FORUM

ARRANGEMENTER

Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker

MESTERSKAP

EM, OL og UQC VM NM Nordisk Norway Open Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

EM 2005 – parturnering

EM for par, Tallinn, 4.november 2005.

Turneringen for lag var årets nyvinning i europamesterskapet. Opplegget var relativt likt slik det var i de internasjonale innledende matchene. Runder med 5 spørsmål, hvor hvert helt riktig svar ga 2 poeng, og delvis riktig svar 1 poeng. Norge stilte med 4 par, og konstellasjonene Dahl/Halck, Flermoe/Aalborg, Bergstrøm/Flatberg og Brastad/Lingås. Alle de utenlandske beste stilte i konkurransen. I tillegg til Kevin Ashman/Tim Westcott, var verdenstoer Pat Gibson med partneren Ian Bayley med, og det belgiske esset Nico Pattyn med Paul Arts som sannsynligvis ville gjøre opp om seieren. Det skulle imidlertid vise seg at et annet belgisk lag, Baes/Permentier også ville ha et ord med i dette laget. 72 par stilte til start i turneringen.

Runde 1:
Det startet knallhardt. Man hadde en viss forhåpning om at vanskelighetsgraden skulle være noe lavere enn for landslag – men neida. Standarden ble tidlig satt, det var tydeligvis ingen grunn til kaste bort tid på alt for enkle spørsmål. Dahl og Halck åpnet forsiktig, med 1/5 (1 av 5 riktige svar) og kun to poeng i første runde. Hverken gresk-ekspert Halck eller Dahl visste svaret på dette relativt velkjente spørsmålet:

His names means «born twice» – because his father Zeus took the unborn child from the womb of his mortal mother Semele and sewed the child into his thigh. Who was he?

Da svaret «Diogenes» ble offentliggjort lød det et hørtbart sukk ved Dahl/Halck-bordet, dette kjente man jo til, men det gjelder jo å grave det frem fra hjernebarken i riktig øyeblikk, og ikke i løpet av uka. Det er blant annet denne evnen som skiller de virkelig gode quizzerne fra de nestbeste. Det, men først og fremst den vanvittige bredden en del av toppene fremviser. Belgierne har sin store forse i sfæren for finkultur – kunst og litteratur. Men det betyr ikke at de i er svake på noen områder i det hele tatt, bortsett fra kanskje å være litt ujevne innenfor populærkultur og trash. En av belgierne, Paul Arts, som deltok sammen med Flatberg, Dahl og Bergstrøm i en uformell afterquiz fredag kveld arrangert av den belgiske IQA-representant, imponerte de tre nordmennene ved på strak arm ta utfordringen ved å ramse opp så mange norske fylker han klarte. Han startet rolig med Oslo. Ikke verst, var det generelle inntrykk, ikke alle utlendinger kan forventes å vite det en gang. Så fulgte Akershus. Og deretter på rad og rekke Agder-fylkene, Oppland, Trøndelagsfylkene og videre samtlige andre fylker så nær som ett – noe ikke vi norske glemte også i farten. Dagen etter kom Paul opp til Mats og unnskyldte seg for at han jo hadde glemt Telemark. Foranledningen for denne oppvisningen var et spørsmål i den uformelle quizen, hvor vi skulle frem til en farlig gass. Paul kom sent inn i quizen, og da Mats informerte ham om at han muligens hadde hørt om denne gassen, og at den i følge qm skulle ha samme navn som en japansk bukt, lyste han opp. Ok, det var bra, for kanskje Mats kom på det hvis han fikk høre navnet på noen japanske bukter? Og så fulgte han opp med å ramse opp en 4-5 japanske bukter, i det håp om at dette skulle trigge noe i den Bergstrømske hukommelse. Det gjorde det ikke, men en må spørre seg selv: Hvor mange japanske bukter kan du? Det hører også med til historien at Paul Arts IKKE var på det belgiske førstelaget. Han deltok derimot i parturneringen med Nico Pattyn som makker, noe som tilsier at han neppe var langt unna en plass på laget til en av forhåndsfavorittene i EM.

Etter første runde var beholdningen for Dahl/Halck usle 2 poeng for riktig svar på hvilket fort som ble bombardert av sørstatene 12.april 1861, og som ble innledningen på den amerikanske borgerkrig. Best av de norske etter første runde var imidlertid Flermoe/Aalborg, med 2/5 og 4 poeng. Deretter fulgte Bergstrøm/Flatberg med 3 poeng, mens Brastad/Lingås også hadde 2 poeng. 6 andre lag klarte 4/5 i runde 1, ingen hadde alle 5 rett.

Av andre spørsmål i denne runden nevnes(forkortet): Hvilket område fikk Tempelridderne kjøpe av den bysantinske keiser etter at muslimene hadde gjenerobret Jerusalem i 1187, og hvem som var den første kalifen og angivelig første mann til å akseptere islam. Her var Halck nære, men kom ikke på andre del av svaret Abu-Bakr.

Poeng/plassering for nordmennene etter runde 2:

Maksscore i runden: 8 poeng (6 lag)

Runde 2:
Brastad/Lingås gjorde etter en litt forsiktig start en helt forrykende innsats i runde 2, med 8 poeng av 10 mulige, og de var dermed helt i toppskiktet i denne runden. Kun 3 andre lag maktet 4/5, ingen hadde full score. Pattyn/Arts klinket til og med til med en ren smultring denne runden og null poeng. Til og med Ashman presterte en 0-runde i denne konkurransen, noe for eksempel Dahl og Halck unngikk i hele mesterskapet! Nå skyldes selvsagt dette en del tilfeldigheter, men det var uansett noe å ta med seg.

På spørsmål om hvilket europeisk land som har flest muslimer (absolutte tall) gikk Dahl/Halck muligens i en felle. Dahl mente å ha fått spørsmålet tidligere, og med Frankrike som svar. De estiske arrangørene hadde imidlertid Russland på blokka. Da må man jo lure på om dette gjelder utelukkende den europeiske delen, men det foreligger ikke noe fasit på akkurat dette. 4 poeng til Dahl/Halck ble beholdningen denne runden, etter å ha misset et flaggspørsmål, men gjenkjent Raoul Wallenberg og korrekt gjettet hva slags produkt som ble produsert på en internasjonalt anerkjent lokal fabrikk (pianoer). At det var San Miguel som var det filippinske ølet man var ute etter, var de to derimot blanke på, mens Brastad/Lingås maktet dette uten problemer.

Poeng/plassering for nordmennene etter runde 2:

Brastad/Lingås: 10/15.plass
Bergstrøm/Flatberg 7/32.plass
Dahl/Halck 6/33.plass
Flermoe/Aalborg 6/33.plass

Lederpar: Bayley/Gibson 16 poeng
Maksscore i runden: 8 poeng (4 lag, hvorav 1 norskt)

Runde 3:
Spørsmålene fra denne runden har blitt forlagt, men igjen en bra runde for Brastad og Lingås. En vanskelig runde, men med 2/5 og fire poeng der avanserte med 14 poeng totalt de til en delt 5.plass sammenlagt, foran blant andre Ashman/Westcott og Pattyn/Arts! Dessuten også foran den engelske landslagsmannen David Steiner, som sammen med norskættede Olav Bjørtomt og de forannevnte alle lå bak dem på 12 poeng. Bjørtomt er jo en kjent broiler i quizmiljøet, og bevis på at man kan komme langt med dedikert innsats. Han arbeider som journalist i the Guardian, og har skrevet flere artikler om quiz. Vi rakk dessverre ikke å snakke med ham, og se om han f.eks kan snakke norsk. Han er ikke en av de 4 på det engelske landslaget, men en 6.plass i single vitner om at det ikke kan være mye om å gjøre. Flermoe og Aalborg leverte den sterkeste norske runden med sine 6 poeng, og rykket dermed med til en delt 9.plass – i meget celebert selskap, og ingen andre lag scoret heller bedre enn dette. Det var imidlertid grunn til å ha is i magen med hensyn til en sensasjonell norsk innsats, med så sterk konkurranse og så tidlig i konkurransen.

Poeng/plassering for nordmennene etter runde 3:

Brastad/Lingås: 14/5.plass
Flermoe/Aalborg 12/9.plass
Dahl/Halck 10/19.plass
Bergstrøm/Flatberg 9/29.plass

Lederpar: Bayley/Gibson 20 poeng
Maksscore i runden: 6 poeng (2 lag, 1 norskt)

Runde 4:
Brastad og Lingås igjen lokomotivet for de norske, og ny sterk innsats med 3/5 og 6 poeng. Det andre norske håpet, Flermoe/Aalborg gikk derimot på en lei smell, og måtte tåle en nullrunde, og et skarpt fall på resultatlistene. Dahl/Halck taper også ytterligere terreng, men berger seg unna nullrunden med 1/5, mens Bergstrøm/Flatberg gjør det bra med 2/5. I dette selskapet er 4 poeng per runde nesten som par å regne, får man mer enn det nesten som bonuspoeng å regne. Med innsatsen på landslaget friskt i mente, håpet Dahl/Halck å repetere dette ved å ligge på omtrent 50% score, men i forhold til dette målet begynte det å se dårlig ut.

Poeng/plassering for nordmennene etter runde 4:

Brastad/Lingås: 20/7.plass
Bergstrøm/Flatberg 13/31.plass
Flermoe/Aalborg 12/32.plass
Dahl/Halck 12/32.plass

Lederpar: Bayley/Gibson 28 poeng
Maksscore i runden: 10 poeng (2 lag)

Runde 5:
En ny, tøff runde. Lederlaget Gibson/Bayley gikk på en smell med kun 2 poeng, og dermed tok estiske Baes/Permentier over ledelsen, med sine 6 poeng og toppscore for runden. De norske sliter, og Brastad/Lingås må tåle sin første nullrunde, mens Flermoe/Aalborg får sin andre på rad, og dermed begynner å sakke akterut. Har nordmennene gjort sitt, og vil tetlagene med sin utrolige bredde rykke i fra for alvor? Pattyn og Arts har kommet seg opp på en 4.plass med sine 26 poeng, mens det er en haug med estiske par foran de beste norske, fortsatt Brastad og Lingås. Esternes hjemmefordel er heller ikke innbilt, de har konkurrert på denne måten med vanskelige 5-spørsmålsrunder i flere tiår. Vi, med vårt halvår med forberedelser ligger litt etter i så måte. Dobbelt imponerende er det derfor at etter halvspilt så ligger de to beste norske på tross av nullrunden helt likt med den dobbelte verdensmester Kevin Ashman! Og Vibeke Stang Lingås hadde ikke en gang tenkt å stille opp i mer enn muligens single, så dette er storartede saker. Spørsmålet nå er, kan det holde helt inn? Rett bak halser dessuten Dahl og Halck, som er et av tre par som scorer høyest med sine 6 poeng i denne runden.

Poeng/plassering for nordmennene etter runde 5:

Brastad/Lingås: 20/11.plass
Dahl/Halck 18/17.plass
Bergstrøm/Flatberg 15/31.plass
Flermoe/Aalborg 12/39.plass

Lederpar: Baes/Parmentier 32 poeng
Maksscore i runden: 6 poeng (3 lag, 1 norskt)

Runde 6:
4 poeng for det beste norske laget, men i denne runden er det mange høye score, og Brastad/Lingås taper litt terreng. De blir forbigått av Madar/Habal, som scorer fullt hus som eneste lag. De tre andre norske parene scorer også 2/5, og den jevneste runden, sett med norske øyne. Flermoe og Aalborg ligger nå delt med det estiske paret som går under det sjarmerende navnet Kaisa og Urmas Kukk. Bjørtomt/Steiner revansjerer derimot en nullscore i runde 5 med en sterk 8-poenger, og klatrer seg opp til en 21.plass, men fortsatt er to norske lag foran. Helt i teten er det knallhardt, men det estiske paret holder stand, og har fortsatt en topoengs-ledelse på verdenstoer Pat Gibson.

Poeng/plassering for nordmennene etter runde 6:

Brastad/Lingås: 24/13.plass
Dahl/Halck 22/21.plass
Bergstrøm/Flatberg 19/33.plass
Flermoe/Aalborg 16/38.plass

Lederpar: Baes/Parmentier 40 poeng
Maksscore i runden: 10 poeng (1 lag)

Runde 7:

Hverken Dahl eller Halck gjenkjenner bildene av mannen over, men Halck er nære med sitt resonnement på mulig forfatter. Forslaget Henri Bergson er imidlertid et halvt århundre unna innsiden av stolpen, så intet poeng her. Svaret er Elias Canetti. På kunstmalerspørsmålet blir det derimot poeng. 3 relativt obskure bilder til tross, Dahl føler seg viss på at et av dem tilhører Matisse, og Halck støtter opp med å hevde at et av de andre godt kunne ha kommet fra dennes palett. Det viser seg å holde stikk. Et kvalifisert gjett på at noen møbler tilhører empire-stilen er også korrekt. Og når Halck gjenkjenner et avsnitt fra «The Catcher in the Rye», som i ny norsk oversettelse får den poetiske tittelen «Redderen i rugen», blir det 6 poeng i runden, noe også Flermoe/Aalborg klarer å prikke inn, og de er nå nesten i kapp med Bergstrøm/Flatberg, som får 2/5. Estlenderne er for øvrig dyktige på å hente inn svar på alle språk, og har med også denne helt ferske tittelen i fasit. Brastad/Lingås får derimot sin andre nullrunde, og må gi fra seg tetplasseringen blant de norske. De begynner å få det tøft, og stuper på sammenlagtlisten, men nordmennene har fremdeles mer å gi, skal det vise seg. I teten øker belgierne sin ledelse til 4 poeng på Gibson/Bayley foran de siste tre rundene.

Poeng/plassering for nordmennene etter runde 7:

Dahl/Halck 28/15.plass
Brastad/Lingås: 24/27.plass
Bergstrøm/Flatberg 23/35.plass
Flermoe/Aalborg 12/37.plass

Lederpar: Baes/Parmentier 46 poeng
Maksscore i runden: 10 poeng (2 lag)

Runde 8:
Hverken Dahl eller Halck gjenkjenner Katie Holmes eller en annen skuespillerdame ved navn Watson ut fra bildespørsmålet. Men dette klarte de, på hintet om film i 2005:

This character has been played by several movie stars beginning from Douglas Fairbanks in 1920, but also Tyrone Power in 1940, George Hamilton in 1981, etc. Last film dates was made in 2005. The author of the character is Arthur Johnston McCulley (1885-1958). Who is the character?

De to gutta gjenkjenner derimot ikke Wuthering Heights ut i fra opplysninger om diverse filminnspillinger av romanen. Men Ole Martin imponerer med å prikke inn metallbandet Incubus på en opplysning om en albumtittel! I tillegg tar han et spørsmål om Debussy, slik at det totalt blir 6 poeng i denne runden, og Dahl/Halck ser ut til å for alvor å ha fått opp dampen. De andre norske sliter mer, og taper litt terreng. Brastad/Lingås er i fritt fall med 1 poeng, og blir forbigått av Bergstrøm/Flatberg som scorer 3. Belgierne i tet taper et poeng til hardeste konkurrent, men ligger fortsatt tre foran.

Poeng/plassering for nordmennene etter runde 8:

Dahl/Halck 34/11.plass
Bergstrøm/Flatberg 26/32.plass
Brastad/Lingås: 25/38.plass
Flermoe/Aalborg 25/38.plass

Lederpar: Baes/Parmentier 52 poeng
Maksscore i runden: 8 poeng (2 lag)

Runde 9:

Dahl/Halck er i støtet. Et lydopptak av en gammel tale lar seg enkelt tidfeste til 1940 eller 1950-tallet, og Dahl føler for å gå for sin gamle helt Harry Truman, som viser seg å være korrekt. Hva skuespiller Wayne McLaren var kjent for tar Halck seg av, og Marlboro-mannen er like riktig. De litt ukjente bildene av Gentile Bellini gjenkjenner de derimot ikke, men det gjør kunstekspert Bergstrøm, den norske delegasjonens klart sterkeste på italiensk renessansekunst. Ingen av de norske har hørt om dam på kjempebrett med navn etter et land, og tippingen bærer ikke frukter. Brettet med 144 ruter kalles i alle fall Canada-checkers. Dahl får sjansen til å score nok et par poeng med riktig gammel kunnskap om hawaiianske blomsterkranser. Hintet om at det har samme navn som en europeisk valuta i flertallsform bidro sterkt til å trigge svaret «lei». Med 6 poeng er det en bra runde, men hele 13 lag har 8, deriblant Flermoe/Aalborg, som med det klatrer på resultatlistene, med kun bom på checkers-spørsmålet. De rykker dermed 12 plasser opp i sammendraget. Belgierne må gi fra seg teten etter en litt svak runde, og Gibson/Bayley tar ledelsen foran siste runde med 1 poeng.

Poeng/plassering for nordmennene etter runde 9:

Dahl/Halck 40/11.plass
Flermoe/Aalborg 33/26.plass
Bergstrøm/Flatberg 30/33.plass
Brastad/Lingås: 29/43.plass

Lederpar: Gibson/Bayley 57 poeng
Maksscore i runden: 8 poeng (13 lag)

Runde 10:

Dahl gjenkjenner umiddelbart Bobby Fischer på det utdelte spørsmålsarket. Dahl og Halck følger opp med å resonnere seg frem til at det må være fredsprisen som har odlet flest kvinnelige vinnere. Med litt flaks svarer man riktig på hvilken orden som ble stiftet i 1190 og som før en estlender fikk den i 1994, siste gang ble gitt til Charles de Gaulle (Elefantordenen). Litt kvalifisert gjetning gir også to poeng på dette spørsmålet:

Austrian countess Paula Lamberg is considered to be the first woman to practise this sport. She achieved the result of 22 metres in 1911. Which sport?

8 poeng i sisterunden vitner igjen om at nordmenn kan slå fra seg, og med 30 poeng i de siste 5 rundene har Dahl og Halck avsluttet bare 1 poeng svakere enn sammenlagtvinnerne! Nå er selvsagt dette helt uvesentlig og tilfeldig, men man skal ta med seg det man kan i dette selskapet. Kun 4 lag har bedre score enn nordmennene i andre halvdel. Flermoe/Aalborg avslutter også sterkt, med 3/5. Brastad/Lingås gjør en pangavslutning, også de med gode 8 poeng, mens Bergstrøm/Flatberg ender opp med 4, og må dermed tåle sisteplassen av de norske. Senere skal særlig Flatberg revansjere seg sterkt. I teten er det britene som drar det lengste strået – så vidt. Begge de to lederparene avslutter med 4 poeng, og dermed er det ene poenget de hadde på belgierne fra forrige runde nok til at Gibson/Bayley blir europamestere! Med 61 av 100 mulige poeng, og altså 1 poeng foran belgiske Baes/Permentier. Nok et par belgiere ved Pattyn/Arts følger så på tredje på 58 poeng, og med Ashman/Westcott på fjerde, men bare 4 poeng foran Dahl og Halck! Delt 9.plass blir det på de to nordmennene til slutt, mye nærmere teten enn man i grunnen kunne forvente. Bak finnes blant andre Steiner/Bjortomt Nestbest av de norske blir Flermoe og Aalborg, som også har hatt en bra siste halvdel av konkurransen. Med 39 poeng totalt blir de nummer 24 totalt, og slår blant andre Indrek Salis, som senere blir nummer 2 individuelt bak Kevin Ashman. Med sin sterke avslutning tikker Brastad/Lingås inn på en delt 31.plass, og også Bergstrøm/Flatberg holder seg på øvre halvdel i feltet – såvidt med sin 36.plass og 34 poeng totalt. Alle de 4 norske parene på øvre halvdel av tabellen altså, og ikke langt bak de aller beste heller.

Med seier både i par og individuelt seilet England opp som stor favoritt til å forsvare sin EM-tittel for landslag fra fjorårets mesterskap i Ghent.