FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

EM 2009: Innledende runder for landslag og Aspirational Cup

Klikk her for inside-rapport fra landslaget

De første 5 omgangene besto av 12 spørsmål, med om lag 12 minutter å tenke på totalt. Belgia satte standarden med 12 av 12 i første runde, tett fulgt av England og Norge, begge med 11. De andre konkurrentene la seg pent bak med 9 og 8 poeng. I andre omgang ble det tøffere, men selv med en litt skummel 6’er runde holdt nordmennen kontakt med teten. På forhånd var det ventet at England og Belgia ville gjøre opp om førsteplassen, mens et lite knippe lag bestående av Finland, Nederland, Wales, Estland og Norge ville måtte gjøre opp om de to siste plassene. Med 8 poeng utlignet Nederland Norges knappe forsprang, begge lag sto med 17 poeng etter to runder, 3 poeng bak de to suverene tetlagene. Finland og Wales halset bak på 15.

I runde 3 forbedret Norge seg litt, men det gjorde nesten alle de andre lagene også, og plutselig var det match igjen: Nederland hadde grep om 3.plassen med 25 poeng, Norge på 24, mens Finland med en 9’er runde hver utlignet og var også på 24, etter serien 9-6-9. Wales krabbet opp på 23, mens Estland heller ikke var borte på 22. England og Belgia økte ytterligere, mens Tyskland og Ungarn var mer eller mindre ute av dansen med hhv 19 og 15 poeng.

Runde 4 ble en liten trøkk 16 for Norge A, og en 5-poenger var laget nå 3 poeng bak Nederland. Heldigvis var det enda verre for de andre lagene Norge kjempet med, både Estland og Finland stoppet på 4, mens Wales var helt ute i grøftekanten med en 2-poenger. Belgia og England med 9 og 8 poeng viste fortsatt styrke.

Runde 5 ble en opptur for Norge, og laget sparket svært godt fra seg i denne runden. 9 poeng var par med både Belgia og England, og objektivt sett lagets beste runde. Arrangørlandet Nederland måtte ned i isen med en 6-er runde og var dermed likt med Norge igjen, begge på 38, mens både Finland og Wales subbet i land med 4’er runder, hhv 32 og 30. Bare Wales revansjerte seg litt fra forrige runde med en 6’er, men var nå hele 8 bak Norge og i praksis ute av kampen om semifinalen.

De to siste rundene var 20-spørsmåls runder, og antagelig litt skrudd til med hensyn til vanskelighetsgrad. Her klinket England til med hele 17 av 20, to poeng foran Belgia både i runden og totalt. Norge slet en del mer og klokket inn på 12, og tapte dermed en del terreng igjen til Nederland, som med finfine 15 var likt med nabolandet Belgia. Farligste utfordrer til Norge nå var fjorårets bronsevinner Finland, og med 14 poeng denne runden, og 4 poeng bak totalt, var ikke håpet helt ute med tanke på finaleplass. Det måtte i så fall oppnås med en kanon sisterunde, samtidig som Norge fikk en aldri så liten kollaps.

I sisterunden var det Belgia som prikket inn 17 av 20, mens England slakket av litt på 15, og dermed var lagene likt etter 100 spørsmål, begge på knallsterke 79. Belgia ble dømt foran på grunnlag av sin score i sisterunden. For øvrig en praksis jeg personlig ikke synes et særlig god, og den er spesielt dårlig til å avgjøre singelresultater med. Ideen bak dette er muligens at den siste runden er vanskeligere enn resten, men for to deltagere som scorer nøyaktig likt, så synes jeg det er en bedre ide å gjøre som man tidligere har valgt, å la et vanskelig tallspørsmål avgjøre, med den som er nærmest svaret som vinner. At man har scoret høyere i en singelturnering på vanskeligere spørsmål og likevel har lik score, betyr bare at man har scoret tilsvarende dårlig på enklere spørsmål. For et lag er det viktigere å ha deltagere med høy individuell score på vanskelige spørsmål, da det er mindre sannsynlig at de som lag vil bomme på enklere spørsmål, men mann mot mann i singel synes jeg dette er en mindre bra måte å avgjøre dødt løp på.

Nederland slet i sisterunde og scoret 9, men dette var likevel nok til å holde Norge bak seg. Med 11 poeng og 61 totalt var laget 1 bak Nederland totalt. Spørsmålet var da om Finland kunne klare 15? De ville i så fall gå foran på beste sisterunde, med mindre det var egne regler for akkurat dette. Det ville vært svært kjedelig, men Finland maktet ikke å kryste flere enn 12 poeng ut av denne runde, og var med 58 poeng totalt, ute av årets EM for landslag, sikkert til stor skuffelse for finnene, som stilte med fullt lag for første gang på tre år. Den gamle modellen med 3-manns lag vil da muligens da komme opp igjen på neste finske strategimøte, sannsynligvis ble det alt for mye mas og prat med hele fire mann på laget. Estland knep 6.plassen med 52 poeng, to foran Wales, og med Tyskland faktisk rett bak på 48. Det skulle vise seg at tyskerne hadde mer på lager, utover i turneringen. Bare Ungarn var sjanseløse i dette selskapet, og med 32 poeng var de bak en god del av lagene i Aspiration-kvaliken også.

Uansett, en finfin prestasjon av det norske laget, som med sin sterke runde 5 la mye av grunnlaget for semifinaleplass, for fjerde år på rad.

I Aspiration cup skulle Norge B som fremste representant forsøke å kvalifisere seg til semifinale også de, men her kunne også de andre norske lagene kjempe om disse plassene. Også her er det England og Belgia som dominerer, og det beste laget scoret faktisk vesentlig bedre enn Nederland. Best ble Lars and the Medics, med sterke 69 poeng. England B ble nummer to på 61, likt med Norge A faktisk. Belgian Anarchy ble nummer 3 med 59, mens The Smurfs knep den siste semifinaleplassen med 57. Nærmest disse var Norge B, men på 52 poeng var man imidlertid et stykke unna bak disse gode lagene. Norge C ble nummer 10 på 47, mens de siste to norske lagene, med de poetiske navnene Norge X og Norge # ble nummer 18 og 19 med hhv 35 og 34 poeng.

Resultatliste for landslag

NrLandPoeng
1Belgia79
2England79
3Nederland62
4Norge61
5Finland58
6Estland52
7Wales50
8Tyskland48
9Ungarn32

Resultatliste for Aspirational Cup

NrNavnLandPoeng
1Lars and the MedicsBEL69
2England BENG61
3Belgian AnarchyBEL59
4The SmurfsBEL57
5Norway BNOR52
6England DENG50
7England CENG50
8Team North AmericaUSA/CAN48
9The Glorious BastardsBEL47
10Norway CNOR47
11PsychoburgerBEL44
12EKVBEL44
13Cunning CeltsWAL/?43
14CrocodilesBEL40
15IndiaIND38
16German/Croatian TeamGER/CRO37
17ViseoBEL37
18Norway XNOR35
19Norway #NOR34
20Team Holland 1 – Flaming MouseNED32

Neste: Individuell konkurranse