smått å tenke på å spare våre beste kategorier til andre halvpart der svarverdien øker fra 2 til 3 poeng, og plukket heller noe som så litt kryptisk ut, Linked with an Animal. Det forbindende dyret viste seg i spørsmål 1 å være kamel; men det klarte bare Belgia, ikke vi. Nummer to var en del greiere, etter hvilken historisk region er den topuklede kamelarten oppkalt(6)? Men på treeren kunne Belgia igjen stjele et poeng, og forspranget begynte å bli småubehagelig stort, selv om vår neste kategori, Philosophical Connection (vi hadde visst ikke blitt skremt fra koblingsspørsmål) gikk bedre, med to riktige svar og ingen stjeling.

6. Linked with an Animal: BEL 4 – 2 NOR / Totalt: BEL 22 – 12 NOR
7. Philosophical Connection: BEL 0 – 4 NOR / Totalt: BEL 22 – 16 NOR

Belgia presterte igjen utmerket på sine kategorier, og vi skulle velge siste kategori før vi var halvveis. Det første spørsmålet i Female Firsts var om hvem som i 2008 ble den første kvinne til å vinne et IndyCar-race(7) – kjent for oss. Det neste svarte vi imidlertid feil på: Hvem ble 11. mai 1968 den første kvinnelige fotograf med sitt arbeid på forsiden av Rolling Stone, og er den eneste som både har fått til dette og selv vært avbildet på forsiden(8)? Belgierne fortsatte sin irriterende vane med å kunne ting ikke vi kunne, slik at vi ikke fikk noe bedre enn uavgjort ut av denne kategorien.

8. Amazon: BEL 4 – 0 NOR / Totalt: BEL 26 – 16 NOR
9. Unusual Deaths: BEL 6 – 0 NOR / Totalt: BEL 32 – 16 NOR
10. Female Firsts: BEL 2 – 2 NOR / Totalt: BEL 34 – 18 NOR

Vi var altså 16 poeng bak ved halvtid; Belgia hadde scoret 8 poeng mer enn oss på egne valg, og (mer urovekkende) stjålet 8 poeng mot våre null stjelinger. Men vi hadde første valg i trepoengsdelen, og dessuten fordelen med å kunne velge to ganger når det bare var tre kategorier igjen, så vi følte oss på ingen måte slått. Back to basics nå, ren geografi(?) og Balkans!

Vel, ikke helt ren geografi, spørsmålene var like mye historiske. Men både Aastorp, Heggland og Kolåsæter har historien blant sine styrker, og vi traff på to av tre. Belgia fortsatte geokjøret med Red Sea, satte det første spørsmålet, bommet på det andre i likhet med oss, og fikk følgende spørsmål som nummer tre: Denne større eritreiske havnen var hovedstad i den italienske kolonien Eritrea før Asmara ble det, og var bygget som den største og tryggeste havnen på Afrikas østkyst samt den største dypvannshavnen ved Rødehavet. Den ble brukt som hovedkvarter for den nå ikkeeksisterende etiopiske marine fra 1952 til 1990 – hva heter havnebyen(9)? Belgierne visste ikke, og vi kunne innkassere vår første stjeling! På sin neste kategori var derimot Belgia nådeløse, og satte det som skulle bli deres siste strake trippel i konkurransen.

11. Balkans: BEL 0 – 6 NOR / Totalt: BEL 34 – 24 NOR
12. Red Sea: BEL 3 – 3 NOR / Totalt: BEL 37 – 27 NOR
13. Keeping It in the Family: BEL 9 – 0 NOR / Totalt: BEL 46 – 27 NOR

Vårt valg igjen, og vi gikk for den noe skumle Centenarians, altså folk som levde i minst 100 år. Den første var nesten forvirrende kjent for oss – hvilken gammel gresk filosof (som visstnok ble 109 år gammel) var kjent for sin atomteori(10)? Når det er såpass mange ekstremt vanskelige spørsmål ute og går kan man lett bli forledet til å tro at man må ha et mer ukjent svar enn det man først mener det er. Men belgierne hadde tidligere i quizen fått spørsmål om hvilken utøvende kunstner som i 1927 døde av kvelning etter at silkeskjerfet hennes hadde blitt viklet inn i et bilhjul(11), så vi fikk bena ned på jorda og svarte riktig. Spørsmål to ble en miss, men Kolåsæter viste ekstrem sportsdybde på nummer tre, da han satte spørsmålet om hvilken jugoslavisk turner som vant seks OL-medaljer (tre gull) i Paris, Amsterdam og Berlin, og som ble feiret i Slovenia da han fylte 100 år i 1998(12).

14. Centenarians: BEL 0 – 6 NOR / Totalt: BEL 46 – 33 NOR

Tre poeng hentet inn siden halvtid, dette er ikke umulig! Kategorilisten begynner nå å tynnes ut, og vi må begynne å ha ting vi er redd vi bare har noenlunde kontroll på, slik som Armenia. Igjen et godt valg for oss, og tre strake riktige svar, bl.a. på spørsmålet om hvilken by med ca 50 000 innbyggere som er de facto-hovedstad i Nagorno-Karabakh(13). Belgia velger Greece and South-Eastwards, og får seg en liten trøkk allerede på det første spørsmålet: I gresk mytologi prøver kjempene Otus og Ephialtes å storme Olympen og fange Artemis og Hera. For å rekke opp stabler de fjellet Ossa oppå et annet; hva heter dette fjellet som også er kentaurenes hjem(14)? Vi kjenner derimot til dette fjellet, og kan stjele igjen; det er alltid en liten seier selv om våre motstandere er stø på de to følgende spørsmålene.

15. Armenia: BEL 0 – 9 NOR / Totalt: BEL 46 – 42 NOR
16. Greece and South-Eastwards: BEL 6 – 3 NOR / Totalt: BEL 52 – 45 NOR

Syv poeng som skiller, fire kategorier igjen. Belgia velger Out of Production, som dreier seg om utgåtte bilmerker. Ingen kan eneren, Belgia kan toeren, og spørsmål tre dreier seg om et tidligere spansk merke (nedlagt 1994) av lastebiler, traktorer, busser, panserkjøretøy og i en periode sportsbiler, med moderselskapet Enasa som ble dannet fra Hispano-Suiza-fabrikken i 1946 og som i 1990 ble overtatt av Iveco(15). Aastorp satte nok en pen stjeling for laget, og utlignet dermed den belgiske servefordelen i denne kategorien.

17. Out of Production: BEL 3 – 3 NOR / Totalt: BEL 55 – 48 NOR

Tre kategorier igjen: Elvis, Man on the Moon og Fossil Bounty, og vi kan velge to av dem. Sistnevnte tema lyder klart skumlest for oss, så vi starter med Elvis. Som rimelig er startet kategorien med et lydklipp – vi fikk høre sangen «There’s a Guy Works Down the Chip Shop Swears He’s Elvis» fra 1981, og ble spurt om hvem den kvinnelige artisten var(16). Halck satte denne sikkert, og de to neste spørsmålene var såpass greie at det var henholdsvis kvadruppel og trippel dekning på laget for korrekte svar. Full stripe igjen, og plutselig var vi i ledelsen!

18. Elvis: BEL 0 – 9 NOR / Totalt: BEL 55 – 57 NOR

Dette var jo litt nytt. Det var på tide å bruke noen sekunder på å revurdere de to siste kategoriene. Forrige gang vi var i samme situasjon (i 2007, som sagt) sto vi igjen med valget mellom kategoriene Jazz og Reality TV. Store emner, begge kunne gjøres lette, begge kunne være forferdelige – vi endte med Reality TV, og det var den forferdelige, bl.a. med et spørsmål om navnet på det slovakiske web-bordellet der tjenestene er gratis mot at all aktivitet streames på nettet(17). (Jeg tuller ikke.) Kategorien Jazz, som lå igjen til belgierne, var langt lettere og slett ikke jazzrelatert, f.eks. med hvilken bilprodusent som har modellen Jazz etter å ha måttet omdøpe den fordi originalnavnet var ubrukelig i Skandinavia(18).

Fossilene virket fremdeles skumlest, så vi gikk for Man on the Moon, som ukryptisk nok dreide seg om menn som har vært på månen. Belgia stjal den første og overtok derved ledelsen, men de to neste var innen rekkevidde. Det ble likevel bom på nummer to, men den tredje – hvilken geolog og senere senator var den eneste vitenskapsmann og ikkemilitære som gikk på månen(19)? – satt, og vi gikk igjen foran, men våre motstandere hadde likevel plutselig overtaket.

19. Man on the Moon: BEL 3 – 3 NOR / Totalt: BEL 58 – 60 NOR

Belgia hadde altså igjen Fossil Bounty, og kunne sikre seieren med to riktige svar. Og da begge de første satt, gjorde det ingen forskjell at ingen av lagene klarte konkurransens siste spørsmål.

20. Fossil Bounty: BEL 6 – 0 NOR / Totalt: BEL 64 – 60 NOR

Det var selvsagt et lite antiklimaks å igjen bli slått på målstreken, men denne gangen kunne vi i det minste ikke skylde på kategorivalget i innspurten; vi hadde også tapt ved valg av fossilkategorien. Og vi hadde skremt belgierne – de regjerende europamesterne – nok en gang, og så frem til bronsefinalen mot Nederland, som som ventet hadde tapt 47-74 mot England.

Resultatoversikt, semifinaler

1.–4. plass:
Belgia – Norge 64 – 60
England – Nederland 74 – 47

5.–8. plass:
Estland – Wales 49 – 53
Finland – Tyskland 80 – 21

Aspirational Cup:
The Smurfs (BEL) – Lars and the Medics (BEL) 63 – 43
England B (ENG) – Belgian Anarchy (BEL) 57 – 52

Svar på omtalte spørsmål

1. Port Said
2. Kingston Trio
3. Laibach
4. Calexico
5. Chicago Fire
6. Baktria
7. Danica Patrick
8. Linda Eastman/McCartney
9. Massawa (Mitsiwa, Massaua, Batsi, Badi)
10. Demokrit
11. Isadora Duncan
12. Leon Stukelj
13. Stepanakert
14. Pelion
15. Pegaso
16. Kirsty MacColl
17. Big Sister
18. Honda
19. Harrison Schmitt

Videre til bronsefinalen og øvrige plasseringskamper