FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

EM 2009 – individuelt

Single startet tidlig (i alle fall for quizzere, vant til kveldskonkurranser) lørdag morgen, med 100 spørsmål. Konkurransen i år var en videreføring av fjorårets, det vil si at de 10 beste etter 100 spørsmål ville møtes i en avgjørende finale. Denne praksisen innførte vi i NM i 2008, tok med videre til EM da det ble arrangert på Mastemyr, og den er heldigvis blitt værende som institusjon. Det gir kanskje ikke så mye (ennå) i forhold til endringer i toppen, men i forhold til antiklimakset som var tidligere, mener vi at det er en klar forbedring.

Innledende runder

Kvalifiseringen, som for de aller fleste av deltagerne er hele konkurransen, besto av 8 runder. De første 7 bestående av 12 spørsmål, og den siste med 16, og altså 100 totalt. Rundene er korte, ca 1 minutt per spørsmål. Og det er vanskelige spørsmål. Favoritt var igjen Kevin Ashman, som også var regjerende mester. Sterkeste utfordrere var ventelig Olav Bjortomt, Nico Pattyn, Pat Gibson, Mark Bytheway, og også Tero Kalliolevo, Ronny Swiggers og Thomas Kolåsæter, som var i finalen i fjor. Det skulle også vise seg at tyskerne hadde brakt med seg en sterk og mildt sagt ambisiøs mann.

Jeg vinner nok ikke i år, sa tyskernes mann til en av våre, og meddelte videre at han hadde satt seg inn i nivået på årets VM-spørsmål, og trent 4 timer daglig siden da. Holger Waldenberger skulle da også vise at trening nyttet. 8 poeng etter første rundes 12 spørsmål viste da også at han hadde noe å fare med. Ian Bayley, «The Doctor», slo imidlertid an tonen, og tok ledelsen med sterke 10 av 12 poeng. Kevin Ashman scoret 9, mens Pat Gibson overraskende var bak en haug av nordmenn med 6 poeng. Men det ble da også hans dårligste runde, i motsetning til en del av de samme nordmennene. Best av de norske denne runden var Ole Martin Halck, som med pene 9 plasserte seg på en delt andreplass. Her klarte flere nordmenn (Dag Fjeldstad, Thomas Kolåsæter, Harald Aastorp) den iranske kvinnen som ble drept under urolighetene der etter valget1.

I runde 2 viste Olav Bjortomt at han var å regne med, og kopierte bestenoteringen til Bayley fra forrige runde med 10 poeng, og 18 totalt. Kevin Ashman tok nok en 9’er og krabbet opp på delt første med det. Bayley fikk en liten kollaps og halverte rundescoren sin, 15 totalt. Halck holdt fint følge med teten på 8, 17 totalt, mens Harald Aastorp scoret best av de norske med en sterk 9’er runde, nest best etter Bjortomt. Her klarte blant andre Ole Martin spørsmålet om den nye Microsoft-fonten som erstatter Times New Roman i bl.a. Word2.

Tredje runde, og her viste for første gang det tyske håpet Waldenberger at han skulle ha sin del av kirsebærene. Knallsterke 11 av 12 var det ingen som kunne matche, men likevel «bare» 24 totalt, etter en svak 5’er i forrige runde. Gibson, som for alvor begynte å få opp dampen, var ikke langt bak dog, med 10 poeng og også 24 totalt, men nå tok Bjørtomt alene over sammenlagtledelsen, med serien 8-10-10 og 28 totalt. Ashman var nå to bak (9-9-8) og en rekke sterke spillere var nå en liten luke bak, mens Ole Martin lå på en fin-fin delt tredjeplass.

Jojo-mannen Swiggers syntes å være ute av tetstriden med sine ujevne runder, og serien 7-5-8-5 etter fire runder skremte neppe noen i toppen. Swiggers, som to ganger har blitt nummer 2 i VM, skulle vise at dette ikke var tilfeldig, og begynte snart med å hente inn på de foran. Ole Martin var fortsatt den som hang best med av våre, og serien 9-8-7-7 var jevnt god, 31 poeng og hele 5 poeng foran Swiggers før vi var halvveis, og med sterke folk som Tom Trogh, Tero Kalliolevo og Mark Grant også bak seg. Denne runden var det ingen som bikket 10 poeng, men et helt kobbel scoret 9, deriblant alle disse utfordrerne, som dermed begynte å nærme seg vår bestemann mer og mer. For Thomas Kolåsæter, som til nå hadde vært jevnheten selv med tre strake 7’er runder, ble dette en katastrofe med tanke på finaleplass, og med 4 poeng var han i realiteten ute av den kampen. Stig Sanner var nest best av de norske, og disse to skulle til slutt ende opp side om side på slutt-tabellen. Ole Martin klarte her spørsmålet om verdens mest populære hybridsport, en blanding som kalles «Inter Rules» i Australia og «Compromise Rules» i Irland, og som også går under navnet «International Rules…» hva3? – og lå på delt 4.plass sammenlagt.

I runde 5 var det to belgiere et stykke ned på tabellen som var best i runden, Marnix Baes og Bart Van Gasse, begge med 10 poeng. Med 9 poeng i femte runde var det fremdeles Olav Bjortomt som holdt lederfakkelen etter litt over halvspilt i de innledende. Ole Martin forsvarte sin fine posisjon med 8 poeng, 39 totalt, og var fortsatt inne blant de 10 beste som skulle ut i finale senere på dagen. Thomas Kolåsæter revansjerte 4’er-runden med 9 denne gangen, og var nå 1 bak Stig Sanner, som hadde 35 totalt. Lars Heggland scoret også en fin 9’er runde denne gangen. Et stykke opp nå til teten for de andre norske, Bjortomt 46, Ashman 44, Gibson 41, Pattyn 40. De Halck presumptivt kjempet med nå var Bayley 39, Waldenberger 37, Kalliolevo 38. Det var imidlertid også flere sterke folk rett bak. Halck og Aastorp klarte her blant annet spørsmålet om noen av de første fotosyntetiserende organismene, som tidligere ble regnet som alger, men som nå regnes som protister, og som forandret jordens atmosfære fra reduserende til oksiderende4.

I runde 6 prikket Kevin Ashman inn 10 poeng, og tok med det inn hele 3 poeng på Olav Bjortomt, og var nå plutselig ett foran. Mange av de beste scoret 8 eller 9 i denne runden, noen måtte ned på 7, men verst var det for vår mann, Ole Martin som nærmest måtte ta telling i forhold til de han konkurrerte om finaleplass med. 5 poeng var et solid skudd for baugen i så måte. Særlig Tero hadde var nå kommet inn i en fin stim, og etter en litt svak start på 6-7-7 og bak Kolåsæter på det tidspunkt, giret han opp i de neste tre med 9-9-10! Og Tero hadde mer på lager, skulle det vise seg. Beste nederlender, Derk de Graaf fikk en fin oppmuntring, også han med 10 poeng og delt rundebeste. Harald Aastorp, som startet vesentlig bedre enn Tero med serien 7-9-7 var nå inne i en litt motsatt utvikling og fulgte opp med 5-8-5. Jevnt gode rundeplasseringer gjennom hele quizen ga imidlertid en bra sammenlagtplassering for Harald, som til slutt endte på 20.plass totalt, plassen foran verdensmesteren fra 2008, Mark Bytheway!

Runde 7, siste 12-poenger, og Tero raste av gårde med fryktinngydende 11 av 12! Han var nå bare 3 poeng bak Kevin Ashman! Ronny Swiggers var også nå for alvor med i kampen om finaleplasser, 10 poeng i runden, og etter å ha ligget 6 poeng bak Ole Martin på et tidspunkt, var han nå bare 1 bak. 7 poeng av Ole Martin var imidlertid ikke dårlig. Best av de norske var likevel Stig Sanner, som med 10 poeng nå hadde overtaket på Kolåsæter igjen, med 3 poeng. Foran siste runde var det klart at Ole Martin og Stig Sanner nå var de av de norske som så ut til å ha best mulighet til å kapre en finaleplass. Teten var det umulig gjøre noe med, Ashman og Bjortomt lå likt på 62 poeng. Gibson hadde 59, Pattyn 57, Kalliovelo 57, Bayley 54. Waldenberger 53.

Nærmeste konkurrenter for Ole Martin, som hadde 51 poeng, var da Grant 52, Stainer 51, Bernard Kreps 50, Swiggers 50, Suvanto 50 og Põder 49. Kolåsæter var imidlertid ikke uten sjanser, og med en kanon siste runde hadde han med sitt utgangspunkt på 48 en liten mulighet til å nå finalen igjen. Harald og Ole Martin var i denne runden blant dem som klarte spørsmålet om hvilken senegalesisk-amerikansk artist som egentlig heter Aliaune Thiam5.

Runde 8 besto altså av 16 spørsmål, muligens hadde de også spart noen av de tøffeste til slutt? Kevin Ashman viste igjen sin klasse, og var best med 12 av 16 poeng. Det tilsvarer da 8 av 12 i de foregående rundene, og underbygger vel påstanden om at det var de tøffeste som gjensto. Bjortomt var ikke mye dårligere på 11, det samme hadde Gibson, som fortsatt hadde heng på de to i forhold til sammenlagtseieren. Alle poengene fra innledende ble jo tatt med inn i finalen, og Gibson lå nå på 70 poeng mot 73 og 74 på de to i teten. Det var mer eller mindre klart at det ville stå mellom disse tre, nok en gang. Kalliolevo, som foran runden med sin fine flyt hadde sjansen til å utfordre, kollapset fullstendig med 5 poeng, slått av nærmere 70 stykker i denne runden. Finaleplassen var likevel sikret, men dette må ha vært en stor skuffelse for den ambisiøse og sympatiske finnen. Ole Martin og Harald klarte navnet på den svarte figuren i «minstrel shows» i USA som ga navn til separate-but-equal-lovgivningen i USA6, mens flere nordmenn (men ikke Ole Martin) klarte Erich Kästners barneroman fra 1929 om Emil Tischbeins reise fra Neustadt til Berlin7.

Spenningen for Norge sto imidlertid om finaleplass, ikke medaljer. Stig Sanner var ute av den kampen med 6 av 16. Ole Martin scoret 8 poeng, 50% og ingen dårlig score, men ville det holde? Det var flere andre nordmenn på 8 poeng, hvilket kanske tydet på at scoren kanskje var 1 eller 2 poeng for svak? Trine Aalborg, Thomas Kolåsæter og Tore Dahl fikk også delt beste norske rundescore med 8. Det ble etter hvert klart at siste finaleplass sto i 60 poeng, og det var Ronny Swiggers som kapret denne, så vidt foran Ole Martin på 59, ett skarve poeng altså. Ronny Swiggers viste seg dog denne plassen svært så verdig i den senere finalen. Dermed ble det en delt 11.plass på Ole Martin, offisielt 13. plass, da man benyttet den avsluttende rundescoren som tie-breaker. Stig Sanner holdt så vidt unna til Thomas Kolåsæter, og ble med 57 poeng nummer 17 totalt, Thomas nummer 18. Deretter fulgte nevnte Aastorp på 20.plass, Lars Heggland på 27., Trine Aalborg 32, Dag Fjeldstad 39, Knut Heggland 45, Tore Dahl 55, Truls Flatberg 57, Karen Skjånes 59, Jon Strøm 65,Mats Bergstrøm 75, Sigve Sørland 80., Bjørn Revil 81, Marte Stang Midttun 83, Lars Andre Gundersen 97, Ivar Areklett 104, Toril Opsahl 106, Anne Nyhus 107, Vibeke Stang Lingås 108. Totalt 115 personer deltok i single. Thomas Kolåsæter klarte i denne runden spørsmålet om den amerikanske astronomen som oppdaget radiobølger fra Melkeveien og som har gitt navn til en enhet for styrken på radiokilder8, mens Tore Dahl prikket inn byen som ble hovedstad i Marokko i 1673 og som under tilnavnet «Marokkos Versailles» regnes som en av landets fire «imperial cities» ved siden av Fès, Marrakech og Rabat9. Flere nordmenn klarte også Richard Strauss symfoniske dikt om en bondelurendreier som også figurerer i litterære verker av Charles de Coster og Gerhart Hauptmann10.

Finale

Finalen gikk altså uten norsk deltakelse; landefordelingen var England 4, Belgia 3, og Finland, Wales og Tyskland med én hver. Alt tydet altså på at det ville stå mellom Ashman og Bjortomt, som gikk inn i finalen med 74 mot 73 poeng.

De ti finalistene hadde i siste ordinære runde scoret tilsammen 97 poeng (dvs 48,5% riktig), og det ble forventet at nivået skulle være skrudd til enda litt ekstra i de 20 finalespørsmålene. Det viste seg imidlertid at finalistene scoret høyere i finalen (103 poeng, 51,5%) – men det kan jo også være at disse toppquizzerne klarer å prestere litt ekstra under press.

I gullkampen viste Kevin Ashman sin vanlige klasse, og med meget sterke 15 poeng på de 20 finalespørsmålene (89 totalt) fikk han aldri grunn til alvorlig å frykte Bjortomt. Med «bare» halvparten riktig (83 totalt) måtte Olav heller titte seg over skulderen – Pat Gibson avsluttet sterkt med 12 poeng, og beholdt sin bronseplass, kun ett poeng bak Bjortomt. Sterkest i finalen var likevel Ronny Swiggers, som altså bare såvidt hadde kommet seg med – 16 av 20 poeng var en uhyre sterk prestasjon. Med det rykket han fra tiende til femte plass med 76 poeng, tre bak Nico Pattyn på fjerde. Plasseringene fra sjette til tiende ble besatt av Ian Bayley (73), Tero Kalliolevo (72), Mark Grant (70), Holger Waldenberger (69) og Tom Trogh (68).

Resultatliste

NrNavnLandR1R2R3R4R5R6R7R8FinTot
1Kevin AshmanENG99899108121589
2Olav BjortomtENG810109979111083
3Patrick GibsonENG68109899111282
4Nico PattynBEL789799891379
5Ronny SwiggersBEL75858710101676
6Ian BayleyENG1059788711873
7Tero KalliolevoFIN6779910115872
8Mark GrantWAL85797889970
9Holger WaldenbergerGER851167889769
10Tom TroghBEL668998710568
11Bernard KrepsBEL6876869959
12Jussi SuvantoFIN8468996959
13Ole Martin HalckNOR9877857859
14Ove PõderEST8796766958
15David StainerENG7887768758
16Derk de GraafNED77369107857
17Stig SannerNOR86867610657
18Thomas KolåsæterNOR7774977856
19Paul PaquetCAN6687578855
20Harald AastorpNOR7975856754
21Mark BythewayENG5596856953
22Erik DeryckeBEL6777755953
23Jamie DoddingENG4787857753
24Marnix BaesBEL58751065753
25Paul ArtsBEL5688836852
26Kathryn JohnsonENG5396787752
27Lars HegglandNOR6667948652
28Tiit NaaritsEST5887874552
29Nick MillsENG75766461051
30Tom VansteenbruggeBEL5777945751
31Bart PermentierBEL6797458551
32Trine AalborgNOR6374958850
33Phil SmithENG4578846850
34Mark RyderUSA5466577949
35Dorjana ŠirolaCRO7465765949
36Rob HannahSCO5476667849
37Barry SimmonsENG7586357849
38Sean O'NeillWAL5866545948
39Dag FjeldstadNOR6576746748
40Gerben SmitBEL5667747648
41Indrek SalisEST7466688348
42William De AthENG6466664947
43David EdwardsWAL5576637847
44John van MarisNED6645577747
45Knut HegglandNOR5765647747
46Staf DujardinBEL7776626647
47David LeaENG7766655547
48Luc VenstermansBEL5564748746
49Koen VervremdBEL6555747746
50Bart Van GasseBEL66481035446
51Gilbert GoossensBEL42568551045
52Albert NovemberBEL5555556945
53Johnny LoodtsBEL4774763745
54Gareth KingstonWAL3675635944
55Tore DahlNOR7455546844
56Chris BraxelBEL6465645844
57Truls FlatbergNOR7544549543
58Timo ToivonenFIN3477755543
59Karen SkjånesNOR6585554543
60Stijn GyselinckxBEL6585645443
61Peter KorrelNED3572693742
62Tim WestcottENG5466743742
63Lars Van MoerBEL5466637542
64Iwan ThomasWAL4466357641
65Jon StrømNOR6554555641
66Tuomas TumiFIN6645766141
67Stephen DoddingENG3565445840
68Tauno VahterEST5674453640
69Jo BroosBEL3557645540
70Steven KestelootBEL6835446440
71Jo VandenbrouckeBEL6304755939
72György KémeriHUN3344748639
73Johan Vander ElstBEL5564664339
74Ed ToutantUSA7765344339
75Mats BergstrømNOR7473326537
76Stijn VanackerBEL6336635537
77David LeglerUSA6575243537
78Manuel HobigerGER6442636536
79Gabor GasparHUN2344757436
80Sigve SørlandNOR4562546436
81Bjørn RevilNOR4472664336
82Heino RaivetEST3724765236
83Marte Stang MidttunNOR6644726136
84Andrew TealeWAL6533543635
85Neil HarrisonENG5363554435
86Brian WilkinsENG3173815634
87Erik NoomenNED4365516434
88Chris LemahieuBEL5555543234
89Maurice van MarisNED4443455433
90Michael McgreavyENG4343543632
91Subhrajit BhattacharyaIND3354533632
92Mike BaxNED4345442430
93Balakrishnan SatyamIND3242554328
94Gábor HacsekHUN2353524327
95Jesper RosenkrantzDEN3234325426
96Misja De RidderBEL2523514426
97Lars André GundersenNOR1343544226
98Wim MorisBEL3133434425
99Kristel BlommaertBEL5242412424
100Jari HakalaxFIN3430444224
101Kunal MalhotraIND4124353224
102René BöhmeGER4314322423
103Patrick AudenaertBEL1261423322
104Ivar AreklettNOR6331413122
105Andy OestreichGER3202344321
106Toril OpsahlNOR5221413119
107Anne NyhusNOR2133332118
108Vibeke Stang LingåsNOR3302312317
109Jean-Paul MeuldijkNED3231221115
110Hartmut DrebingGER2231411115
111Harm HaitsmaNED1243311015
112Attila VerókHUN0100233413
113Jean Jacques Ziedes des PlantesNED3122111213
114Sebastian StollGER4111111111
115Florian KlugeGER3102111110

Svar på omtalte spørsmål

1. Neda Agha-Soltan (fornavn og/eller etternavn ble godtatt)
2. Calibri
3. Football (altså en blanding av australsk og gælisk fotball)
4. Cyanobakterier
5. Akon
6. Jim Crow
7. Emil og detektivene
8. Karl Jansky
9. Meknes
10. Till Eulenspiegel