FORUM

ARRANGEMENTER

Quizkalenderen 2020 Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker Dette bør du kunne

MESTERSKAP

EM VM NM Nordisk Norway Open Rankinglister Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

Dette bør du kunne om: Canadas store sjøer

Canada anslås å ha 60% av alle verdens innsjøer, over 3 millioner av dem. Den gode nyheten er at du trenger ikke å kunne alle. Forhåpentlig holder det med disse under, i de aller fleste tilfeller. Fordi flere av dem ligger på grensen til USA, blir noe USA-sentrisk informasjon også presentert.

Great_Lakes_from_space

 

The Great Lakes – Su-Mi-Hu-Er-On!

Lake Superior, også kalt Øvresjøen, er den største av The Great Lakes, som ligger på grensen av USA og Canada. 21% av alt ferskvann i verden befinner seg i disse sjøene. På Canadasiden av Superior er det Ontario som grenser, med Wisconsin, Michigan og Minnesota i USA. Det var franske utforskere som ga den navnet Le lac supérieur – som oversatt betyr Øvresjøen, og ikke den overlegne sjøen, som man kunne finne på å tenke seg. Øvre, som i ovenfor Lake Huron, men senere anglifisert til Superior lokalt. Den er ca 82 000 kvadratkilometer, nesten like stor som  Østerrike, og den største ferskvannsinnsjøen i verden. 56 mil lang, og med nok vann til å dekke både Nord- og Sør-Amerika med 30 cm dypt vann. Maks dybde er 406 meter. Det er hele 200 elver som renner inn i den, men hovedåren ut heter St.Marys river og leder til Lake Huron. Det er flere øyer her, den største heter Isle Royale, og er litt større enn Oslo fylke. Den tilhører USA, og er landets tredje største på kontinentet. Øya er nasjonalpark og det er ingen fastboende. Øya har også en innsjø, Siskiwit Lake, og i den er det også en del øyer, blant annet Ryan Island. På den ligger en dam som har vann deler av året, Moose Flats, og da finnes det en liten øy også der, som heter Moose Boulder. Den er da den største øya i den største innsjøen på den største øya i den største innsjøen på den største øya i den største innsjøen i verden.  Now wasn’t that interesting?

Sleeping_Giant

Sleeping Giant

Det er ca 80 fiskearter i sjøen, blant annet amerikansk stør, som kan bli 100-200 kilo og 2-3 meter lang. Den finnes i alle de fem sjøene, var først ansett som en ufisk, så endret man mening og så den som en rik ressurs, med overfiske som medførte at stammen kollapset omkring 1900, og den har aldri kommet seg igjen. Den største byen som ligger ved Superior er canadiske Thunder Bay, med ca 100 000 innbyggere, fulgt av Duluth i Minnesota. I Thunder Bay finnes den en klippeformasjon som kalles the Sleeping Giant, fordi den ligner en kjempe som ligger på rygg. Den ble kåret til nummer 1 på en liste over Canadas syv underverk, foran blant annet Niagarafallene.

 

Mackinac

Mackinac-stredet

Lake Huron, er forbundet med Lake Michigan, via Mackinac-stredet. Den grenser til Ontario og Michigan, og har navn etter indianerfolket som bodde i regionen da utforskere kom dit. Den er den tredje største ferskvannsinnsjøen i verden, målt i areal, men i volum er Lake Michigan større. Det er flere byer ved kysten her, men ingen særlig kjente. I øst er det en diger bukt som heter Georgian Bay, som er 4/5 så stor som Ontariosjøen, og her ligger det mange tusen øyer. Den er avgrenset av Bruce-halvøya og av øya Manitoulin, som er verdens største øy i en ferskvannsinnsjø, og Lake Manitou er den største innsjøen på en øy i en ferskvannsinnsjø. Det bor ca 12 000 innbyggere på øya, og det er en svingbro til den som gjør at man kan kjøre ut dit. På Parry island bor det en indianerstamme, som heter Wasauksing.

michigan

Lake Michigan

Lake Michigan, er hvis man regner den og Huron som én sjø, den største i verden, men vanligvis regnes disse som to. Den ligger i sin helhet i USA, men vi tar den kort med for å komplettere settet av the Great Lakes. Det bor ca 12 millioner mennesker ved sjøen, med Chicago, Detroit og Milwaukee som de største. På denne og de andre store sjøene kan man se fenomenet som kalles seichehttp://no.wikipedia.org/wiki/Seiche som er en stående bølge, vanligvis ikke høyere enn 60cm, men i ekstrem tilfeller har man observert hele 5 meter høy seicher, og kan forårsake at vannstanden forandrer seg med en meter eller to i løpet av få minutter. I motsetning til Øvresjøen som holder 4 grader er det badetemperaturer her, og vannet kan holde godt over 20 grader. I Michigan er det også en kjent bukt, særlig for de som følger med på amerikansk fotball: Green Bay heter den, og det er også navnet på byen laget Packers kommer fra. Lake Michigan er den største innsjøen i verden som bare ligger i ett land.

ontario

Lake Ontario

Lake Ontario, avgrenses av Ontario og New York. Det er den østligste av sjøene, og herfra kan man seile helt til Atlanterhavet via St.Lawrence-elva. Det er også den eneste som ikke grenser til Michigan. Den er den minste av de fem, men har litt større volum enn Erie. Niagara-elven renner inn her. Toronto ligger ved kysten,  i et område som kalles det Golden Horseshoe langs vestsiden av sjøen. En fjerdedel av Canadas innbyggere bor her. Rideau-kanalen, en 20 mil lang kanal ned til Ottawa, ble bygget i 1832 og står oppført på Verdensarvlista, og er på vinteren verdens største skøytebane, med nesten 8 km avsatt til rekreasjon. Dette kalles the Skateway, og er en stor begivenhet så lenge sesongen varer. En rekke personer har svømt de 52 kilometerne tvers over sjøen, mest kjent er kanskje Diana Nyad, som også har svømt fra Cuba til Florida uten haibur.

erieogontario

Erie og Ontario fra verdensrommet

Lake Erie, den minste av sjøene i volum, og nest minst i areal. Den har navn etter stammen som bodde ved kysten av sjøen. Den er forbundet med Ontario via Welland-kanalen, som gjør det mulig å omgå Niagarafallene. Den har blitt forsøkt sabotert ved noen anledninger, ved at vannlåsene har blitt sprengt, og den senere tyske kansleren Franz Von Papen var mistenkt for å ha initiert et forsøk på å sprenge vannlåsene, da han var diplomat i USA i 1916. Det er like mye fisk her som i de andre store sjøene til sammen, og det er omfattende kommersielt fiske, men overfiske er en trussel. Det er mulig å sykle rundt hele sjøen, og overnatte på B&Bs hele veien. Byene Cleveland og Toledo i Ohio ligger her, samt Buffalo i New York. Lake St. Clair, er en mindre innsjø mellom Erie og Michigan, men fremdeles 1100 kvadratkilometer stor. Erie er også kjent for et stort sjøslag i 1813, hvor den amerikanske og britiske marinen kjempet. USA vant, og beholdt kontrollen over sjøen resten av krigen.

slavelake

Great Slave Lake og Mackenzie River

Great Slave Lake, den dypeste innsjøen i Nord-Amerika, med 614 meter på det dypeste. Den har sitt navn ikke etter rømte slaver, men etter Slavey-stammen, som fremdeles bor i området. Den er litt mindre enn Belgia, og byen Yellowknife ligger her. Den ble etablert da det ble funnet gull på 1930-tallet, og er hovedstad i North West Territoriet. Om vinteren er isen tjukk nok til at semitrailere kan kjøre over, på såkalte ice roads. I 1978 styrtet en russisk overvåkningssatelitt i området her, noe som ikke gikk upåaktet hen, da den for sikkerhets skyld hadde en kjernereaktor ombord. Spredt over et område på 124 000 kvadratkilometer klarte man likevel å finne igjen 12 store deler. Mackenzie-elven, en av de største i verden, renner ut av innsjøen og nordover.

Great_Bear_Lake

Great Bear Lake

Great Bear Lake, den største som i sin helhet ligger i Canada. Det er ikke så mye å si om den, det mest karakteristiske er formen, med fire større halvøyer som strekker seg inn i sjøen.

Lake_Athabasca

Athabasca, you say. Quickly now!

Lake Athabasca, med et navn som betyr noe sånt som «der det er den ene planten etter den andre». Poetisk. Det er også navnet på byen i nordenden, Uranium City! Den heter ikke det uten grunn heller, det ble oppdaget uran her i 1949. Gruvedriften varte til 1982, og på det meste bodde 5000 mennesker i byen, men i dag er det bare et par hundre igjen.

sanddyne

Sanddyneland

I sørenden av Athbasca er det store sanddyner, opptil 30 meter høye, det nordlisgste sanddyneområdet i verden.

deepbay

Deep Bay og Reindeer Lake

Reindeer Lake. Det mest karakteristiske ved denne sjøen utenom navnet, er bukta Deep Bay, en nesten sirkelrund del som er restene etter et meteorittnedslag ca 140 millioner år siden.

Nettiling Lake. Denne må med, som den største innsjøen i verden som ligger på en øy. Den er på Baffinøya, er 12 mil lang og har et areal på ca 5500 km2. Men det er en svær innsjø til på den øya. Den heter Amadjuak, og er ca 3100 km2 stor. I Nettiling lever det ringsel, men det er bare tre fiskearter i den.

Andre sjøer: Lake Winnipeg, Lake Manitoba, og Lake Wimpegosis, som alle ligger i nærheten av hverandre. Lake Nipigon, også kalt den sjette Great Lake. Lake of the Woods, hvor det nordligste punktet i USA utenom Alaska befinner seg.