FORUM

ARRANGEMENTER

Quizkalenderen 2020 Finn din pubquiz Norgescupen

QUIZ-STOFF

Diverse quizer QuizDan QM Podcaster Internasjonal quiz Quizlenker Dette bør du kunne

MESTERSKAP

EM VM NM Nordisk Norway Open Rankinglister Analyser og tabeller

OM NQF

Medlemskap Styret Hvem og hva er NQF? Kontakt oss Formelt

Dette bør du kunne om: 1701

I denne spalten forsøker vi å oppsummere noen viktige hendelser og fakta om enkelte tema. Denne gangen handler det om året 1701, det første året i det 18. århundredet.

I 1701 startet den spanske arvefølgekrig, om retten til å etterfølge den barnløse Karl II,

Kong Karl 2 av SpaniaKarl 2 av Spania

som det lenge hadde vært klart var både mentalt og fysisk uskikket til å produsere avkom. En het kandidat i arvefølgerekken var den franske dauphin Louis, sønn av Ludvig XIV (Louis 14), men som arving til også den franske tronen var det flere europeiske stormakter som var i mot denne unionen av to store maktbaser. Alternativet, Karl som var sønn av den tysk-romerske keiser Leopold var ikke noen bedre kandidat, da en spansk-østerriksk maktakse heller ikke virket spesielt attraktivt på de andre stormaktene.

Ludvig 14 - Hyacinth RigaudLudvig 14 – av Hyacinth Rigaud

Kronprins Louis ga fra seg sin arverett til fordel for sin sønn Philip, som ikke var ventet å arve den franske trone, slik at de to kongerikene kunne forbli separate. Han ble erklært konge i 1700, noe England motstrebende godtok. En aggressiv politikk av Ludvig XIV på vegne av barnebarnet i Spania antagoniserte imidlertid både England og Østerrike. Sistnevnte var ute etter de spanske territorier i Italia, og invaderte hertugdømmet Milano i juli 1701. Dette førte til en fransk intervensjon, som igjen førte til at England tok Østerrikes side, og gikk til krig de også. Dermed var den 13 år lange krigen i gang. Maleriet over er for øvrig et mesterverk av den franske maler Hyacinth Rigaud, og er en gjenganger i kunstspørsmål. Det ble faktisk malt i 1701.


47 ronin47 ronin
Asano Naganori, den unge daimyo (føydal leder/lord, som bare hadde shogun over seg) ble beordret til å begå seppuku. Dette igjen medførte den såkalte 47 ronin-hendelsen, hvor 47 samuraier som var i hans tjeneste, nå herreløse samuraier (ronin), bestemte seg for å hevne hans død, ved å angripe embetsmannen som beordret selvmordet. Historiene om dem kalles Chūshingura, og har en bred plass i japansk litteratur. I 2013 filmatiserte også Hollywood historien, med Keanu Reeves i en hovedrolle.


Kaptein Kidd hengesWilliam Kidd henges
Sjørøverkaptein William Kidd blir henrettet. Nominelt sett en privateer – en som hadde rett til å angripe fremmede skip i krig, opererte han under The War of the Grand Alliance, Niårskrigen fra 1688-1697, som piratjeger. I dette henseende var han ikke spesielt dyktig, og etter å ha mislykkes i å fange noen pirater langs kysten av Afrika og den arabiske halvøy, angrep han i stedet en mughal-konvoi. Dette og senere angrep på handelsskip fikk ham erklært som pirat, og han ble til slutt lurt til Boston og arrestert der, for senere å bli overlatt til britene. Det er ting som tyder på at Kidd var overrasket over å være ettersøkt som pirat, all den tid han hadde kapret franske og nederlandske skip, ikke britiske. Han ble forhørt av Parlamentet, men nektet å oppgi hvem som hadde backet ham finansielt, og ble dermed dømt til døden og henrettet. I 2007 ble skipet hans – Quedagh Merchant – oppdaget utenfor den Dominikanske republikk, og fire år senere ble en av kanonene hans, den første piratkanon funnet noensinne, utstilt på – av alle steder – The Children’ Museum of Indianapolis i Indiana, USA.


Andre hendelser: Karl XII av Sverige invaderer Polen. The Collegiate School of Connecticut, senere omdøpt til Yale, blir grunnlagt. Jethro Tull oppfinner en drill til å plante frø i rader, og la med det mye av grunnlaget for moderne jordbruk.


Neshornet Clara - LonghiLonghi: Neshornet Clara
Den italienske maleren Pietro Longhi blir født, han lever til 1785. Et av hans mest kjente bilder er av et indisk neshorn ved navn Clara, som skapte sensasjon i hele Europa på 1740-tallet. Longhi, som var fra Venezia, var også kjent for sine portretter av overklassen i Italia, ofte utstyrt med ansiktsmasker på maleriene.


Enakters-operaen La púrpura de la rosa, av den spanske komponisten Tomás de Torrejón y Velasco, basert i Peru, blir den første operaen til å bli komponert og oppført i Amerika. Den ble skrevet for å feire 1-års jubileet til den tidligere nevnte Filip, konge av Spania, og er en gjenfortelling om myten om Venus og Adonis, og den blir fortsatt fremført, sist gang i Israel i 2013.


Anders CelsiusCelsius – en kald mann
Den svenske vitenskapsmannen Anders Celsius ble født. Senere kjent for sin temperaturskala, som han publiserte med følgende mål: Frysepunkt for vann = 100 grader. Kokepunkt for vann = 0 grader. Heldigvis for oss ble den av hans landsmann Linnaeus, snudd på hodet i 1745, ett år etter at Celsius var død.


Er der flere ting du syns man burde kunne om året 1701? Skriv det i kommentarene under. NB: kommer snart…