FORUM

ARRANGEMENTER

Quizkalenderen 2020 Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker Dette bør du kunne

MESTERSKAP

EM VM NM Nordisk Norway Open Rankinglister Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

Dette bør du kunne om: glideflygende dyr

I dag skal vi snakke om flygende dyr. Altså dyr som ikke kan fly ordentlig, men glidefly over kortere distanser, på opptil 3-400 meter.  Glidenflygere som ikke er fugler, flaggermus eller insekter. Ei heller flyveøgler, den fjerde formen av ekte flygere.

Og vi starter med….

Flyvefisk

Fly awaaaaay!

Flygefisk, som altså spretter opp av vannet og holder seg i luften en tid, er det faktisk en god del ulike arter av. Noen kilder sier omkring 64 arter. Som fisk flest er den spiselig, og japanerne lager da også en kaviar-sushi a den, som heter tobiko.

Tobiko - Flyvefiskrogn

 

På Barbados (eller er det i?) er den et skattet nasjonalsymbol, og nasjonalretten der består av cou-cou, som en blanding av maismel og okra, serverert sammen med stekt eller dampet flyvefisk. De har til og med utviklet et eget kjøkkenredskap til det, en cou-cou stick, som ser ut som en liten cricket bat.

coucoustick

Husk å bestille cou-cou neste gang du er på Barbados. Den er forresten også den viktigste matkilden til Yami-folket, også kalt Taofolket, en urbefolkning som bor på Orchid island utenfor Taiwan.

Men hva er det som gjør at flyvefisk kan fly da, sier du?  Jo, sier Wikipedia, det er først og fremst på grunn av de kraftige sidefinnene. For å få oppdrift kan den slå med halen opptil 70 ganger i sekundet, og så sprer den sidefinnene når den bryter overflaten og tar av. Mange av dem flyr «bare» rundt 50 meter, antagelig som en strategi for å unnslippe rovdyr, men noen kan fly betydelig lenger, og kan nå opptil 6 meter opp i luften.

Man har filmet et individ, som holdt seg i lufta hele 45 sekunder før den forsvant under vann igjen!  Den er nedi vannoverflaten så vidt noen ganger, men spretter så opp igjen, som du kan se på denne videoen.  Alle flygefisk holder til i havet, i tropiske farvann, men det finnes en art som heter Afrikansk sommerfuglfisk, som kan hoppe og glidefly et lite stykke.

Du trodde kanskje at det stoppet der, med tanke på luftbårne dyr fra havet. Neida. Det finnes nemlig også flyveblekksprut! Som altså er i stand til å sprette opp av havet og kveile seg rundt skallen din! Det siste er mindre sannsynlig, ettersom kveleblekksprut er relativt sjeldent i Norskehavet.

squid

Men arten Neon flying squid eksisterer faktisk,  og den er ikke godt kjent, men det finnes flere observasjoner av blekksprut som skyter opp av havet. I følge observasjoner «fløy» den i ca 10 meter, og beveget seg i lufta på en måte som indikerte at den forsøkte å styre retningen. Andre observasjoner hevder å ha sett den gli opptil 30 meter før den landet igjen.

Og sånn er det jo med disse dyrene. De glideflyr i lufta, og kan ikke holde seg oppe lenge som en fugl. Men det har sine fordeler, og enkelte dyr kan bevege seg langt raskere ved å glidefly, enn hvis de skulle traversere distansen til fots. Eller til kropps, som tilfellet er med flyvende slanger. 

440px-Chrysopelea_paradisi_(6032067972)

Den beste av de flyvende slangene, Paradisflyveslange, glir fra toppen av et tre til et annet, mens den bukter seg lett mens den er i lufta. På denne måten kan den glidefly opptil 100 meter i en «flight».   Enda mer imponerende er at den kan skifte retning 90 grader, og således styre seg til det mest egnede landingsstedet! Topp slange.

flyingfrog

Det finnes en del andre glideflygere også. Glideflygende frosk er det mange av. En del flygende firfirsler kan glidefly opptil 60 meter. Det er over 40 arter av flygeekorn, og noen av disse kan glidefly 150-200 meter. Flygeekorn glir med hjelp av en tynn hudfold, som kalles patagium.

patagium

For øvrig heter det også det for hudvingene til flaggermus og andre pattedyr, samt også i andre dyr med vinger. Det finnes andre glidende pattedyr, som ikke er ekorn eller flaggermus, som tornhaleekorn. De er en familie av gnagere som alle unntatt én kan glidefly. Den som ikke kan, blir lett irritabel og misunnelig.

Colugo

Colugo, eller flygende lemurer, er ikke lemurer i det hele tatt, men nært beslektet. De er det best tilpassede av de glideflygende pattedyrene, og kan gli 70 meter, og det uten å tape noe særlig høyde. Til gjengjeld er de elendige klatrere. Det finnes også pungdyr som glideflyr, som Sugar glider og feathertail glider.  Det finnes også flyvegekkoer og en del andre dyr som glideflyr. En oversikt finner du her.

Men det et dyr til som kan glidefly: Mennesket. Vi bruker som kjent hjelpemidler, og kan fly med ballong, luftskip, skytes ut med kanon, jetfly og rakett, og også glideflygning. Den kanskje villeste varianten er kanskje sånn flygning som det her.